17 Απριλίου 2012

Ο οβελίας της κρίσης και της φτώχειας!

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Η οικονομική κρίση από τη μια και ο άστατος καιρός από την άλλη αποθάρρυναν τους συμπολίτες να βγουν όπως τα παλιότερα χρόνια ομαδικά σε δρόμους και αυλές να ψήσουν τον παραδοσιακό οβελία τόσο στη Λαμία όσο και στα χωριά της Φθιώτιδας.


΄Ολο και λιγώτερες αυτοσχέδιες ψησταριές , όλο και λιγότερα κλαρίνα,τσάμικα και συρτά ακούγονταν φέτος στις γειτονιές μας.

Πολλοί ήταν εκείνοι που προτίμησαν τον φούρνο και άλλοι που πήραν ρεφενέ με συγγενείς ,φίλους και γείτονες, αρνιά και κατσίκια για να τα ψήσουν την ημέρα του Πάσχα.

Αυτές οι εικόνες του παρελθόντος που οι καπνοί υψώνονταν ως τον ουρανό και η μυρωδιά του ψημένου κρέατος προκαλούσε τη διάθεση για ασύμμετρη κατανάλωση αποτελούν πια ανάμνηση για μια μέρα που παραδοσιακά οι έλληνες το είχαν σε κακό να μην ψήσουν ένα και δυο και τρία αρνιά για το καλό αυτή την ημέρα.

Βεβαία και φέτος πάρα τις δυσκολίες οι έλληνες και μάλιστα της περιφέρειας όσο δύσκολα και αν τα φέρνουν βόλτα ακόμη και βερεσέ αγόρασαν απ ο τον οικογενειακό τους χασάπη το πασχαλιάτικο αρνί ,έστω και αν φέτος ήταν ελαφρύτερο από άλλες χρονιές, η κρίση αν μη τι άλλο φροντίζει και για την υγεία και τη…σιλουέτα του συγχρόνου έλληνα!

Και του χρόνου , καλύτερα η δυσκολότερα, θα δείξει…..

lamiafm1.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σουλούπι μπόι,μικρομεσαίο.Λίγο κατσούφης, λίγο μαγκούφης.Σπαθί αντίληψη,μυαλό ξεφτέρι,κάτι μισόμαθε και ολα τα ξέρει.Κι από προπάππου κι απο παππού,συγχρόνως μπούφος και αλεπού.Και ψωμοτύρι και για καφέ το "δε βαριέσε" κι "ωχ αδελφέ".Ωσάν πολίτης,σκυφτός ραγιάς σαν πιάσει πόστο δερβέναγας.Για αυτό το Κράτος,που τιμά τα ξέστρωτα γαιδούρια σικτήρ στα χρόνια τα παλιά,σικτήρ και στα καινούργια.