21 Σεπτεμβρίου 2011

Τα σκληρά παζάρια θα συνεχιστούν στην Ουάσινγκτον - Βέβαιες οι απολύσεις στο Δημόσιο και η επέκταση της εφεδρείας

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

- Στις 11:30 κυβερνητική σύσκεψη - Παράταση αγωνίας για την ανακοίνωση των νέων μέτρων
- Οι ελεγκτές της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν από εβδομάδα στην Αθήνα
- Πληροφορίες ότι ολόκληρο το Μεσοπρόθεσμο αναμένεται να αναθεωρηθεί
- Διαβάστε πόσο θα επιβαρυνθούν τα ελληνικά νοικοκυριά με τις νέες τιμές πετρελαίου
- Μειώσεις μισθών στο δημόσιο, πιθανή μείωση του αφορολόγητου μέχρι και μηδενισμό επιδομάτων ζητά η τρόικα


Στην Ουάσιγκτον «μεταφέρονται» οι συνομιλίες της κυβέρνησης με την τρόικα, με τη συζήτηση να επεκτείνεται πλέον στο σύνολο της χρονικής διάρκειας του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και όχι μόνον τη διετία 2011- 2012.

Η δεύτερη τηλεδιάσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους[.....]

επικεφαλής των ελεγκτών, ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 2,5 ώρες και, από το υπουργείο Οικονομικών επισημάνθηκε ότι «υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος». Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι σχετικές συνομιλίες θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, όπου ο κ. Βενιζέλος θα μετάσχει στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ.

Οι επικεφαλής της τρόικας, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Το γεγονός αυτό, σημαίνει ότι πρέπει να υπήρξε συμφωνία σε αρκετά σημεία για τα δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται. Έτσι, θα απομένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και η εκπόνηση της σχετικής αναφοράς προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, προκειμένου να εγκριθεί η 6η δόση του δανείου (8 δισ. ευρώ).

Στην Αθήνα παραμένουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, που θα συνεχίσουν την επεξεργασία των στοιχείων, όχι μόνον για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η τρόικα ζητεί τα μέτρα, τουλάχιστον για εφέτος και το 2012, να αφορούν κατά το 1/3 στα έσοδα και κατά τα 2/3 στις δαπάνες. Για το σκέλος των εσόδων, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων και νέα μείωση του αφορολόγητου.

Στο σκέλος των δαπανών, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ταχύτερη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο (με μειώσεις μισθών), η επέκταση της εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα, η περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων, το κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου, ο περιορισμός- έως μηδενισμού- των επιδομάτων, κ.λπ.

Τα μέτρα που φαίνεται να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τώρα είναι η επέκταση της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο και η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης. Επιβέβαιωση αυτού είναι και η επιστολή του κ. Ρέππα προς τους υπουργούς, ο οποίος αναφέρει πως πρέπει άμεσα όλοι να μειώσουν κατά 30% το προσωπικό τους.

Διαβάστε την σχετική είδηση με την επιστολή του κ. Ρέππα

Τι θα συμβεί με το πετρέλαιο θέρμανσης και πόσο θα πληρώσουμε την εξίσωση

Η αύξηση αυτή μεταφράζεται άμεσα σε μια επιβάρυνση 500 ευρώ για κάθε 1.000 πετρελαίου ή πάνω από 2.000 ευρώ για ένα μόνο γέμισμα της δεξαμενής μιας μέσης πολυκατοικίας. Αυτό σημαίνει 150 ευρώ επιπλέον επιβάρυνση σε ετήσια βάση για ένα μέσο νοικοκυριό, καθώς η τιμή λιανικής από τα 90 λεπτά το λίτρο που έκλεισε τον Απρίλιο, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 98 λεπτά/ λίτρο.

Αυτό, για ένα μέσο νοικοκυριό μεταφράζεται σε περίπου 1.750 ευρώ για όλη τη σεζόν, από 1.600 ευρώ πέρυσι.
Ωστόσο, αν ισχύσει η άμεση εξίσωση του ΕΦΚ τα νοικοκυριά θα αναγκαστούν να δώσουν έναν ακόμη μισθό σε ετήσια βάση, αφού το νέο χαράτσι μεταφράζεται σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης από τα 90 λεπτά/ λίτρο που έκλεισε τον Απρίλιο, στα 1,40 ευρώ/ λίτρο σε έναν μήνα από σήμερα, όταν και θα αρχίσει η περίοδος διάθεσής του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", από τα περίπου 1.600 ευρώ που πλήρωσε πέρυσι μια μέση οικογένεια για να καλύψει τις ανάγκες της σε θέρμανση για τη σεζόν 2010-2011, θα αναγκαστεί να βάλει φέτος βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας 2.500 ευρώ.

Δηλαδή, θα υποχρεωθεί να δώσει 900 ευρώ επιπλέον ή έναν μισθό, για να αγοράσει τις ίδιες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης (1,5 τόνο ή 1.800 λίτρα) με εκείνες που χρειάστηκε να πάρει πέρυσι.
Όλα αυτά θα ισχύσουν μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση υποχρεωθεί σε αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, από τα 20 ευρώ/ χιλιόλιτρο στα 412 ευρώ/ χιλιόλιτρο, κάτι που σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται να γίνει σταδιακά ως το 2013.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: