10 Ιουλίου 2010

Σαρωτικοί έλεγχοι για φοροδιαφυγή

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Λουκέτο σε 10 εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα
Ένα σχεδόν μήνα μετά την εξαγγελία του ΣΔΟΕ για το κλείσιμο όσων επιχειρήσεων εντοπιστούν να φοροδιαφεύγουν, «λουκέτο» μπήκε την Παρασκευή σε 10 εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς δεν εξέδιδαν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές για την επόμενη εβδομάδα ενώ το Υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί ότι τα 10 «λουκέτα» ήταν μόνο η αρχή. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν για τον εντοπισμό επιχειρήσεων που θα επιδιώξουν να αποκρύψουν το φορολογητέο εισόδημά τους.

Το σαφάρι του ΣΔΟΕ για τον εντοπισμό και την πάταξη της φοροδιαφυγής φαίνεται να αποδίδει, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το συνολικό ύψος των προστίμων που βεβαιώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του[.....]

104% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009.

Τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 ξεπέρασαν τα 895 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 το ύψος των προστίμων (συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στην μη απόδοση Φ.Π.Α) έφτασε το 1δισ. 834 εκατ.

Πάντως, παρά τις προσπάθειες για εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και για αμεσότερη επιβολή προστίμων, τα ποσά που καταλήγουν στα ταμεία του κράτους παραμένουν περιορισμένα.

Μεγαλο-οφειλέτες με βίλες
Στο στόχαστρο της ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών βρέθηκαν φορολογούμενοι για τους οποίους υπάρχουν βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη. Μετά την ολοκλήρωση της διασταύρωσης περιουσιολογίου ακινήτων εντοπίστηκαν 990 υπόχρεοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές, το σύνολο των οποίων ξεπερνά τα 6 εκ. 747 χιλιάδες ευρώ, ενώ βρέθηκε να έχουν στην κατοχή τους 2.917 ακίνητα στην Μύκονο και την Σαντορίνη. Η αντικειμενική αξία των ακινήτων ξεπερνά τα 288 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά, στη λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα περιλαμβάνεται οφειλέτης με ληξιπρόθεσμο χρέος 592 χιλιάδων ευρώ, ο οποίος διαθέτει ένα ακίνητο στη Μύκονο και άλλα έξι ανά την Ελλαδα συνολικής αξίας 621 χιλιάδων ευρώ. Άλλος οφειλέτης με χρέος 304 χιλιάδες ευρώ διαθέτει δύο ακίνητα στη Σαντορίνη, συνολικής αξίας 1 εκατ. 218 χιλιάδων ευρω.

Οι έλεγχοι της ΓΓΠΣ θα επεκταθούν και σε όσους υπέβαλλαν φορολογικές δηλώσεις ηλεκτρονικά και εκμεταλλευόμενοι το δικαίωμα μη αποστολής δικαιολογητικών, φούσκωσαν τις δαπάνες για να μειώσουν τους φόρους, ενώ θα συνεχιστεί και το σάρωμα τουριστικών προορισμών για τον περιορισμό φαινομένων όπως της Μυκόνου.

slai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: