22 Ιουνίου 2011

Με 155 βουλευτές η ψήφος εμπιστοσύνης

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Έντονο φραστικό επεισόδιο Πάγκαλου - Νέας Δημοκρατίας

Την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με 155 «ναι» και 143 «όχι» έλαβε τα ξημερώματα της Τετάρτης η κυβέρνηση.

Υπέρ ψήφισαν οι 155 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι 143 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ, του Συνασπισμού και οι ανεξάρτητοι ψήφισαν κατά.

Δεν ψήφισαν ο Γιώργος Λιάνης και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έστειλε επιστολή στην οποία ανέφερε ότι δεν παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την αναφορά του πρώτου ότι το[.....]

1981 «ήταν η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση από συστάσεως ελληνικού κράτους, χωρίς υποθήκες, στρατοκρατική παρέμβαση, ξένο παράγοντα και Παλάτι».

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να συνεχίσει «τον εθνικό αγώνα της σωτηρίας και της αλλαγής της χώρας», χαρακτηρίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης «συμβόλαιο με το λαό».

«Θα τα καταφέρουμε. Την οικονομική μας ανεξαρτησία θα την ανακτήσουμε εμείς και μόνον εμείς», τόνισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής.

«Στις σκληρές διαπραγματεύσεις που κάνουμε βάζουμε πρώτα την Ελλάδα. Δεν παραιτούμαι από καμία μάχη», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ήταν στρατηγική μας επιλογή να παλέψουμε για να μείνουμε στο ευρώ, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας: εγγυώμαι ότι θα αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου και ότι θα υπάρξει δίκαιη κατανομή βαρών.

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε όλες τις δυνάμεις να συστρατευθούν «σε αυτή την περήφανη και πατριωτική πορεία». «Από αυτή την κρίση υπάρχει η μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αν την αγνοήσουμε θα μας κρίνει η ιστορία πολύ σκληρά», τόνισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε και θα επιδιώξει ευρύτατες συναινέσεις.

«Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε περισσότερα χρήματα για κοινωνική πρόνοια αλλά καλύτερη διαχείριση των υπαρχόντων χρημάτων», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε αθρόες προσλήψεις στο δημόσιο. Μπορούμε να υποσχεθούμε έναν υγιή δημόσιο τομέα».

Αναφερόμενος στο αίτημα της ΝΔ για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου ο Πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις αρκεί, όπως είπε, να μη μας πετάνε έξω από τους στόχους μας.

«Κανένας δεν συμφωνεί με τη συνταγή σας. Και σας άκουσαν και σας απέρριψαν», δήλωσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, «σας κάλεσα να συνδιαπραγματευτουμε με την τρόικα μαζί το φορολογικό και δεν το δεχτήκατε».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχουν πολλά σημεία σύγκλισης με πολλά κόμματα και υποστήριξε ότι η ιδέα της επαναδιαπραγμάτευσης είναι ένα πρόσχημα από την πλευρά της ΝΔ για να μην αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Σε ό,τι αφορά την προσφυγή στις κάλπες, που ζητεί η ΝΔ, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται τώρα η χώρα. «Το γνωρίζετε κ. Σαμαρά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια δημοψηφίσματος, υπογράμμισε ότι «θα αποτελέσει το επιστέγασμα της ενότητας του ελληνικού λαού» και κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΚΚΕ ότι φοβούνται τη γνήσια λαϊκή έκφραση, όπως θα αποτυπωθεί μέσα από το δημοψήφισμα.

«Απορρίπτουμε τις θεωρίες ότι για όλα φταίει κάποιος άλλος. Υπάρχουν ευθύνες στους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι αμφισβητούν τις αποφάσεις ακόμη και των κυβερνήσεων.Υπήρξε και κακφωνία ορισμένων εταίρων μας, ιδιαίτερα στο θέμα των ευρωομολόγων», τόνισε ο πρόεδρος της κυβέρνησης.

Αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, διαμαρτυρόμενοι για αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου ότι το 1981 «ήταν η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση από συστάσεως ελληνικού κράτους, χωρίς υποθήκες, στρατοκρατική παρέμβαση, ξένο παράγοντα και Παλάτι».

Ακολούθησε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Θ. Πάγκαλου και του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Κ. Τασούλα.

«Σήμερα έπεσε το προσωπείο της συναίνεσης. Ο κ. Πάγκαλος μας πήγε 30 χρόνια πίσω. Μαύρη ημέρα για το ΠΑΣΟΚ. Τόλμησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να πει ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα γεννήθηκε το 1981, αν είναι δυνατόν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς.



Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε έντονα στις αναφορές αυτές, ζητώντας από τον κ. Πάγκαλο να ανακαλέσει. Παρά τις διευκρινιστικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης -ο οποίος πάντως δεν ανακάλεσε- το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησε από την αίθουσα, λίγο πριν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Το λόγο πήρε αργότερα ο πρωθυπουργός, προσπαθώντας να δράσει πυροσβεστικά. «Μπορεί να υπήρξε παρεξήγηση», «υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις της ιστορίας» είπε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να παραμείνουν γιατί δίνεται η εντύπωση ότι ψάχνουν αφορμή για να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία.

Η Νέα Δημοκρατία επέστρεψε λίγο αργότερα στα έδρανα, με τον κ. Αντώνη Σαμαρά όμως να στηλιτεύει με τον πλέον αυστηρό τρόπο τις αναφορές του κ. Πάγκαλου, κάνοντας λόγο για «μαύρη μέρα για το ΠΑΣΟΚ».


Η ομιλία Σαμαρά

«Συναίνεση στο λάθος δεν δίνω. Συναίνεση για τη διόρθωση του λάθους, όση θέλετε», είπε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στο κάλεσμα της κυβέρνησης για συναίνεση.

«Αν σας αρέσουν τα δημοψηφίσματα, κάντε το εγκυρότερο δημοψήφισμα: εκλογές, κύριε Παπανδρέου», είπε ο κ. Σαμαράς.

«Δεν βρίσκομαι εδώ για να συνυπογράψω εύκολες λύσεις, αλλά για να αναζητήσω αληθινές λύσεις. Δεν πρόκειται να δεχθώ ψέματα, ύβρεις, στρέβλωση των θέσεών μας», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι άσκησε από την πρώτη στιγμή μια διαφορετική αντιπολίτευση. «Δεν βρίσκομαι εδώ για να αντιδικώ, αλλά για να ανοίξουν νέοι δρόμοι για τη χώρα», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του κόμματός του για την οικονομία, υπογράμμισε: «Προωθούμε τις απόψεις μας στην τρόικα, εκείνη τις εξετάζει, εσείς απλώς παρακολουθείτε».

Ανέφερε, ακόμη, ότι η μειώση που προτείνει η ΝΔ στη φορολογία είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, ανακατανέμει τα βάρη χωρίς να μειώνει τα έσοδα.

«Επειδή δεν θέλουμε να αυξηθεί το έλλειμμα εξαιτίας της πρότασής μας προσθέσαμε και τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, η οποία μπορεί να φέρει σημαντικά έσοδα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι οι απόψεις της ΝΔ «δεν είναι μοναχικές στο εξωτερικό» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τις πολεμάει.

«Προσπαθείτε να ακυρώσετε τις προσπάθειες της ΝΔ, θεωρείτε ότι με αυτόν τον τρόπο κάνετε καλό στην Ελλάδα;», ρώτησε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στους δημόσιους υπαλλήλους.

Παραδέχθηκε ότι είναι υπεράριθμοι, ωστόσο τόνισε ότι δεν πρέπει να απαξιώνεται η δημόσια διοίκηση.

Η ομιλία Βενιζέλου

Νωρίτερα στο βήμα είχε ανέβει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. «Πρώτο μας μέλημα είναι η αποκατάσταση της ηθικής ισορροπίας των μέτρων, για αυτό είναι πρωτη μας προτεραιότητα είναι να εφαρμοστεί ενα νέο φορολογικό σύστημα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ξεκινώντας την ομιλία του σημείωσε πως ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού, τον οποίο και ευχαρίστησε για τη στάση του.

«Η κυβέρνηση ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης δεν αποβλέπει απλώς στην επιβεβαίωση της στήριξης της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας, αλλά στρέφεται προς τον ελληνικο λαό και τον ευχαριστεί ειλικρινά γιατί στις θυσίες του και τη συμμετοχή του οφειλεται ό,τι έχει επιτευχθεί μεχρι τώρα: το γεγονος ότι παρόλο που η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση δημοσιονομικής εξάρτησης έχει διασσφαλίσει την υπόστασή της και είναι ενταγμένη σε ένα σχέδιο που πρέπει να το θεωρούμε εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» σημείωσε.



Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε και πάλι πως η κυβέρνηση «έχει πλήρη συνείδηση της κατάστασης».

«Οι πολίτες είναι πικραμένοι, η αγωνία και η ανασφάλεια είναι διάχυτες. Ξέρουμε πώς νιώθει τι περνά ο κάθε άνεργος ο κάθε συνταξιούχος, ο κάθε επιχειρηματίας».

Αναφερόμενος στις έντονας αντιδράσεις που υπάρχουν για το Μνημόνιο, επισήμανε πως το Μνημόνιο είναι μια μέθοδος λύσης και όχι το πρόβλημα.

Πρόσθεσε πως αυτό που λέγεται Μνημόνιο περιλαμβάνει βασικές επιλογές που είναι κοινός τόπος και που θα τις κάναμε ούτως ή άλλως.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως πρέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος να ψηφιστούν μέχρι τις 30 Ιουνίου ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να ληφθούν αποφάσεις από τους δανειστές μας για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

«Είμαστε στη φάση της σταθεροποίησης, πρώτα σταθεροποίηση και μετά βελτίωση», υπογράμμισε.



Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις επισήμανε πως σημαίνουν συγκεκριμένη και πρακτική μείωση του δημόσιου τομέα, μείωση του χρέους, καθώς και πολύ σημαντικές αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την ανάγκη συστράτευσης σημειώνοντας: «Πρέπει να ανακτήσουμε τη πολιτική μας αξιοπιστία, πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει εθνική ενότητα».

Κάνοντας και πάλι αναφορά στους δισταγμούς που είχε όταν του ζήτηθηκε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, διαβεβαίωσε πως θα τιμήσει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού: «Θα είμαι δίπλα του. Είμαστε απολύτως ενωμένοι».

Η ομιλία Τσίπρα

Ο μόνος εγγυητής για τη διάσωση της οικονομίας είναι ο ελληνικός λαός, όχι οι ψευδεπίγραφες συναινέσεις», τόνισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται για πρόγραμμα σωτηρίας αλλά για πρόγραμμα λεηλασίας», ενώ έκανε επίσης λόγο για «έκθεση κατασχετηρίου».

«Τρόικα και κυβέρνηση καταγράφουν όλα τα περουσιακά στοιχεία για να τα εκποιήσουν», πρόσθεσε.

Κατηγόρησε παράλληλα τη κυβέρνηση και τη ΝΔ ότι επιδιώκουν να κερδίσουν χρόνο και να μην οδηγηθούμε στη λαϊκή ετυμηγορία.

Τόνισε ότι εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η κυβέρνηση με την ανοχή της ΝΔ είναι διατεθειμένη να θυσιάσει και τον τελευταίο Έλληνα, τη δημόσια περιουσία, προκειμένου να προχωρήσει σε αυτό το μείγμα πολιτικής που καταστρέφει τη χώρα.

Ακόμη υπογράμμισε ότι «δεν υπήρξε ποτέ στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μεγαλύτερο έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το πολιτικό σύστημα».

«Η Βουλή καλείται σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου ή στην κυβέρνηση Παπανδρέου - Βενιζέλου;», διερωτήθηκε αναφερόμενος στην ομιλία του νέου υπουργού Οικονομικών που προηγήθηκε.



Η ομιλία Καρατζαφέρη

Την ανάγκη μιας νέας δημόσιας διοίκησης, η οποία θα υποδεχθεί τις επενδύσεις, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

«Για να έρθει κάποιος επενδυτής στην Ελλάδα χρειάζεται σοβαρή δημόσια διοίκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η νέα διοίκηση θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από λιγότερο όγκο και μηδενική διαφθορά.

«Είναι ώρα να βάλουμε κάτω κεφάλι και να δουλέψουμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Σχολιάζοντας την ομιλία του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, σημείωσε ότι ο κ. Βενιζέλος «μπορεί να πουλήσει ψυγείο σε Εσκιμώο ή άμμο σε βεδουίνο» και πρόσθεσε ότι «ο Ελληνας θέλει όμως να ξέρει τα εργαλεία με τα οποία θα βγει η χώρα από την κρίση».

Η ομιλία Παπαρήγα

Το τελεσίγραφο που δίνει η ΕΕ είναι ένα τελεσίγραφο που δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση αλλά στον ελληνικό λαό και του λέει τα κεφάλια μέσα, αν δεν δείξεις συναίνεση 5η δόση δεν έχει, σημείωσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τον ελληνικό λαό «να στείλει το δικό του τελεσίγραφο» και σημείωσε πως δεν υπάρχει αγωνιστική διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της ΕΕ.

Χαρακτήρισε παράλληλα «παγίδα για το λαό» τη συζήτηση για τα φοροεισοδήματα και τη φορολογική ύλη.


Κατά τη σημερινή συζήτηση υψηλοί ήταν για ακόμη μία φορά οι τόνοι για το ναυάγιο συνεννόησης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Δριμεία επίθεση στην Νέα Δημοκρατία με προσωπικές αιχμές κατά του προέδρου της, εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης , επικρίνοντας την αντιμνημονιακή στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να συμπεριφέρεται ως παίχτης του πόκερ. Από την πρώτη στιγμή σήκωσε τη σημαία της αντιμνημονιακής πολιτικής. Όμως αν η κυβέρνηση αυτή αποτύχει, αλήθεια ο κ. Σαμαράς σε ποια χώρα θα έρθει να κυβερνήσει;», διερωτήθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν φυγομαχεί», γιατί «όταν η ΝΔ εγκατέλειπε το καράβι η σημερινή κυβέρνηση ήταν εκεί και συνεχίζει να σηκώνουμε αυτόν τον σταυρό».

Όπως είπε, «το ελάχιστο που έχει να κάνει η ΝΔ είναι να συναινέσει στις προσπάθειες που κάνουν η κυβέρνηση και όλη η Ευρώπη για να σωθεί η οικονομία μας».

«Οι Έλληνες αυτό που θέλουν να δουν στα πρόθυρα μιας εθνικής κατάρρευσης, είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συνεννοηθούν και να καταρτίσουν ένα εθνικό σχέδιο για να ανοίξει και πάλι ο δρόμος και ο ορίζοντας της προοπτικής», σημείωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος.

tanea.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟΣ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΑΠΟ Μ@ΛΑΚΙΑ ΣΕ ΜΑΛ@ΚΙΑ. ΔΕΝ ΚΡΑΤΙΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

Ανώνυμος είπε...

Aν τους βαστάει ας πάνε να πάρουν ψήφο εμπιστοσύνης απο τον λαό και αυτοι και οι κύριοι της αντιπολίτευσης!