30 Ιουνίου 2021

Χρήστος Σταϊκούρας: Ανάπτυξη και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών στα Καμένα Βούρλα

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Η παρουσίαση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α.) «ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗΣ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ» και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εφαρμογής του (Σ.Μ.Π.Ε.), αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου, στο οποίο προεδρεύει η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Το Συμβούλιο εισηγήθηκε θετικά ως προς το νέο σχέδιο που παρουσιάστηκε, δεδομένων των όρων που θα τεθούν κατά την έγκριση της Σ.Μ.Π.Ε., η οποία πρόκειται να υποβληθεί κατόπιν διαβούλευσης, στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη παρουσίαση του συγκεκριμένου Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α. στο Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2019, ζητήθηκαν συγκεκριμένες τροποποιήσεις και γι’ αυτό η ομάδα έργου του ΤΑΙΠΕΔ και οι μελετητές συνεργάστηκαν με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και συμφώνησαν στην τελική διαμόρφωση του σχεδίου.

Σκοπός του υπό έγκριση Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α. είναι ο καθορισμός τόσο του χωρικού προσδιορισμού, όσο και της επενδυτικής ταυτότητας του εν λόγω ακινήτου, με στόχο τη διασφάλιση συνθηκών βέλτιστης ανάπτυξης και αξιοποίησης, και παράλληλα την αποδοτικότερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Το περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο και το γενικό πολεοδομικό σχέδιο έχουν χρήσεις τουρισμού – αναψυχής και ζώνες προστασίας ιαματικών πηγών.

Η πρόταση του σχεδίου διαιρεί το ακίνητο σε τμήματα (Α,Β,Γ,Δ,Ε), τα δε οφέλη από την επενδυτική ταυτότητα αξιοποίησής του, όπως παρουσιάστηκαν αποτυπώνονται στα εξής:

1. Δυνατότητα νόμιμης δόμησης στο Τμήμα Α (Ν.4179/2013).
2. Ρύθμιση πολεοδομικών υπερβάσεων κτιρίων και άλλων «ασαφειών» Ρυμοτομικού στο Τμήμα Β.
3. Ανάπτυξη ενιαίου Επενδυτικού Σχεδίου.
4. Περιβαλλοντική αναβάθμιση Ακινήτου και ευρύτερης περιοχής.
5. Ευνοείται η ανακατασκευή των τριών διατηρητέων κτιρίων.
6. Επαύξηση χώρων πρασίνου Ακινήτου (στα Τμήματα Γ,Δ και Ε).
7. Προστασία Ιαματικών Πηγών.

Άλλο ένα προαπαιτούμενο για την εκκίνηση της αξιοποίησης του σημαντικού αυτού περιουσιακού στοιχείου ικανοποιήθηκε, στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της αναπτυξιακής προοπτικής της ευρύτερης περιοχής.

kaliterilamia.gr

21 σχόλια:

Τιμοκρατης είπε...

Φυσικά και η υπό διαδικασια έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ για τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ στα Καμενα βουρλα είναι μπουσουλας μια και:
α.Χωρικος προσδιορισμος(έκταση κλπ),και
β.Επενδυτικη ταυτότητα(τι ζητά το ΤΑΙΠΕΔ από τον επενδυτή βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών(ιαματικά.θαλασσα,κτήρια κλπ).
Έτσι σωστά αποσαφηνίζεται η κατάσταση και από πού θα προκύψουν και οι συμβάσεις.
Εκεί που κάποιος θα είχε μια αμφιβολία είναι στις καθυστερήσεις τις γραφειοκρατείας,στον ρόλο Μήτση ως επιθυμητό επενδυτή η όχι, στην ειλικρίνεια των προθέσεων των πολιτικαντιδων και κυρίως αν θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον πέραν του ενός.

Ανώνυμος είπε...

Από τη στιγμή που τα δύο ερείπια, Ράδιο και Θρόνιο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα δύσκολα θα βρεθούν επενδυτές. Δεν αναστηλώνονται γιατί είναι σε τραγική κατάσταση πλέον και σε περίπτωση που μία στο εκατομμύριο είναι εφικτό, θα χρειαστούν εκατομμύρια. Ποιος επενδυτής έχει λεφτά για πέταμα; εκεί θα μείνουν και θα μας στοιχειώνουν στον αιώνα τον άπαντα

Ανώνυμος είπε...

Εξαρτάται από τις συμβατικές υποχρεώσεις,οι
οποιες θα είναι αποτέλεσμα προσυνεννοησης.
Πάντως δύσκολα να βρεθεί επενδυτής για την περιοχή.
Ποιο εύκολο είναι να γίνει επένδυση στις Λιχαδες παρά εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Ένας καλός επενδυτής στο Γαλήνη ισούται με δύο σούπερ μάρκετ Γαλαξία.
Οι αγορές τροφιμων δημιουργούν κύκλο εργασιών με χρήματα κυκλικού τζίρου(από εισοδήματα αναδιανομής φόρων).
Η μεγάλη τουριστική μονάδα δημιουργεί κύκλο εργασιών κυρίως από 'νεο' εισαγωμενο χρήμα.
Έτσι το τουριστικό συνάλλαγμα είναι στην ουσία ο 'αιμοδότης' για την συνέχιση της κατανάλωσης.Γινεται λοιπόν αντιληπτό η σημασία μιας αντιστοιχης επένδυσης και στον τόπο μας.
Όταν λοιπόν κάνουμε κάποιου είδους ανάλυση για τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να είμαστε 'νηφαλιοι',όχι όπως επί Τετριμιδα την προταθεισα από τον Μήτση υπόγεια διάβαση πεζών στην Γ.Βασιλειαδη την κατέταξαν στην κατηγορία έργων προς αποφυγήν?













Ανώνυμος είπε...

Δεν αφήνετε τις αρλούμπες για αλλού??
άντε πάλι με την υπόγεια...
ξινά τα σταφύλια σας..
άμα θέλει ο επενδυτής θα κατέβει στο διαγωνισμό..
τις άλλες τις εξυπνάδες να τις λέτε στα κηφηνεία...

Ανώνυμος είπε...

Πάλι ο Μήτσης θα είναι,βέβαια με νέους επενδυτικούς όρους.Απομενει όμως να δούμε αν θα τους τηρήσει ή θα προβάλει δικαιολογίες όπως
α.Μπλαφον επενδυτικό μόνο εκεί που τον ενδιαφέρει (Γαλήνη).
β.Μετακινηση προσφερόμενων υπηρεσιών (ιαματικα).
γ.Υφισταμενο καθεστώς παρακμής(διατηρητέα,πάρκο κλπ).
δ.Παραλιακο μέτωπο,(Ιζαμπέλα).
Όλα θα εξαρτηθούν από την εποπτεία που ο Δήμος θα θελήσει να κάνει στην τήρηση της νέας
σύμβασης.

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ είπε...

Ο δημ μακρυνιτσας μου ειπε οτι η αποφαση των διατηρητεων ξενοδοχειων μπορει να αρθει ευκολα και να κατεδαφιστουν !Κανενας επενδυτης δεν θα ριξει χρημα στα ερειπια ,με το πριπιατ του τσερνομπιλ μοιαζουν ,πρεπει να κατεδαφιστουν !Απολυτα σωστα τα λετε 8,58 9,03 ! Δεν ειναι επενδυση τα σουπερμαρκετ ,απλα χρειαζονται για τα τροφιμα , και μη νομιζετε οτι ειναι φθηνα ,σε καποια προιοντα β προτεραιοτητας ειναι πανακριβα και δινουν χαμηλους μισθους , στην τουριστικη επενδυση ο εργαζομενος παιρνει και πουρμπουαρ ! Αν δεν δωσεις γη και υδωρ σε επενδυτη σωστο (οχι της πλακας ) δεν ερχεται και γινεσαι ερημοτοπος ! Η υποθεση της υπογειας ηταν μεγαλη πατατα ,δηλαδη τωρα που μπλεκονται οι πεζοι με τα αυτοκινητα ειναι καλυτερα ? Τωρα ο μητσης αποκλειεται να θελει να τη φτιαξει ---Για το θεμα του οικονομολογου η αποφαση εχει ερθει απο ψηλα νδ ,ακομα και ενας πετυχημενος περιπτερας μπορει να συμβουλεψει ενα ιδιωτη γιατρουδακο που δεν ξερει τιποτα απο οικονομικα επενδυσεις και εμπορικες συναλλαγες

Ανώνυμος είπε...

Εγώ γιατί απο την τοποθέτηση του Τραχανά κρατώ μόνο "ο Δημ. Μακρυνίτσας μου είπε ..."
Σύμπραξη συντρόφων ? Κώστα οφείλεις διευκρινήσεις...

Ανώνυμος είπε...

Έξυπνο αυτό Τραχανα να ρίξεις δίκτυα επικοινωνίας μέσα στα Καμενα.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή ο μακρυνιτσας εκφράζεται μέσω του τραχανά;;δε μπορεί μόνος του;;

Ανώνυμος είπε...

Ο Μακρυνίτσας είναι αυτόνομος σε βαθμό παρεξήγησης.Ειναι σταθερός σε πολιτική σκέψη.Γνωριζει τα προβλήματα στα Καμενα.Εχει σπάσει αυγά με κόστος για τον ιδιο.Κάνει συχνά αυτοκριτική.Ειναι διαχρονικός και όχι περαστικός στα δημοτικά.Και δεν ευτελίζει την πολιτική ανάλογα με την τσέπη του .
.

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ είπε...

Eχω συναντηθει με το μακρυνιτσα 2 φορες φανερα πριν 1 μηνα μετα απο 11 χρονια,τον ρωτησα για τα διατηρητεα και μου ειπε αυτο οτι μπορει να αρθει ευκολα και να κατεδαφιστουν ! Τον πιστευω και δε το διασταυρωσα οπως κανω με αλλους !Αυτο μονο εγραψα για την ευκολια της συζητησης και να το μαθουν οι δημοτες που το δικαιουνται ! Οχι συνωμοσιολογιες , καθαρη πολιτικη κανουμε ! Αρκετα με τη βρωμικη πολιτικη που εχει μολυνει το τοπο ,αλλο λεμε αλλο δειχνουμε αλλο σκεφτομαστε αλλο κανουμε !

Ανώνυμος είπε...

Τραχανας εκπροσωπος τυπου του μακρυνιτσα καλο ακουγετε.

Ανώνυμος είπε...

Ο Μακρυνιτσας δεν είναι αυτός που πρωτοστάτησε στο χαρακτηρισμό των ερειπίων ως διατηρητέων ή κάνω λάθος;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε 9.25
αυτά τα ερειπεια που λες, ειναι που δημιουργησαν τα Καμενα Βουρλα. Αυτά εδωσαν τροφή στους πατεραδες σας οι οποιοι δουλεψαν στην κατασκευη τους, στην συντηρηση τους και στην επεκταση τους μετεπειτα. Αυτα εκαναν τα ΚΒ πρωτη λουτρόπολη.
Δυστυχώς δεν τα σεβάστηκε κανεις και τα αφησαν σε εγκαταλειψη, ενω μπορουσαν να συντηρουν καποιον κόσμο μεσα και να διατηρουνται και αυτα σε καλη κατασταση.
Ενας πολιτιστικός συλλογος (με προεδρο τοτε τον κ. Μακρυνιτσα) εχει σαν σκοπο να διατηρει και να προαγει την ιστορία του τόπου. Σε ολες τις διεθνεις λουτροπολεις τα ιστορικά κτηρια ειναι τα σημεια αναφοράς των προορισμών αυτών. Δυστυχώς εσεις στα ΚΑμένα Βούρλα δεν θελατε να ειμαστε διεθνής λουτρόπολη αλλά να πουλάμε μόνο λουκουμάδες και να έχεουμε τσαντήρια πλαστικά στις παραλίες. Γι αυτό και τα χάλια μας τα σημερινά.
Τα 3 κτήρια είχαν παρατηθεί από την δεκαετία του 80, δεν τα έκλεισε ο συλλογος και ο Μακρυνιτσας. Η απόφαση πάρθηκε επι ΝΔ στο τέλος της προηγ δεκαετιάς νομίζω. Επίσης ενας Σύλλογος απλά προτείνει να γινουν διατηρητέα. Την απόφαση την παιρνει το Συμβούλιο Νεωτερων Μνημείων. Το γνωρίζω από κτήριο στο οποιο εργαζομαι στο κέντρο της Αθήνας και που έχει κριθεί διατηρητέο. Την εισηγηση αποκλείεται να την έκανε ο σύλλογος των Καμένων Βούρλων. Μόνο η τοπική διεύθυνση νεωτερων μνημείων την κάνει (μάλλον με εδρα την Λαμία;). Και σίγουρα ζητηθηκε η γνωμη του δήμου, του ΕΟΤ και του Μητση, οι οποίες θα πρεπει να είναι θετικές, αλλιώς δυσκολο να προχωρήσει το Συμβούλιο (15 μέλη) σε έγκριση. Ολοι αυτοί κρίνουν την στατικότητα των κτηρίων και όχι ενας Σύλλογος ή εμείς εκ των υστέρων.
Κάθε φορά που έρχομαι στο χωριό μας, (γιατί χωριό κατάντησε έτσι όπως έγινε) η εικόνα του με πληγώνει όλο και περισσότερο. Ειδα προσφάτως και την κατάντια του άλλου υδροθεραπευτηρίου που είναι κλειστό τα τελευταια χρόνια, και είδα μουτζουρωμενες τις ωραιες και μεγάλες τζαμαρίες του. Μηπως να κάνετε κάτι να σταματήσει αυτή η κατρακύλα; Μήπως;

Ανώνυμος είπε...

Η κατρακυλα για να σταματησει θελει στην αρχη ΦΡΕΝΟ στην σοβιετικη αντιληψη τρουπωσα-παρασιτω- εξασφαλιζομαι και ΓΚΑΖΙ στην ιδωτικη επενδυση και στο κερδος.
Αυτο 1.43 μμ εσυ δεν το εχεις αντιληφθει και αναρωτιεσαι αφηρημενα και προσχηματικα ..ΜΗΠΩΣ;
Αιδως Επικνημιδιοι Λοκροι.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ είπε...

Κωλοτουμπα απο το προεδρο αγναντης παπασταματη ευχαριστει το συκιωτη γιατι του εκανε τα αυτονοητα ,καθαρισε το δρομο .. ΤΡΑΧΑΝΑ το γηπεδοο στη ν αγναντη δεν εχουν τα παιδακια να παιξουν καπου μπαλα,δεν τολμαει να ζητησει το οικοπεδο απο το κικιλια ,εχεις δικιο φιλε ειναι ανικανοι τελειως

Ανώνυμος είπε...

παρακαλω πολυ τον bloger εντος του πλαισίου οπου μπορουμε να σχολιάσουμε,να βαλει επιλογη φωτο με φασκελα....και για αυτους που τον ψηφισαν φωτο με καρπαζιες...

Φιλοδημος είπε...

Γιατί ο 'Γωγος' του Αγίου Κων/νου και οι σύντροφοι, δεν μπορούν να 'εμπνευσουν';
Ίσως μπορώ να απαντήσω.
Πρώτα διότι έχουν μια 'Ακτινοβολία Υποβαθρου'
που αποθαρρύνει.
Μετά είναι 'Αναρχοαυτονομοι' ,κάτι σαν τους παλιούς χιπυς.
Έπειτα τα προβλήματα δεν ειναι 'Γόρδια', δεν κόβονται αν δεν λύνονται,δηλ δεν ριζοσπαστικοποιουνται.
Και τέλος οι δημότες έχουν 'προλεταριοποιειθει' όχι ταξικα αλλά συστημικά.
Αν λοιπόν σε όλα τα ανωτέρω προσθέσεις και την δυσκολία στελέχωσης με 'Γκισέμια',τότε το αποτέλεσμα για ένα ψηφοδέλτιο τέτοιου τύπου είναι εξ αρχής θνησιγενής.
Φυσικά ουτοπικά μπορεί να πάει και στον φεγγάρι ,ουσία όμως δεν υπάρχει,λυπάμαι που τα λέω,αλλά...

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ είπε...

Ναι φιλε παπανικολαου το ειδα στο φβ ,μεγαλο λαθος να ευχαριστεις για τα αυτονοητα που σε εσκασε μεχρι να τα κανει ! Ασε τα παιδακια να τρωνε χαμπουργκερ πιτες ,σερφ στο ιντερνετ τι να το κανουν το γηπεδο 5χ5 να καινε την χοληστερινη ? Αστο να λιαζεται το οικοπεδο στην ν αγναντη ,αφου ο κικιλιας ειναι τοσο κακος και δεν θα το δωσει στο δημο!----Φιλοδημε ο γωγος ηταν ενας δημαρχακος της σειρας που εβαζε φεσια ,δεν εχει τη ψυχη μου !Απο που συμπεραινεις οτι δεν εμπνεουμε οταν εχουμε το σοβαροτερο θεμα του δημου =παραλιακος δρομος σε αποκλειστικοτητα !Σου φαινομαι για χιπης και παιδι των λουλουδιων ?Ποιος σου ειπε οτι τα προβληματα δεν λυνονται ,πολιτικη βουληση θελει ! Κυτας τις δημοσιευσεις μου αλλα δεν τις βλεπεις !Αν ειχαν γινει πραξη θα ημασταν αλλος τοπος τωρα! Τα γκισεμια δεν φερνουν χρημα στο τοπο και το μονο που θελουν ειναι μισθουδακο ! Φερε μου οσα γκισεμια θες να με αντιμετωπισουν αν μπορουν ! Αστο φιλε κριμα που εισαι και μορφωμενος δεν θελεις να αλλαξει ο τοπος !

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΕΦΙΚΤΟΥ.Αυτο δεν είναι κάτι αφηρημενο και πάντως οχι θέμα μονο της επιθυμιας.