23 Σεπτεμβρίου 2011

Όλα τα' χαμε, πέφτει και... δορυφόρος

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η ανθρωπότητα έχει έναν ακόμα λόγο να αγχώνεται, τουλάχιστον για την Παρασκευή (23/9). Ο "νεκρός" δορυφόρος της NASA, βάρους 5,4 τόνων, αναμένεται να πέσει στη Γη, χωρίς να είναι δυνατόν ακόμη να καθοριστεί- από τους επιστήμονες- που θα χτυπήσει.

Λεπτό προς λεπτό παρακολουθεί η NASA την πορεία του δορυφόρου(click εδώ)

Ο UARS, που κάποτε βοηθούσε στη μελέτη της αλλαγής του Κλίματος, κατευθύνεται τώρα προς την επιφάνεια της Γης και τα θραύσματα του- ό,τι μείνει από την επαφή με την ατμόσφαιρα- μπορεί να πέσουν[.....]

οπουδήποτε από το Βόρειο μέχρι το Νότιο Πόλο.

Πάντως η NASA αναφέρει ότι η πιθανότητα κάποιο θραύσμα του δορυφόρου- υπολογίζεται ότι θα γίνει 26 κομμάτια με συνολικό βάρος 540 κιλά- να πέσει πάνω σε άνθρωπο είναι μία στις 3.200.

Επίσης οι επιστήμονες σημειώνουν πως- όπως έχει γίνει στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις- είναι πολύ πιθανό τα θραύσματα να βρεθούν σε κάποια υδάτινη επιφάνεια ή σε μία μη κατοικημένη περιοχή της Γης.

O UARS ξεκίνησε να λειτουργεί το 1991 και ολοκλήρωσε την αποστολή του το 2005.


Δεν υπάρχει λόγος μεγάλης ανησυχίας, διότι...

Ο πρώτος είναι ότι από την επαφή με την ατμόσφαιρα θα φθαρεί και μόλις μισός τόνος από σίδερο θα χτυπήσει τη Γη, όχι βέβαια ότι είναι λίγο.

Ο δεύτερος είναι πως η πραγματική πιθανότητα για το δορυφόρο ή κομμάτια του να πέσουν πάνω σε ανθρώπους προκαλώντας τους τραυματισμό ή χειρότερα, είναι μία στις 3.200.

Ο τρίτος είναι πως συνήθως ό,τι φερτό μπει στη γήινη ατμοσφαίρα καταλήγει στη θάλασσα από την οποία καλύπτονται τα δύο τρίτα του πλανήτη.

Ενθαρρυντικό είναι ακόμη ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δορυφόρος πέφτει στη Γη. Το ίδιο συνέβη το 2001, με τον ρωσικό Mir (123 τόνων) αλλά και τον Skylab (91 τόνων). Από αυτές τις προσκρούσεις δεν έπαθε κανείς τίποτα.

nooz.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΙ ΕΜΑΘΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΡΥΩΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ