16 Δεκεμβρίου 2009

Σχέδιο ανατροπών, «εδώ και τώρα», με στόχο την εξυγίανση

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΑ 4 ΔΙΣ. ΚΑΙ ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΣΤΑ 26 ΔΙΣ. ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Του Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ολοκληρωμένο σχέδιο ανατροπών -έστω με ατέλειες και κενά- για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την έξοδο από την οικονομική κρίση παρουσίασε χθες, εν μέσω χειροκροτημάτων ενός φιλικού ακροατηρίου στο Ζάππειο Μέγαρο, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
Επιμένοντας προφανώς στον εξευμενισμό των αγορών και της Ε.Ε. -η οποία αποδίδει εξαιρετική σημασία στις μόνιμου χαρακτήρα περικοπές των κρατικών δαπανών- ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε χθες περαιτέρω σφίξιμο των δαπανών το 2010, ανεβάζοντας το ποσό στα 4 δισ. ευρώ, από περίπου 2 δισ. που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό.
Ετσι επιχειρεί, όπως φαίνεται, να διατηρήσει σχεδόν ανέπαφο τον δικό του δρόμο για την έξοδο από την κρίση «ποντάροντας» στη στήριξη της αγοράς με τα 26 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ και στην ανάπτυξη που θα προέλθει από τη διάχυσή τους στην οικονομία.
Παράλληλα -και αυτό φαίνεται να αποτελεί μέρος του 4ετούς σχεδίου και της εσωτερικής του συνοχής- αποφεύγει να θίξει εισοδήματα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και των μεσαίων στρωμάτων, τουλάχιστον όπου και όπως μπορεί. Ετσι, ο κ. πρωθυπουργός επέμεινε στην εισοδηματική πολιτική της κάλυψης του πληθωρισμού στο θέμα των αυξήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στο πλαφόν για καμία αύξηση σε μισθούς και συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ (θα δοθεί μόνον η «ωρίμανση»).
Αποκλείοντας «μερεμέτια» στην οικονομική πολιτική ο κ. Παπανδρέου μίλησε για ανατροπές στη μέχρι τώρα διαχείριση του δημόσιου χρήματος (την οποία χαρακτήρισε «εγκληματική» στην περίοδο της Ν.Δ.) και ανακοίνωσε μείωση δαπανών υπουργείων 10%, αναστολή προσλήψεων, περικοπή επιδομάτων, κλείσιμο του ενός τρίτου των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό και ενσωμάτωση των γραφείων Τύπου στις πρεσβείες, πλαφόν στα κρατικά κυβερνητικά στελέχη. Προανήγγειλε τη δημιουργία σειράς ελεγκτικών μηχανισμών -και με ηλεκτρονικό τρόπο- με τους οποίους θα προστατευθεί το δημόσιο χρήμα και θα τιθασευθεί η διαφθορά και έδωσε έμφαση στα μέτρα περιορισμού του μαύρου χρήματος που διακινείται στον χώρο της Υγείας. Ετσι, θα καταγραφούν ηλεκτρονικά οι προμηθευτές των νοσοκομείων, θα επαναφερθεί η λίστα φαρμάκων και θα οριστούν ελεγκτές στα ασφαλιστικά ταμεία. Ακόμη και οι πράξεις των υπουργών που έχουν χρηματικό αντικείμενο τίθενται υπό τον έλεγχο του Διαδικτύου, αλλά και της Βουλής, όπου συστήνεται σώμα ελεγκτών δαπανών του προϋπολογισμού.
Η διαφθορά θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής. Ομως ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να χτυπήσει μια ανοιχτή πληγή, που «ευδοκιμεί» στη δημοσιονομική διαχείριση. Οι εξαγγελίες για «πόθεν έσχες», για δαπάνες με αποδείξεις, για έλεγχο των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών θα εφαρμοστούν οπωσδήποτε. Σ' αυτά θα προστεθεί, όπως είπε χθες, ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των εφοριακών.
Ανακοίνωσε, τέλος, ότι θα υπάρξουν μετοχοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και επαγγελματική διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην εισοδηματική πολιτική της κάλυψης του πληθωρισμού στο θέμα των αυξήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, αποκλείοντας «μερεμέτια» στην οικονομική πολιτική
Οι ανατροπές, κατέληξε, θα γίνουν «εδώ και τώρα», ενώ απαντώντας σε όσους επικρίνουν τη διαβούλευση διότι χάνεται πολύτιμος χρόνος ο κ. Παπανδρέου είπε: «Είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε όλες τις απόψεις απ' όπου και αν προέρχονται και συμπληρώνουν τη δική μας ατζέντα, να διορθώσουμε παραλείψεις, να συμφωνήσουμε μαζί τον τρόπο εφαρμογής των πολιτικών μας». *

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: