09 Δεκεμβρίου 2009

Χρήστος Σταϊκούρας - ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λαμία, 9 Δεκεμβρίου 2009

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. κ. Χρήστος Σταϊκούρας επανήλθε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Λαμίας, καταθέτοντας εκ νέου ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ειδικότερα, η ερώτηση, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Λαμίας (Μ.Τ.Ν.) είναι μία από τις μεγαλύτερες της επαρχίας καθώς εξυπηρετεί περί τους 90 μόνιμους ασθενείς και ως εκ τούτου επιβάλλεται να λειτουργεί σε τρείς ημερήσιες βάρδιες προκειμένου να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Όπως επισημαίνεται και από τον Σύλλογο Νεφροπαθών υπό Αιμοκάθαρση ή Μεταμόσχευση του Νομού Φθιώτιδας, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, τα οποία εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας και τα οποία εστιάζονται κυρίως στην ελλιπή στελέχωσή της με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, στην παλαιότητα των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης αλλά και στην εγκατάσταση της μονάδας στο παλαιό κτίριο του Νοσοκομείου Λαμίας.
Ειδικότερα, η έλλειψη προσωπικού στη Μ.Τ.Ν είναι αισθητή καθημερινά, καθώς υπηρετούν μόνο δύο Νεφρολόγοι που καλούνται να καλύψουν, εκτός από τους μόνιμους ασθενείς, τη λειτουργία του εξωτερικού ιατρείου, την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών, καθώς και τους νεφρολογικούς ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλινικές του νοσοκομείου. Επιπλέον, η παλαιότητα των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, καθώς έχουν συμπληρώσει χιλιάδες ώρες λειτουργίας, δυσχεραίνει το ημερήσιο πρόγραμμα αιμοκαθάρσεων των μόνιμων και έκτακτων περιστατικών, καθιστώντας απαραίτητη την αντικατάστασή τους το συντομότερο δυνατό.
Τέλος, σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται και στο χώρο που στεγάζεται η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, καθώς αποτελεί το μόνο τμήμα του Νοσοκομείου που δε μεταφέρθηκε στο νέο κτίριο και εξακολουθεί να στεγάζεται στο υπόγειο του παλαιού Σανατορίου Λαμίας δημιουργώντας λειτουργικά προβλήματα, με κυριότερα τη δυσχερή κάλυψη των ασθενών από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, την αδυναμία τήρησης των συνθηκών υγιεινής, τη στενότητα των αιθουσών αιμοκάθαρσης και την έλλειψη βοηθητικών χώρων.»

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Σταϊκούρας ζητά από την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να ενημερωθεί για τις ενέργειες του Υπουργείου και το χρονικό τους ορίζοντα, αναφορικά με την άμεση στελέχωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού με ιατρικό προσωπικό, την απόκτηση νέων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, σύγχρονης τεχνολογίας που να καλύπτουν πέραν της κλασικής αιμοκάθαρσης και όλες τις νέες μεθόδους, αλλά και την προώθηση κατασκευής του νέου κτιρίου που θα στεγάσει τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και το Νεφρολογικό τμήμα στη Λαμία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: