18 Ιουλίου 2010

5 Βουλευτές καταθέτουν ερώτηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16-7-2010

Ερώτηση προς τις Υπουργούς Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μπατζελή κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλης, Τόνια Αντωνίου, Α. Μερεντίτη, Ν. Σαλαγιάννης και Β. Έξαρχος, σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών από αγρότες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς για και το ρόλο της ΠΑΣΕΓΕΣ και των ΕΑΣ στην όλη διαδικασία.
Στην ερώτησή τους οι πέντε βουλευτές αναφέρουν:

1. Σύμφωνα με το Ν.3851/2010 «Σε αγροτεμάχια που[.....]

χαρακτηρίζονται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του οικείου νομού ως αγροτικής γη υψηλής παραγωγικότητας απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας εκτός από τη γεωργική εκμετάλλευση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ. Κάθε επέμβαση στις εκτάσεις αυτές, είτε για τη μεταβολή του προορισμού τους και τη διάθεσή τους για άλλες χρήσεις, είτε για την εκτέλεση έργων ή τη δημιουργία εγκαταστάσεων ή παροχή άλλων εξυπηρετήσεων μέσα σε αυτές, έστω και χωρίς μεταβολή της κατά προορισμό χρήσης τους, αποτελεί εξαιρετικό μέτρο και ενεργείται πάντοτε με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που εκδίδεται μέσα σε δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος και μόνο για λόγους που εξυπηρετούν το γεωργικό χαρακτήρα της αγροτικής εκμετάλλευσης ή την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ.
2. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας η άδεια χορηγείται μόνον αν οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί για τους οποίους έχουν ήδη εκδοθεί άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή, σε περίπτωση απαλλαγής, δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή, καλύπτουν εδαφικής εκτάσεις που δεν υπερβαίνουν το 1% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων του συγκεκριμένου νομού. Μάλιστα για την εφαρμογή της παραπάνω διάταξης χρησιμοποιούνται τα στοιχεία της Ετήσιας Γεωργικής Στατιστικής Έρευνας του 2008 της Γενικής Γραμματείας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας. Για τον υπολογισμό της κάλυψης λαμβάνεται υπόψη η οριζόντια προβολή επί του εδάφους των φωτοβολταϊκών στοιχείων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι δυνατόν να ορίζονται όροι και προϋποθέσεις για την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, περιλαμβανομένων της μέγιστης κάλυψης εδάφους ανά σταθμό, των ελάχιστων αποστάσεων από τα όρια του γηπέδου, του σταθμού, περιορισμών στον τρόπο θεμελίωσης και υποχρεώσεων για την αποκατάσταση των γηπέδου μετά την αποξήλωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.
3. Με βάση το Ν.3851/2010, αρκετές ΕΑΣ έχουν ξεκινήσει την οργάνωση των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων αγροτών σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ. Αντίστοιχη οργάνωση έχει δρομολογήσει και η ΠΑΣΕΓΕΣ μέσω προγραμματικής συμφωνίας που έχει συνάψει με μελετητικές εταιρείες. Ειδικότερα οι αιτήσεις των αγροτών θα υποβάλλονται στις κατά τόπους ΕΑΣ με ηλεκτρονικό τρόπο και θα προωθούνται για αδειοδότηση από τις μελετητικές εταιρείες που επελέγησαν από την ΠΑΣΕΓΕΣ.
4. Παράλληλα:
α. Αναμένεται η δημοσίευση σο ΦΕΚ της απόφασης της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις διαδικασίες ορισμού των επαγγελματιών αγροτών για την υποβολή αιτήσεων για επενδύσεις στις ΑΠΕ.
β. Αναμένεται η έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου από την Υπουργό ΠΕΚΑ για τις διαδικασίες αδειοδότησης.
γ. Η ΔΕΗ δεν δέχεται συμβόλαια αργοτεμαχίων που είναι εξ αδιαιρέτου (ιδανικά μερίδια), τη στιγμή όμως που αναδασμοί έχουν γίνει σε πολύ μικρό ποσοστό σε πολλούς νομούς.
δ. Πολλά από τα αγροτεμάχια είναι ενυπόθηκα λόγω της λήψης αργοτικών δανείων, γεγονός που παρακωλύσει τους ιδιοκτήτες τους ως προς τη συνεργασία τους με τις τράπεζες που παρέχουν επενδυτικά δάνεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
ε. Διαπιστώνεται ότι δεν επιτρέπεται σε επαγγελματίες αγρότες να μισθώσουν εκτάσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, τη στιγμή που η δυνατότητα αυτά παρέχεται σε ιδιώτες ή εταιρείες.

Ερωτώνται οι κυρίες Υπουργοί:

1. Πότε προβλέπεται η έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων που αναφέρονται στα σημεία 1 και 2 της παρούσας ερώτησης κ.ε.;
2. Πότε προβλέπεται η έκδοση της ερμηνευτικής εγκυκλίου από το ΥΠΕΚΑ;
3. Επειδή αρκετοί αγρότες έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους ως προς τις διαδικασίες συνεργασίας με τις μελετητικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται προγραμματικά η ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά και επειδή αρκετά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «βιομηχανία» μελετών για φωτοβολταϊκά, χωρίς να είναι απολύτως σαφείς οι όροι, αλλά και το κόστος για κάθε μελέτη, πώς διασφαλίζεται η ισότιμη αντιμετώπιση των αγροτών που επιλέγουν να προετοιμάσουν τις αιτήσεις τους εκτός του πλαισίου που έχουν διαμορφώσει η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι ΕΑΣ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: