27 Αυγούστου 2011

Η Λαμία – πόλη σε πλήρη εγκατάλειψη

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Πηγή: ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, 26.8.2011

Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος
Δάσκαλος

Κύριοι Άρχοντες.

Μεγάλη πνευματική και καλλιτεχνική «ξηρασία» και «άνυδρο» τούτο το καλοκαίρι. Τίποτα για να δροσέψει η ψυχή και να ξεφύγει ο νους απ’ τον βομβαρδισμό της σημερινής και αυριανής ανασφάλειας, του άγχους και της ηθικής εξαθλίωσης. Λες και μεις που ‘λαχε να μείνουμε εδώ και δεν πήραμε σβάρνα τις πλαγιές, τα λαγκάδια και τις θάλασσες – ξενόφερτα έθιμα και νοοτροπίες – δεν είχαμε ανάγκη μιας στιγμής χαράς και απόλαυσης. Νέκρωσε η Λαμία. Ερήμωσε η πόλις. Πνευματικός και οικονομικός μαρασμός. Βράζουμε στο ζουμί μας.

Αλήθεια Άρχοντες, αναρωτηθήκατε γιατί κάποιος να ‘ρθει στη Λαμία; Να κάνει τι; Να δει τι; Να αγοράσει τι; Τι δημιουργήσατε να μας επισκεφτεί; Δεν συμβαίνει το ίδιο[.....]

σ’ όλες τις πόλεις και τα χωριά. Διοργάνωσαν θεατρικές βραδιές, ημέρες λόγου και ποίησης, χορού, εκθέσεις, ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων κλπ. Και αυτά όχι για το «θεαθήναι τοις ανθρώποις» (πβ Ματθ. 23,5), αλλά γιατί ίσως γνωρίζουν ότι για να επιζήσει μια πόλη ή ένα χωριό πρέπει να γίνει πόλος έλξης, με έργα πάνω σε προδιαγραφές και βάσεις – π.χ. η Καλαμάτα.

Η πνευματική απόλαυση είναι μεγάλη ανάγκη για τον άνθρωπο, κυρίως σήμερα που βάλετε από παντού. Χρειάζεται να ακουμπήσει κάπου. Και τούτο είναι ο Πολιτισμός και η Τέχνη που θεραπεύουν και λυτρώνουν την ψυχή. Η οικονομική κρίση δεν είναι αποτέλεσμα μονάχα της κακοδιαχείρισης. Αλλά και της ηθικής κατάπτωσης, της πνευματικής στέρησης, της εξαθλιωμένης παιδείας, της έλλειψης αγωγής και υπευθυνότητας. Μονάχα η Παιδεία η Αγωγή ο Πολιτισμός και η Τέχνη μπορούν να μας λυτρώσουν.

Ανάγκη, λοιπόν κύριοι Άρχοντες, να δημιουργήσετε διεξόδους πνευματικής και πολιτιστικής ανάτασης. Να προβείτε στη δημιουργία τέτοιων έργων που να μεταβάλλουν τη Λαμία σε μια προπολεμική πόλη – σε μια πόλη που να εκπέμπει φως πνευματικό. Να γίνει ένας μαγνητικός εμπορικός και καλλιτεχνικός τόπος. Να δώσετε κίνητρα και πρωτοβουλία στους πνευματικούς ανθρώπους της. Υπάρχουν τρόποι. Αν έχετε τη θέληση και νιώθετε και σεις την ανάγκη και την μεγάλη σας ευθύνη όλα γίνονται. Η Λαμία – πόλη 2500 χρόνων – χτίστηκε περίπου το 420 π.χ. δεν πρέπει να έχει τα χάλια που έχει σήμερα. Η κατάντια της σας βαραίνει!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: