21 Δεκεμβρίου 2009

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΝΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2010

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο πρώτος Προϋπολογισμός της νέας Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συζητείται στη δυσκολότερη ίσως στιγμή για τη χώρα μας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Είναι ένας Προϋπολογισμός ευθύνης με στόχο να αντιμετωπιστεί το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, αλλά και ένας Προϋπολογισμός συνέπειας σε σχέση με τις δεσμεύσεις μας προς τον ελληνικό λαό. Η προσπάθεια που ξεκινάμε σήμερα αποτελεί το πρώτο βήμα στο πλαίσιο ενός τετραετούς προγράμματος που θα οδηγήσει σε δημοσιονομική σταθερότητα και στην αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους ως αναγκαία προϋπόθεση για να επανέλθει η χώρα σε πορεία ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.
Ολόκληρος ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον ότι παραλάβαμε μία τραγική κατάσταση στην οικονομία και το κράτος από την Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Η κατάσταση αυτή άλλωστε ήταν και η πραγματική αιτία που οδήγησε τελικά στην κατάρρευσή της. Γι’ αυτό και δεν δικαιούνται οι χθεσινοί υπεύθυνοι, αυτοί που χρέωσαν τη χώρα, αυτοί που έβαλαν δύο φορές την ελληνική οικονομία σε επιτήρηση, αυτοί που καταρράκωσαν την αξιοπιστία της χώρας να εμφανίζονται σήμερα ως κατήγοροι και να μας ζητούν να συνεχίσουμε την ίδια καταστροφική πολιτική που καταδικάστηκε από τους πολίτες στις 4 Οκτωβρίου. Όμως, το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν μια κραυγή σωτηρίας από τους πολίτες που έβλεπαν μία Κυβέρνηση μοιραία και άβουλη να αδρανεί και να αφήνει τη χώρα έρμαιο στην καταιγίδα που όλοι βλέπουμε ότι έρχεται. Σήμερα δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο το θηριώδες έλλειμμα και τα επιπλέον χρέη των 100 δις ευρώ που άφησε πίσω της η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή.
Δίνουμε μία μεγάλη μάχη για να αποκαταστήσουμε τη σοβαρά τραυματισμένη αξιοπιστία της χώρας μας απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές. Δίνουμε μια μεγάλη μάχη για να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις των κερδοσκοπικών συμφερόντων που χρησιμοποιούν σαν όχημα την Ελλάδα με στόχο να πλήξουν την οικονομία της ευρωζώνης.
Τα έξι χρόνια της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία δημιούργησαν έλλειμμα αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής, έλλειμμα αξιοπιστίας των κρατικών προϋπολογισμών, έλλειμμα αξιοπιστίας των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ακόμα και την ώρα της αποχώρησής της από την εξουσία έδινε ψευδή στοιχεία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ελληνικό λαό για τα μεγέθη της οικονομίας και για την πορεία του ελλείμματος. Από το μονοψήφιο έλλειμμα για το οποίο μας μιλούσε μέχρι το διψήφιο που αποκαλύφθηκε να φθάνει στο 12,7 του Α.Ε.Π. η διαφορά είναι τεράστια με σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στη σύνταξη του Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά και στα διαπραγματευτικά περιθώρια της ελληνικής κυβέρνησης που πλέον είναι ασφυκτικά.

Διαβάστε εδώ όλη την ομιλία

Δεν υπάρχουν σχόλια: