28 Ιουνίου 2011

Πώς θα πληρώνονται οικιακοί βοηθοί και αγρεργάτες

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Το υπουργείο Εργασίας θέτει σε εφαρμογή το «εργόσημο» για να αντιμετωπίσει την εισφοροδιαφυγή

Ο τρόπος εφαρμογής του «εργόσημου» με το οποίο θα ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι κατ' οίκον και οι απασχολούμενοι σε αγροτικές εργασίας, καθορίζονται με υπουργική απόφαση την οποία υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης.

Για την εφαρμογή του εργόσημου απαιτούνται συμβάσεις μεταξύ των ταμείων ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και ΟΓΑ με πιστωτικά ιδρύματα και τον ΕΛΤΑ, μέσω των οποίων θα προμηθεύονται οι ενδιαφερόμενοι το ειδικό έντυπο πληρωμής του εργαζόμενου.

Το εργόσημο είναι ένα ειδικό έντυπο, εν είδη επιταγής, που εκδίδεται από τον εργοδότη με την καταβολή ποσού σε συνεργαζόμενους φορείς (ΕΛΤΑ και Τράπεζες) και αποδίδεται στον[.....]

εργαζόμενο αντί χρηματικού ποσού για την αμοιβή των υπηρεσιών του. Το ποσό αφορά το σύνολο της αμοιβής και των ασφαλιστικών εισφορών.

Κατά την εξαργύρωση του εργόσημου, ο εργαζόμενος εισπράττει το αναγραφόμενο ποσό μείον των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες αποδίδονται στον κατά περίπτωση ασφαλιστικό φορέα που είναι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ο ΟΓΑ.

Για τη διασφάλιση της διαδικασίας και την επαλήθευση των στοιχείων τηρείται «Αρχείο Εργοσήμου» στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε, βάσει του οποίου οι ασφαλιστικοί φορείς θα είναι σε θέση να υπολογίσουν μεταξύ των άλλων τα ασφαλιστικά δικαιώματα που θεμελιώνει ο εργαζόμενος και το μέγεθος των οικονομικών ελαφρύνσεων που προβλέπονται για τον εργοδότη ως κίνητρο για την χρήση του εργοσήμου.

Με την εφαρμογή του Εργοσήμου επιχειρείται για πρώτη φορά να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας των περιστασιακά απασχολούμενων στην κατοικία του εργοδότη και τις αγροτικές εργασίες.

Για τη διευκόλυνση των πολιτών έχει προβλεφθεί η δυνατότητα έκδοσης του Εργοσήμου με πολλαπλούς τρόπους, σε τραπεζικά υποκαταστήματα, αυτόματα μηχανήματα ή μέσω διαδικτύου, ώστε η χρήση του να διαδοθεί άμεσα, χωρίς προβλήματα, στους ασφαλισμένους όλων των μορφωτικών στρωμάτων και όλων των γεωγραφικών σημείων της χώρας.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του νέου συστήματος πληρωμής των περιστασιακά εργαζόμενων.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: