11 Απριλίου 2012

Τόνια Αντωνίου - Ορθολογική και δίκαιη η ρύθμιση για τα παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10-4-2012

 Ορθολογική και δίκαιη χαρακτήρισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου τη νέα ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας η οποία ψηφίστηκε τελικά στη Βουλή και βάσει της οποίας αποκαθίστανται διακρίσεις εις βάρος των υποψηφίων, παιδιών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε ψηφιστεί ρύθμιση, με την οποία απαλείφθηκαν τα ηλικιακά και τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπονταν προκειμένου να μπορούν οι μελλοντικοί υποψήφιοι, παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, να ενταχθούν στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων.

Η παραπάνω ρύθμιση άφηνε σε εκκρεμότητα διάφορες άλλες περιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα:
α) Δεν προέβλεπε τίποτα για τους υποψήφιους, παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, των[.....]

εισαγωγικών εξετάσεων του έτους 2011, κατά το οποίο το νέο σύστημα εισαγωγής εφαρμόστηκε για πρώτη φορά. Έτσι, ένας μεγάλος αριθμός παιδιών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών που είχαν πετύχει στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2011, είτε δεν μπόρεσαν να εγγραφούν στις σχολές εισαγωγής τους μέσω της ειδικής κατηγορίας, είτε διαγράφηκαν εκ των υστέρων.

Με την νέα ρύθμιση, οι υποψήφιοι και επιτυχόντες των εισαγωγικών εξετάσεων του έτους 2011, παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών που αδικήθηκαν βάσει του περσινού συστήματος, μπορούν να καταθέσουν εκ νέου μηχανογραφικό για τις εισαγωγικές εξετάσεις του έτους 2012, με το κριτήριο του 10% συν ένα επιπλέον προβλεπόμενο ποσοστό 3% ανά σχολή, αποκλειστικά για αυτούς τους υποψηφίους.


β) Διατηρούσε το κριτήριο της κατάταξης σε ειδική κατηγορία, μόνο στην περίπτωση που ο υποψήφιος επέλεγε σχολές της διοικητικής  περιφέρειας που βρίσκεται η μόνιμη κατοικία των γονέων του. Έτσι, αδικούνταν κατάφωρα τα παιδιά των περιφερειών, όπου οι σχολές είναι ελάχιστες, ενώ ευνοούνταν οι υποψήφιοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος από το Νομό Φθιώτιδας διεκδικούσε θέσεις μέσω της ειδικής κατηγορίας μόνο σε τμήματα του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο υποψήφιος που ενδιαφερόταν π.χ. για ένα Παιδαγωγικό Τμήμα ή μια Ιατρική Σχολή να μην μπορεί να δηλώσει στο μηχανογραφικό ότι ανήκει σε ειδική κατηγορία, καθώς η συγκεκριμένη σχολή δεν υπάρχει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και να μένει εκτός, παρόλο που είχε καλύτερη βαθμολογία από άλλους συνυποψήφιους άλλων περιοχών με πληθώρα σχολών (π.χ. υποψήφιοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης).

Με τη νέα ρύθμιση, αυτό το κριτήριο απαλείφεται.








Δεν υπάρχουν σχόλια: