14 Ιουνίου 2010

Δημοτικό Συμβούλιο με Θέμα το ΒΙΟ.ΚΑ.

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Επιστολή αναγνώστη

Μαθαίνοντας ότι στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητηθεί το θέμα των εργαζομένων στο ΒΙΟ.ΚΑ., αναρωτιέμαι για ποιό λόγο δεν έχει δοθεί, ύστερα από τόσο καιρό, λύση στο πρόβλημά τους και γιατί έπρεπε να γίνει τόση προσπάθεια από τη πλευρά τους, μαζεύοντας υπογραφές από συνδημότες για να έρθει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να απαιτήσουν το αυτονόητο, που είναι και συμφέρον για το Δήμο. Και θα γίνω πιο σαφής.
Ο Δήμος οφείλει στον ανάδοχο από τη σύμβαση, που νόμιμα ή παράνομα, έχει συνάψει μαζί του και που είναι υποχρεωμένος να τηρήσει (ο ανάδοχος έχει νομικά επιχειρήματα και τρόπους να διεκδικήσει και να εισπράξει τα χρήματα που ορίζει η σύμβαση) και ο ανάδοχος οφείλει στους εργαζόμενους, που από όσο γνωρίζω βρίσκονται ακόμη σε επίσχεση εργασίας, αφού παραμένουν απλήρωτοι και ουσιαστικά άνεργοι και να είναι αβέβαιο, αν θα εισπράξουν ποτέ τα δεδουλευμένα τους, μιάς και ο εν λόγω εργολάβος δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά του και κανέναν αποταμιευτικό τραπεζικό λογαριασμό!!!.

Εδώ κάνω μια παρένθεση και αναλογίζομαι με «ποιόν» (εργολάβο) τόσα χρόνια, συνεργάζονται, η τωρινή, αλλά και οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές!!! Πού βρίσκεται λοιπόν το θέμα και το Δημοτικό Συμβούλιο προβληματίζεται τόσο πολύ στο να παρακρατηθούν αυτές οι οφειλές από τον εργολάβο και να αποδοθούν στους εργαζόμενους που είναι και δημότες; Οι εργαζόμενοι, ουσιαστικά αιτούνται, να τους αποδοθούν τα δεδουλευμένα τους από το κονδύλι των ανταποδοτικών της αποχέτευσης, που ο Δήμος ήδη έχει εισπράξει, αλλά και που κακώς δεν έχει ανταποδώσει. Υποθέτω ότι αυτά τα χρήματα, που έχουν εισπραχθεί από! τα τέλη αποχέτευσης, όλο αυτό το διάστημα, λογικά θα βρίσκονται στο ταμείο του Δήμου. Και όχι μόνο λογικά, αλλά και υποχρεωτικά από το νόμο θα πρέπει να βρίσκονται εκεί. Άθικτα.

Τα οφειλόμενα χρήματα που οι εργαζόμενοι θέλουν να παρακρατηθούν από τον απολύτως αφερέγγυο εργολάβο, ο Δήμος δεν μπορεί να τα μεταφέρει σε άλλο λογαριασμό, προκειμένου να καλύψει άλλες ανάγκες και υποχρεώσεις του. Ίσως να είναι και ο μοναδικός τρόπος για να εξοφληθούν.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, τί επιχειρηματολογία θα πρέπει να εφεύρει ο Δημοτικός Σύμβουλος, που θα θελήσει να ψηφίσει «όχι» στο απολύτως λογικό αίτημα. Ακόμη και αυτός που θα θελήσει με διάφορα πολιτικά προσχήματα, φλυαρίες και υπεκφυγές να μην τοποθετηθεί, θα πρέπει να αναλογιστεί, ότι όχι αρκετό καιρό πριν, υπερψήφισε και ορθά έπραξε, σε ανάλογη πρόταση του Δημάρχου, όταν αποφασίστηκε να παρακρατηθούν χρήματα από τις οφειλές του Δήμου προς τον εργολάβο για εργασίες και επισκευές στο αντλιοστάσιο, που ήταν υποχρεωμένος (ο εργολάβος) να έχει περατώσει πριν τη λήξη της σύμβασής του. Υπάρχει, λοιπόν, «προηγούμενο». Και τότε υπήρξε η πολιτική βούληση και βρέθηκε ο τρόπος να διεκπεραιωθεί η συγκεκριμένη απόφαση. Πραγματικά μου κάνει μεγάλη εντύπωση η ευαισθησία που επέδειξαν για την επίλυση του τεχνικού προβλήματος. Θα ήμουν ευχαριστημένος να έβλεπα, έστω και τη μισή ευαισθησία και βούληση σχετικά με το πραγματικό πρόβλημα κάποιων εργαζομένων συνανθρώπων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: