17 Ιουνίου 2010

Εκ βάθρων αλλαγές στα εργασιακά

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Στη δημοσιότητα το Προεδρικό Διάταγμα
Δείτε το Προεδρικό Διάταγμα ΕΔΩ
Δείτε το ύψος των αποζημιώσεων ΕΔΩ

Σε αλλαγές στα όρια απολύσεων, στο χρόνο προειδοποίησης, τον τρόπο καταβολής της αποζημίωσης αλλα και το ύψος της αμοιβής των νέων έως 25 ετών, προχωρά το υπουργείο Εργασίας με Προεδρικό Διάταγμα που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Η δημοσιοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ, η οποία το χαρακτηρίζει απαράδεκτο και αντισυνταγματικό.

Σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία τονίζει ότι το περιεχόμενο του ΠΔ, ωχριά μπροστά στο μνημόνιο που έχει προηγηθεί, επισημαίνει ότι το απορρίπτει κατηγορηματικά και το επιστρέφει στον αποστολέα του ως επιεικώς απαράδεκτο.

Η ΓΣΕΕ ετοιμάζεται να προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα το ΠΔ προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:[.....]

- Επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 άτομα μπορούν να απολύσουν έως 6 άτομα το μήνα.

- Για επιχειρήσεις άνω των 150 ατόμων το ποσοστό αυξάνεται από το 2 στο 5% και έως 30 εργαζόμενους το μήνα

- Στο ΠΔ δεν αλλάζει το ύψος των αποζημιώσεων, αλλά μεταβάλλεται ο χρόνος προειδοποίησης στην περίπτωση της οποίας καταβάλλεται η μίση αποζημίωση σε σχέση με σήμερα.

- Για εργαζόμενους που απασχολούνται από 2 έως 10 χρόνια ο χρόνος προειδοποίησης είναι ένας μήνας, από 10 - 15 χρόνια δυο μήνες, από 15 - 20 χρόνια τρεις μήνες και από 20 χρόνια και πάνω τέσσερις μήνες

- Η αποζημίωση σύμφωνα με το ΠΔ αν είναι μεγαλύτερη των δυο μισθών θα καταβάλλεται ως εξής: Δυο μισθοί άμεσα, και το υπόλοιπο σε διμηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να είναι μικρότερες από τις απόβαλες δυο μηνών

- Ο μισθός νεοπροσλαμβανόμενων έως 21 ετών αντιστοιχεί στο 80% του κατώτατου μισθού και από 21 έως 25 ετών στο 85%. Τα υπόλοιπα χρήματα θα καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ.

Επίσης καταργείται εμμέσως ο θεσμός της διαιτησίας καθώς πλέον θα είναι απαραίτητη η ταυτόχρονη προσφυγή εργαζομένων και εργοδοτών.
Ο κ. Λοβέρδος απέστειλε επιστολή προς τους κοινωνικούς εταίρους ζητώντας τις παρατηρήσεις και τις προτασεις τους επί του σχεδίου.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: