23 Ιουνίου 2021

Η άγνωστη αρχαία πόλη Νάρυκα στο Ρεγγίνι Φθιώτιδας - Εκεί γεννήθηκε ο Αίας ο Λοκρός

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Ο μοναδικός κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος εντός των ορίων του Δήμου Καμένων Βούρλων βρίσκεται δυτικά του οικισμού Ρεγγινίου, στη θέση «Παληοκάστρα». Στην περιοχή αυτή τοποθετείται η πόλη Νάρυξ, γενέτειρα του Αίαντος του Οϊλέως. Πρόκειται για τη μόνη λοκρική πόλη, η θέση της οποίας έχει επιβεβαιωθεί χάρη στην εύρεση εκεί σχετικής επιγραφής, την οποία δημοσίευσε ο Αρχαιολόγος Ν. Παπαδάκης το 1920 στο Αρχαιολογικό Δελτίο.

Οι Λοκροί ήταν αρχαίο ελληνικό φύλο, που κατοικούσε στην κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Λοκρίδα, η οποία στην αρχαιότητα χωριζόταν σε δύο περιοχές. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, στα δυτικά κατοικούσαν οι Εσπέριοι ή Οζόλες Λοκροί, σε μια περιοχή η οποία βρισκόταν στους σημερινούς νομούς Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας. Στα ανατολικά ("Εώα Λοκρίς") οι Λοκροί κατοικούσαν στην περιοχή του σημερινού νομού Φθιώτιδας. Αυτοί με την σειρά τους χωρίζονταν σε Λοκρούς Οπούντιους (σ' αυτούς δηλαδή που είχαν μητρόπολη τον Οπούντα) και Λοκρούς Επικνημίδιους (που ονομάζονταν έτσι από το βουνό πλάι στο οποίο ζούσαν, την Κνημίδα, με κυριότερη πόλη το Θρόνιο), αλλά, γενικά, δεν συνήθιζαν να τους διαχωρίζουν καθώς ήταν ενωμένοι σε κοινό με πρωτεύουσα την πόλη Οπούς.

Επιφανής ήρωας των Λοκρών υπήρξε ο Αίας ο Λοκρός, που έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο ως επικεφαλής των υπόλοιπων Λοκρών. Η πόλη νάρυξ ή Νάρυκα τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στην περιοχή Ρεγγινίου ήταν η γενέτειρα του και η Σημαντικότερη λοκρική πόλη.Ο Αίας ο Λοκρός υπήρξε εθνικός ήρωας των Λοκρών , γιος του Οιλέα, ο ένας από τους δύο γνωστούς ήρωες με αυτό το όνομα (ο άλλος ήταν ο Αίας ο Τελαμώνιος από την Σαλαμίνα) που έλαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο.

Διέπρεψε στον πόλεμο εναντίον των Τρώων και μετά την άλωση της Τροίας, ο Αίας ατίμασε την ιέρεια Κασσάνδρα μέσα στον ναό της θεάς Αθηνάς. Κατά την επιστροφή στην Λοκρίδα, ξέσπασε καταιγίδα κοντά στην Εύβοια και ο Αίας σώθηκε πάνω σε έναν βράχο λέγοντας προς τους θεούς ότι θα επιβιώσει παρά την θέληση τους. Τότε ο Ποσειδώνας προσβεβλημένος από την αλαζονεία του, διέλυσε τον βράχο με την τρίαινα του και ο Αίας χάθηκε. Η θεά Αθηνά, εξαιτίας της ασέβειας του Αίαντα, προκάλεσε τα δεινά της φυλής των Λοκρών για χίλια χρόνια και τους υποχρέωσε να στέλνουν κάθε χρόνο παρθένες καλών οικογενειών στο Ίλιον της Αθήνας, για να υπηρετούν σαν δούλες στον ναό της.

Οι Λοκροί πολεμώντας με την φάλαγγα τους, άφηναν πάντα μια θέση κενή γιατί πίστευαν ότι ο Αίας πολεμούσε πάντα μαζί τους και μετά τον θάνατό του. Η γιορτή των Λοκρών προς τιμήν του ήρωά τους ήταν τα "Αιάντεια", ενώ πολλά νομίσματά τους τον απεικόνιζαν σαν τον αγέρωχο και περήφανο πολεμιστή. Η πόλη ΝΑΡΥΚΑ εικάζεται ότι βρίσκονταν στην περιοχή της Παλαιοκάστρας Ρεγγινίου όπου μεταξύ άλλων υπάρχουν τα ερείπια αρχαίου θεάτρου, αλλά και ψηφιδωτό δάπεδο Βυζαντινού ναού, δείγμα ότι η περιοχή βρίσκονταν σε ανάπτυξη και κατά τους Βυζαντινούς χρόνους.......... Γνωστός ήταν από την αρχαιότητα ο ποταμός Βοάγριος ή Μάνης όπως αναφέρει ο Στράβων, ο οποίος πήγαζε από το όρος Κνημίς και κατέληγε στον Ευβοϊκό μεταξύ των πόλεων Σκάρφεια και Θρόνιο πιο πάνω από τις οποίες βρίσκονταν η Νίκαια και η Ηράκλεια κοντά στις οποίες βρισκόταν το βουνό Οίτη, ενώ μικρότερος ποταμός ήταν ο Πλατάνιος.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλοί οι μύθοι αλλά η επιστημη της αρχαιολογίας δεν μπορεί να βασίζεται στο έπος της Ιλιαδος διότι αυτό δεν είναι απόδειξη.Εκτος και αν επιβεβαιώνεται από αρχαίους ιστορικούς λ.χ.Ηροδοτος, Στράβων,θουκιδιδης κλπ.,Αξιολογώ λοιπόν την επιστήμη ,άλλωστε και οι αστροφυσικοί αυτοπροσδιορίζονται ως αρχαιολόγοι του σύμπαντος για τους προφανείς λόγους της απόστασης της πληροφορίας (χρονικά).Καλό άρθρο λοιπόν το παρόν ,καλύτερο αν ήταν με 'φιλτρα'
ΤΙΜΟΚΡΑΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς ο Σλήμαν δεν σκεφτόταν με φίλτρα και βρήκε Τροία, Μυκήνες

Ανώνυμος είπε...

Και όμως οι ανακαλύψεις Σλήμαν είναι αποτέλεσμα φιλτραρίσματος.
Λαμβανοντας τον αφηγηματικό μύθο ως έναυσμα, απομόνωσε την μυθοπλασία από πιθανά ιστορικά γεγονότα και χώρους,έτσι λ.χ δέχτηκε
το παλάτι της Δαναης ως υπαρκτό, όχι όμως και τον Δία επιβήτορα μεταμορφωμένο σε χρυσή βροχή. Αυτό λοιπόν είναι φίλτρο.

Ανώνυμος είπε...

...Συνεχεια...
Λογοτεχνικα τα αρχαία έπη του Ομηρου,η θεογονια του Ισιοδου οι τραγωδίες,κλπ είναι ενιαία ως κειμενα, στην επιστήμη της Αρχαιολογίας είναι απλως
εργαλεία προς επιστημονικη αποδειξη.
Απόδειξη στο παραμύθι δεν υπάρχει,καθώς επιστήμη ορίζεται αυτό που αποδεικνυεται,αλλά κυρίως αυτό που στο μέλλον μπορεί να ανατραπεί.Ετσι ο Αρχαιολόγος επιστημών δεν είναι Αστρολόγος ούτε καν θεολόγος που η επιστημοσύνη στηρίζεται στο δόγμα ή στην πίστη.
ΤΙΜΟΚΡΑΤΗΣ

Γιαννης Σκούφιας είπε...

Όσοι θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την ιστορία της περιοχής μας μπορούν να αναζητήσουν το βιβλίο του αείμνηστου ρεγγινιώτη φιλόλογου ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΔΑΜ με τίτλο ''ΛΟΚΡΙΚΑ - ΠΕΡΙΒΟΑΓΡΙΑ & ΕΠΙΚΝΗΜΙΔΙΑ'' Εκδόσεις παπpress Αφοί Παπαθανασίου Υψηλάντου 25 - Λαμία
Βασικός άξονας του βιβλίου είναι η κοιλάδα του Βοαγρίου ή Μάνη ποταμού (Πλατανιά σήμερα) και οι περιβοάγριοι οικισμοί διαχρονικά.
Ένα εξαίρετο βιβλίο για κάθε δημότη του Δήμου Καμένων Βούρλων και όχι μόνο.

Ανώνυμος είπε...

Άριστο επιστημονικο βιβλίο ,ειδικού αναγνωστικού κοινου, με αξία για την ιστορική διαδρομή της περιοχης από την αρχαιοτητα.
Μάλιστα έγινε παρουσίαση του βιβλίου και διαβάστηκαν αποσπάσματα στο κάστρο της Μενδενιτσας στα πλαίσια της πολιτιστικής βραδιάς που οργάνωνε εκεί ο τοπικος σύλλογος παρουσία του συγγραφέα.

Ανώνυμος είπε...

Κάνετε λάθος αγαπητέ. Όλοι θεωρούσαν την Οδύσσεια και την Ιλιάδα παραμυθάκια και τον χλεύαζαν όταν ξεκίνησε. Τώρα αν θεωρείτε ότι το φιλτράρισμα ήταν ότι δέχτηκε πως δεν υπήρξαν οι θεοί του Ολύμπου δεκτό

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή το άρθρο είναι από το βιβλίο του Μήτσου Αδάμ;

Ανώνυμος είπε...

Με δήμαρχο τον Ηλία θα γίνει το Ρεγγίνι γνωστό, όπως οι Θερμοπύλες. Και δε θα έχουμε κανέναν Εφιάλτης από το Μώλο δε θα συμμετέχει σε δικό μας συνδυασμό. Και ξέρετε πολύ καλά τι εννοώ. Αυτός που πούλησε τις Θερμοπύλες στη Λαμία ήταν ο αγαπημένος του νυν δημάρχου...
Ο νοών νοείτω.
Αρκετά με τους δήθεν. Πάμε μπροστά να αναδείξουμε την ιστορία μας και όχι μόνο.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μας χέζεις ρε Νταλάρα, εμείς εδώ μιλαμε για θαμμένους πολιτισμους και συ το χαβά σου με τον δήμαρχο.

Ανώνυμος είπε...

Τραχανά? Είσαι εδώ? Ο Ηλίας σε ψάχνει! Θα μοιράσει σε σένα και το Νίκο από μία 4ετή αντιδημαρχία! Μη χάσεις την ευκαιρία!

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ είπε...

Ποιος ηλιας μεσιε ? Αν ειχε ικανοτητες το 2007-10 θα ειχε παρει πανω του το οραμα του χειμαρα για δρομο ελατεια ζελι αγναντη αγιος σαν αντινομαρχης και ντοπιος που ηταν και τωρα θα ειχαμε το δρομο ετοιμο !Καταρχην μετα θα απαξιουσε να γινει δημαρχακος και αν ηθελε θα τον σηκωνα στις πλατες σαν ηρωα !Αυτος εκανε τη πατατα απο αντιπεριφερειαρχης να τον διωξουνε ,τη στιγμη που σαν συριζα θα δυσκολευτουμε να κατεβασουμε υπ περιφερειαρχη ! Πες του να σχολιασει τον παραλιακο δρομο αν εχει κοτσια !Αστο φιλε ασχολουμαι με την πολιτικη απο το 81, 7 χρονων, εχω ραμματα για ολους σας!