22 Ιουνίου 2010

Σήμερα οι τελικές αποφάσεις για τα εργασιακά

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Ο υπουργός Εργασίας ενημερώνει την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ενσωματώνονται - με απόφαση του πρωθυπουργού – τα εργασιακά θέματα τα οποία επρόκειτο να ρυθμιστούν με Προεδρικό Διάταγμα. Κατόπιν αυτού, τα θέματα που αφορούν στα εργασιακά θα κατατεθούν μαζί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προς ψήφιση από τη Βουλή.

Ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας αργά το βράδυ της Δευτέρας στο ΔΣ του Εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου της Αθήνας, είπε ότι ετοιμάζεται Υπουργική Απόφαση με την οποία το επίδομα ανεργίας θα μετατραπεί σε επιταγή εργασίας που θα δίδεται στον εργοδότη προκειμένου να μην κάνει απολύσεις.

Για το θέμα του ύψους των αποζημιώσεων απόλυσης και του χρόνου προειδοποίησης, ο υπουργός είπε ότι θα[.....]

παρουσιάσει την Τρίτη τις τελικές προτάσεις στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τονίζοντας παράλληλα ότι η ισχύουσα νομοθεσία είναι ανεφάρμοστη.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας γνωστοποίησε ότι θα κάνει πρόταση για διατήρηση του θεσμού της διαιτησίας, αλλά με αλλαγές στον τρόπο επιλογής των διαιτητών και μεσολαβητών ώστε να τυγχάνουν γενικής αποδοχής από τους κοινωνικούς εταίρους και να διασφαλίζεται η αμεροληψία.

«Η κυβέρνηση δεν ήθελε να εμπλακεί στα θέματα που απασχολούν τους κοινωνικούς εταίρους, ωστόσο είναι χρέος μας να εφαρμόσουμε το μνημόνιο», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι την τελευταία δεκαετία φοβηθήκαμε όλοι το πολιτικό κόστος, με αποτέλεσμα το 2009 «να εκραγεί η βόμβα των ελλειμμάτων στα ταμεία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος άσκησε κριτική σε εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου οι οποίοι κατακεραυνώνουν την προσπάθεια που γίνεται για την αναμόρφωση του εργασιακού. «Εκφράζουν απόψεις, που όταν τις ακούνε οι άλλοι επιχειρηματίες, αναρωτιούνται αν ακούνε καλά», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

«Αυτοί οι λίγοι επιχειρηματίες που δήθεν έχουν ενδυθεί με τη φόρμα του εργαζομένου, είναι αυτοί οι λίγοι ισχυροί που συνήθως καταπατούν τα δικαιώματα τους. Γιατί στη συνέχεια, αυτοί οι λίγοι ισχυροί που εμφανίζονται ως εργατοπατέρες, θα αλώσουν πλήρως την ελληνική αγορά, αφού θα έχουν βγάλει από την μέση και τις εναπομείνασες μικρές ελληνικές επιχειρήσεις», είπε.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ πρότεινε να υπάρξει ένα μικρό χρονικό διάστημα προειδοποίησης για τις απολύσεις, διάρκειας ενός έως δύο μηνών, χωρίς όμως να επηρεάζεται το ύψος των αποζημιώσεων, το οποίο να οριστεί στο μέσο όρο των ισχυουσών σήμερα αποζημιώσεων, με ή χωρίς προειδοποίηση.

Για το ασφαλιστικό ο κ. Μίχαλος είπε ότι τα μέτρα που προτείνονται δεν υποστηρίζονται από μια ολοκληρωμένη αναλογιστική μελέτη και δεν αρκούν για να λύσουν συνολικά το πρόβλημα. Τέλος άσκησε συνολική κριτική στο πολιτικό σύστημα λέγοντας ότι τις εύκολες λύσεις φρόντισε δυστυχώς να τις εξαντλήσει το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες. «Όταν η οικονομία μας βρισκόταν σε τροχιά ανάπτυξης και οι διεθνείς συνθήκες ήταν ομαλές, δεν τολμήσαμε να προχωρήσουμε στις ριζικές τομές που είχε ανάγκη ο τόπος. Με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να το κάνουμε σήμερα, υπό την απειλή της χρεοκοπίας, υπό την πίεση των δανειστών μας και σε μια περίοδο, όπου οι αντοχές της κοινωνίας εξαντλούνται καθημερινά».

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: