20 Ιανουαρίου 2009

Τι είναι μπλόγκ?

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Η αλλιώς , τα μπλόγκ για όλους εμάς τους υπόλοιπους που δεν ξέρουμε καλά τους υπολογιστές και το ίντερνετ.

Τους τελευταίους μήνες, γίνονται κατά καιρούς αρκετές συζητήσεις για το φαινόμενο blogging στην Ελλάδα, και σε τέτοιες συζητήσεις έχω παρευρεθεί και εγώ στα Καμένα Βούρλα.

Διαπίστωσα ότι δεν είναι πλήρως κατανοητές οι έννοιες όπως το τι είναι ένα blog, πως λειτουργεί , ποιος γράφει που , γιατί γράφεται αυτό και όχι το άλλο , καθώς και ένα σωρό άλλες λεπτομέρειες.
Θα επιχειρήσουμε λοιπόν μια προσπάθεια να γράψουμε μερικά πράγματα για τα blog και να ξεκαθαρίσουμε τις βασικές τους καταρχήν αρχές λειτουργίας, αλλά να επεκταθούμε και γύρω από αυτά έτσι ώστε να γίνει κατανοητό το πώς λειτουργούν στο σύνολό τους, από όλους μας.
Μάθημα πρώτο

Τι είναι μπλόγκ?
Η λέξη μπλόγκ (BLOG) προερχόμενη από τις 2 λέξεις WEB + LOG , που εννοιολογικά θα μπορούσαμε να την αποδώσουμε στην Ελληνική ως διαδικτυακά ημερολόγια, είναι ιστοχώροι ή ιστοσελίδες ή sites ή σελίδες internet , με την μορφή του παραδοσιακού ημερολογίου – λευκώματος που όλοι γνωρίζουμε αλλά με την μόνη διαφορά ότι όταν γράφεται ένα νέο άρθρο η καταγραφή αυτή ‘πάει’ στην ‘αρχή’ του ημερολογίου και όχι στο τέλος όπως θα γινόταν με ένα απλό ημερολόγιο που όλοι ξέρουμε (το χαρτί και το τετράδιο δηλαδή).
Στην φιλοσοφική τώρα ερώτηση τι είναι μπλόγκ , θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κάθε μπλόγκ είναι αυτό που θέλει ο δημιουργός του καταρχήν.
Δηλαδή ένα blog μπορεί να είναι ενημερωτικό, χιουμοριστικό , να έχει φωτογραφίες και βίντεο, να ασχολείται με την πολιτική ή με συνταγές μαγειρικής η οτιδήποτε άλλο, ακόμα και όλα τα παραπάνω μαζί.
Συνήθως τα μπλόγκς έχουν κάποιο ‘χαρακτήρα’, ασχολούνται με συγκεκριμένα θέματα και δεν μπερδεύουν πολλά πράγματα μαζί

Ας χωρίσουμε το μπλόγκ σε μικρές ενότητες για να το καταλάβουμε καλύτερα.

α)Επικεφαλίδα,
Όλα τα μπλόγκς συνήθως έχουν μια επικεφαλίδα που θα μπορούσαμε να το πούμε και εξώφυλλο και βρίσκετε συνήθως στην κορυφή της σελίδας.
Συνήθως εκεί υπάρχει το όνομα του κάθε μπλόγκ αλλά και τις περισσότερες φορές υπάρχει η περιγραφή του, με τι ασχολείται δηλαδή η την βασική ιδέα δημιουργίας του.

β)Τα άρθρα
Ο βασικός κορμός των blogs είναι τα άρθρα ή οι αναρτήσεις ή αν θέλετε τα posts αγγλιστί τα οποία αποτελούν και τις ημερολογιακές καταγραφές του συγγραφέα.
Αυτά βρίσκονται σε όλο το μήκος του blog και αποτελεί καθαρά θέμα ρίθμησης αν θα εμφανίζονται σε κάθε σελίδα ένα, λίγα η πολλά (έχει να κάνει και με το πόσο μεγάλο είναι το κάθε άρθρο).
Η συχνότητα των άρθρων μπορεί να είναι ένα το μήνα η ένα το λεπτό, δεν υπάρχει δέσμευση για το πόσα άρθρα θα γράφονται και αποτελεί καθαρά επιλογή του η των συγγραφέων.
Συνήθως τα άρθρα καταλαμβάνουν τα 2/3 του πλάτους της οθόνης.
Στο υπόλοιπο κομμάτι που υπολείπεται (το οποίο μπορεί να είναι από την δεξιά η την αριστερή πλευρά) μπορούν να υπάρχουν διάφορες φωτογραφίες, links σε άλλες σελίδες του ίντερνετ, video, ο καιρός ή ότι άλλο θέλει ο διαχειριστής του μπλόγκ.
Τα άρθρα που καταγράφει ο διαχειριστής, ή ο κάθε συγγραφέας, μπορεί να αποτελούν προϊόν δικιάς του πνευματικής ιδιοκτησίας δηλαδή μπορεί να τα γράφει ο ίδιος ή μπορεί να είναι αναδημοσίευση τμήματος κάποιου βιβλίου ή κάποιου άλλου μπλόγκ ή να είναι αναδημοσίευση άλλης ενημερωτικής σελίδας του ίντερνετ ή και ακόμα μπορεί να είναι δημοσίευση ενός email αναγνώστη που απέστειλε στο blog.
(συνήθως τα μπλόγκς δίνουν και κάποιο email για επικοινωνία).
Είθισται δε σε κάθε άρθρο να υπάρχει διευκρίνιση αν αυτό προέρχεται από αναδημοσίευση ή από επιστολή – email αναγνώστη η σε τελική ανάλυση αν πρόκειται για αναδημοσίευση γίνετε αναφορά της πηγής.

γ) τα Σχόλια
Σε κάθε άρθρο, στο τέλος του κάθε άρθρου συγκεκριμένα, υπάρχει δυνατότητα να καταγράψουν το όποιο σχόλιο τους οι αναγνώστες.(αν το έχει επιτρέψει ο διαχειριστής του μπλόγκ)
Αυτά τα σχόλια , μπορούν να γράφονται ανώνυμα από τους αναγνώστες ή να χρησιμοποιούν κάποιο ψευδώνυμο η ακόμα και να καταγράφουν το πραγματικό τους όνομα (είναι επιλογή του αναγνώστη και σχολιαστή)
Τα σχόλια αυτά, μπορούν αν εμφανίζονται αυτόματα στο μπλόγκ , μόλις δηλαδή τα γράψει ο σχολιαστής ή μπορεί με την κατάλληλη ρύθμιση στο μπλόγκ από τον διαχειριστή, να εμφανίζονται αφού πρώτα τα εγκρίνει.
Ο διαχειριστής του μπλόγκ, μπορεί να διαγράφει τα σχόλια των αναγνωστών όταν το κρίνει απαραίτητο.
Ένας από τους τρόπους που υπάρχουν για να διαβαστούν τα σχόλια που έχουν γραφτεί , η να γράψει κάποιος ένα σχόλιο σε κάποιο άρθρο είναι να κάνεις click στο τέλος του επίμαχου άρθρου και συγκεκριμένα εκεί που υπάρχει κάποια αναφορά σχετικά με τα σχόλια
(πχ 4 Σχολίασαν... Σχολιάστε και εσείς ελεύθερα !!!)

Αυτά για σήμερα, προσεχώς το δεύτερο μάθημα.

Φιλικά ο Blogger

Δεν υπάρχουν σχόλια: