29 Ιουνίου 2011

Ωρα Ελλάδος

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Η ώρα της αλήθειας για το Μεσοπρόθεσμο

Υπό τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη και με τα πλήθη των διαδηλωτών στην πλατεία Συντάγματος, διεξάγεται στις 2 μετά το μεσημέρι η κρίσιμη ψηφοφορία για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου. Την ίδια ημέρα εισάγεται στην Ολομέλεια, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, και ο εφαρμοστικός νόμος, ο οποίος θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.

Ο εφαρμοστικός νόμος, που εξειδικεύει το πακέτο μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος μέχρι το 2015, ψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών, κατά πλειοψηφία, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

"Απόντα" από την προσπάθεια σωτηρίας της χώρας, χαρακτήρισε ο Ευ. Βενιζέλος- από το βήμα της Βουλής- τον Α. Σαμαρά, κατά την δεύτερη ημέρα συζήτησης του Μεσοπρόθεσμου, απευθύνοντας του παράλληλα πρόσκληση για[.....]

συνεργασία στα ζητήματα των αποκρατικοποιήσεων και της φορολογίας.

Ψηφίστηκε επί της αρχής ο εφαρμοστικός νόμος

Ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στην Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις έντονες ανησυχίες που εκφράστηκαν ακόμα και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, εμφανίστηκε καθησυχαστικός διαβεβαιώνοντας ότι ο έλεγχος της Βουλής θα είναι διαρκής και σε όλα τα στάδια της διαδικασίας των συμβάσεων.

Επεσήμανε ότι «δεν είναι δυνατό να γίνουν μεγάλες επιλογές, όπως στη ΔΕΗ, αποσυνδεδεμένες από τη συνολική πολιτική και χωρίς να έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο του τρίτου ενεργειακού πακέτου και να μην ενταχθεί σε αυτόν τον ενεργειακό στόχο».

Αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές επέμειναν κυρίως στην ανάγκη να μην επισπευσθούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, με το επιχείρημα ότι «δεν μπορείς να πουλάς σε περίοδο ύφεσης δημόσια περιουσία γιατί η τιμή δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Παράλληλα άσκησαν κριτική για την αδυναμία είσπραξης εσόδων κάνοντας λόγο για πολύτιμο πολιτικό χρόνο που χάθηκε ενώ επέμειναν στην ανάγκη διορθωτικών αλλαγών υπέρ αυτών που έχουν αδικηθεί από τα μέτρα.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε ότι καταψηφίζει επί της αρχής, επιφυλάχθηκε ωστόσο για ορισμένα άρθρα να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειμμα αξιοπιστίας και ασυνέπεια και χαρακτήρισε τα μέτρα άδικα και αναποτελεσματικά.

«Σοκ και δέος προκαλούν στην ελληνική κοινωνία τα μέτρα που φέρνετε. Η κυβέρνηση σε ένα πρόγραμμα με την ίδια σκληρή συνταγή του Μνημονίου ενσωματώνει πρόχειρες και σκληρές διατάξεις. Το χειρότερο είναι ότι μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο αναποτελεσματικότητας που δυστυχώς δεν θα οδηγήσουν πουθενά παρά μόνο σε νέες θυσίες και σε πιο βίαια μέτρα», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ, Ι. Βρούτσης.

Το ΚΚΕ, δια του του Ν. Καραθανασόπουλου, κατήγγειλε την κυβέρνηση και τα «πρόθυμα κόμματα», όπως είπε, γιατί συμφώνησαν να συζητηθεί ο εφαρμοστικός νόμος με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες των δανειστών, και αποχώρησε από την συζήτηση ανακοινώνοντας ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση ονομαστικής και επί της αρχής και επί των άρθρων.

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος είχε συμφωνήσει η ΝΔ και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντ. Μπακογιάννη.

Αιχμές άφησε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Β. Παπανδρέου, σημειώνοντας δηκτικά: «Η επιτροπή έχει ταλαιπωρηθεί με τα κατεπείγοντα, περιμένουμε και η κυβέρνηση να λειτουργεί ως κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και όχι μόνο να συρρικνώνει τον πολιτικό χρόνο».

Στο σχόλιο της κ. Παπανδρέου αντέδρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Γείτονας, ο οποίος την κάλεσε να μιλά μόνο για τον εαυτό της γιατί ο ίδιος δεν νιώθει ταλαιπωρημένος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, κάλεσε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι στις αποκρατικοποιήσεις θα έχει συγκεκριμένη διαδικασία σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε για «τσαλάκωμα της Βουλής» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έρχεται με ένα νέο πρόγραμμα που συνεχίζει την ίδια αποτυχημένη συνταγή με ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

Έντονο προβληματισμό εξέφρασε η Λούκα Κατσέλη ότι στο Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας διορίζονται τεχνοκράτες, ενώ θα συμμετέχουν και τρεις από την τρόικα, οι οποίοι, όπως είπε, θα αποκτήσουν πολλές ουσιαστικές αρμοδιότητες για τη διαχείριση του χρέους και δεν αποκλείεται πολύ γρήγορα να υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων.

Για «νομικό τραγέλαφο», σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας γης έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς.

nooz.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ηθελα να ήξερα οι πολιτικοί ζουν στον κόσμο τους? Τι περιμένουν δηλαδή ? να χυθεί αίμα? Αν θέλουν να σώσουν την χώρα ας επιστρέψουν αυτά που φάγανε απο το 74 και μετα και ας φύγουν απο την χώρα! ΑΙΣΧΟΣ!