10 Δεκεμβρίου 2009

Τόνια Αντωνίου - Ειδική Εισηγήτρια του Προϋπολογισμού του 2010

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10-12-2009

Μιλώντας κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2010 στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η Ειδική Εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε την ελληνική οικονομία σε κατάσταση ύφεσης, τα δημόσια οικονομικά με θηριώδες έλλειμμα και χρέος και την αξιοπιστία της χώρας μας σοβαρά τραυματισμένη.
Για την κατάσταση αυτή η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην απελθούσα κυβέρνηση του κυρίου Καραμανλή που κατέρρευσε κάτω από το βάρος της αποτυχίας της και της κατακραυγής των πολιτών.
Γι’ αυτό και δεν δικαιούνται οι χτεσινοί κατηγορούμενοι, αυτοί που χρέωσαν τη χώρα, να μεταβάλλονται σήμερα σε κατηγόρους και τιμητές, ούτε και να ζητούν επαναφορά εκείνης της καταστροφικής πολιτικής που καταδικάστηκε από τους πολίτες στις 4 του Οκτώβρη. Είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους και οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για όσα άφησαν πίσω τους, αντί να ψάχνουν τις ευθύνες πάντοτε στους άλλους και στις κυβερνήσεις περασμένων δεκαετιών, έχοντας μάλιστα και επιλεκτική μνήμη, γιατί ξεχνούν την περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τώρα μάλιστα με την αλλαγή της ηγεσίας στη ΝΔ θα αρχίσουν να ξεχνούν και την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή, σαν να έχουν προκύψει από παρθενογένεση.
Είναι πλέον γνωστό σε όλους, ότι τα πραγματικά στοιχεία για την κατάσταση των οικονομικών της χώρας μας, που αποκαλύφθηκαν μετά από τις εκλογές, ξεπέρασαν και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Η διαφορά ανάμεσα στο μονοψήφιο και στο διψήφιο έλλειμμα είναι τεράστια και έχει σοβαρές επιπτώσεις και στη σύνταξη του προϋπολογισμού και στα διαπραγματευτικά περιθώρια της χώρας μας. Είναι άλλο να μιλάς για 6% ή ακόμα και για 8% έλλειμμα και άλλο για 12,7%. Η διαφορά αυτή έδειξε το μέγεθος της αποτυχίας, αλλά και της εξαπάτησης που επιχείρησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ακόμα και την τελευταία στιγμή, και προς τον ελληνικό λαό και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αποδεικνύεται τελικά με τον πιο δραματικό τρόπο η εκτίμηση που είχε κάνει ο Πρόεδρός μας ο Γιώργος Παπανδρέου, ότι αν δεν αλλάζαμε ήταν βέβαιο πως θα βουλιάζαμε.
Υπό αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η σύνταξη του προϋπολογισμού του 2010 ήταν ένας πραγματικός άθλος για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και μάλιστα μέσα σε ένα πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Όσον αφορά το στόχο του περιορισμού του ελλείμματος στο 9,1% του ΑΕΠ, οι δαπάνες του προϋπολογισμού (της γενικής κυβέρνησης) για το 2010 μειώνονται κατά 4,2 δις ευρώ ή 1,7% του ΑΕΠ.
Η συνολική μείωση των δαπανών προέρχεται από τρεις κυρίως πηγές.
1) Τα 2,3 δις ευρώ ή 0,9% του ΑΕΠ, εξοικονομούνται από τη μείωση των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε προϋπολογισμό.
2) Τα 500 εκατομμύρια ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ προέρχονται από την μείωση των δαπανών για παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων
3) Το 1,4 δις ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ οφείλεται στην μείωση των δαπανών για τις προμήθειες των νοσοκομείων.
Η μείωση των πρωτογενών δαπανών, πιο συγκεκριμένα, επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από την περιστολή των λειτουργικών δαπανών που φτάνει στο ύψος του 10,8%.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που υποτίθεται ότι θα περιόριζε το σπάταλο κράτος και θα εξοικονομούσε 10 δις ευρώ, όπως έλεγε το 2003 ο κ. Καραμανλής, αύξησε αυτές τις δαπάνες κατά 21,5% από το 2008 μέχρι το 2009.
Η προσπάθεια που ξεκινάμε σήμερα με τον νέο προϋπολογισμό είναι να θέσουμε υπό έλεγχο όλα όσα ήταν εκτός ελέγχου μέχρι σήμερα και να περάσουμε σε μια νέα φάση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Είναι μια προσπάθεια που απαιτεί συνέπεια, επιμονή και συνεχή διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες, ώστε να διαμορφώνονται οι αναγκαίες συνθήκες συναίνεσης για το εθνικό συμφέρον της χώρας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι τελικά θα τα καταφέρουμε και θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών»

Δεν υπάρχουν σχόλια: