30 Σεπτεμβρίου 2011

Τόνια Αντωνίου - Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29-9-2011

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νομό Φθιώτιδας και της ανάγκης για αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού φέρνει στη Βουλή, με Ερώτησή της προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Αντωνίου στην Ερώτησή της αναφέρει:

«Η Διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Φθιώτιδας. Παρά την «γενναία» χρηματοδότηση μελετών το πρόβλημα παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς λύση.
Η επιβολή προστίμων βρίσκεται πάλι προ των πυλών και η συνεχιζόμενη αδράνεια, θα προκαλέσει[.....]

νέα προβλήματα για τη χώρα μας από την πλευρά των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού δεν υλοποιούνται οι δεσμεύσεις για τη λύση του προβλήματος.
Στη Φθιώτιδα ο χωροταξικός σχεδιασμός προβλέπει, σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την κατασκευή τριών ΧΥΤΑ. Ωστόσο, αν και έχουν περάσει δέκα χρόνια από την έγκρισή του μέχρι σήμερα, παραμένει ανεφάρμοστος, αφού είναι ξεκάθαρο ότι σύμφωνα με όλα τα τεχνικοοικονομικά δεδομένα είναι ασύμφορη και ζημιογόνα για τα μεγέθη της Φθιώτιδας η κατασκευή τριών ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση του Περιφερειακού σχεδιασμού.
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας είχε ενταχθεί στις 22-7-2010, με προϋπολογισμό 90.000€ και φορέα την ΕΥΕΔΑ Στερεάς Ελλάδας, η επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, ενέργεια που μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί. Με την ψήφιση του «Καλλικράτη» προβλέπεται η κατάργηση των Φορέων διαχείρισης και η λειτουργία Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει πράξη.
Επειδή είναι γνωστό ότι οι όποιες ενέργειες για την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ θα χρειασθούν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να υλοποιηθούν, το πρόβλημα της άμεσης διάθεσης των απορριμμάτων σε χώρο με άδεια λειτουργίας για του Δήμους Λοκρών, Αμφίκλειας-Ελάτειας και Μώλου-Αγ. Κωνσταντίνου, μετά το κλείσιμο των ΧΑΔΑ, παραμένει άλυτο αφού δεν έχει προσδιοριστεί αποδέκτης για τα απορρίμματα.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1) Σε ποιό στάδιο βρίσκεται η Επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων;
2) Πότε προβλέπεται η εφαρμογή του νόμου για την λειτουργία Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ και ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση;
3) Για ποιο λόγο δεν προσδιορίζεται αποδέκτης απορριμμάτων για τους Δήμους Λοκρών, Αμφίκλειας-Ελάτειας και Μώλου-Αγ. Κωνσταντίνου;
4) Ποιοι είναι οι ΧΑΔΑ που έχουν άδεια λειτουργίας στη Φθιώτιδα; Παρακαλείσθε να καταθέσετε σχετικά έγγραφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: