20 Ιανουαρίου 2009

Περί ηγεσίας – από την παγκόσμια σκηνή στο χωριό μας.

Αναρτήθηκε από… Unknown


Το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται μια μεγάλη συζήτηση περί ηγεσίας και ηγετών. Με την ευκαιρία της εκλογής και ορκωμοσίας του Μπαρακ Ομπαμα, η συζήτηση αυτή έχει ενταθεί. Υπάρχει μια γενική αίσθηση και προσμονή, ότι ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα καταφέρει να λύσει μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα του πλανήτη μας, από την αλλαγή του κλίματος και την παγκόσμια οικονομική κρίση, μέχρι το μεσανατολικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι αυτή η ελπίδα δικαιολογημένη? Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος, ακόμη και κάποιος με τα ηγετικά χαρίσματα του Ομπαμα, να μπορέσει να διαχειριστεί ανθρώπους και καταστάσεις και να εκπληρώσει με επιτυχία τα όνειρα και τις επιθυμίες εκατομμύριων ανθρώπων?

Ένας άνθρωπος, όταν διαθέτει τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη, μπορεί πράγματι να μετασχηματίσει και να μεταβάλει το status quo, μπορεί να δώσει όραμα, να μετατρέψει την αποτυχία σε επιτυχία, και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για νέες ισότιμες ευκαιρίες.

Όμως, ηγέτης δεν θεωρείται μόνο κάποιος που καλείται να «διοικήσει» ένα κράτος ή μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Ηγέτης είναι και αυτός που καλείται να ηγηθεί μιας περιφέρειας η ενός δήμου και πραγματικά μπορούμε να εφαρμόσουμε τα ίδια κριτήρια, για να αξιολογήσουμε τα ηγετικά του/της προσόντα.

Ποια είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη?

Ηγέτης είναι κάποιος που έχει όραμα, και πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον στους ανθρώπους, στην κοινότητα, στον Δήμο, που έχει εκλεγεί.

Οι άνθρωποι μιας μικρής κοινωνίας, πέρα από τις προσωπικές επιθυμίες τους, ενδιαφέρονται και για το καλό του τόπου τους. Ηγέτης είναι αυτός, που εκτός από όραμα και ελπίδα, μπορεί να καταλαβαίνει τα διάφορα υποκειμενικά συμφέροντα και προσωπικές επιθυμίες, να τα αξιολογεί και να τα μετατρέπει σε ενα κοινό σκοπό, σε ένα λογικό και αντικειμενικό πρόγραμμα που θα εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο το γενικότερο συμφέρον της κοινωνίας.

Ηγέτης, είναι αυτός που «πραγματώνει την εποχή του», που μπορεί να διαχειρίζεται με επιτυχία τις αβεβαιότητες και τα συγκρουόμενα συμφέροντα , και καταφέρνει σε δύσκολες καταστάσεις να προσφέρει εναλλακτικές και εφικτές λύσεις.

Ηγέτης, είναι αυτός που διαθέτει δύναμη χαρακτήρα και ηθικές αρχές, αγνοεί τις μικροπολιτικές διαμάχες και ανταγωνισμούς και αντιστέκεται σε προσωπικά συμφέροντα και επιδιώξεις.

Τέλος, ένας ηγέτης είναι πάνω απ’ όλα «υπηρέτης» της κοινότητας του, δηλαδή δικός μας. Τον/την προσλαμβάνουμε να κάνει μια δουλειά. Το αν θα τον «κρατήσουμε» να συνεχίσει, ή θα τον «απολύσουμε» εξαρτάται αποκλειστικά από μας. Και από μας επίσης εξαρτάται αν θέλουμε ο τόπος μας να γίνει καλύτερος η όχι.

Αυτό το κείμενο, ας θεωρηθεί ότι είναι μια απάντηση στο προηγούμενο post και ελπίζω ο δήμαρχος των Καμένων Βούρλων - και όχι μόνο - να το διαβάσει, να το σκεφτεί και γιατί όχι………..να προβληματιστεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: