25 Σεπτεμβρίου 2009

Ιδού το κόλπο με το stage

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΕΛΕΓΞΕΙ. ΠΑΣΟΚ: ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΨΕΥΔΕΤΑΙ
Αγνοια ή ψεύδος από Καραμανλή


Με χρήματα των φορολογουμένων και εργαζομένων που πληρώνουν εισφορές στον ΟΑΕΔ και όχι με ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως ψευδώς ισχυρίστηκε ο Κ. Καραμανλής στην πρόσφατη τηλεμαχία, γίνονται οι προεκλογικές προσλήψεις μέσω Stage.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ, αριθμός φύλλου Εφημερίδος της κυβερνήσεως 844/6-5-2009) των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης οι άνεργοι που θα προσληφθούν θα κοστίσουν στον ΟΑΕΔ 150.480.000 ευρώ. Και καθώς θα λαμβάνουν 660 ευρώ το μήνα οι 8.000 απόφοιτοι του Λυκείου και 770 οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ η συνολική απασχόληση ορίζεται στους 18 μήνες, προκύπτει ότι το σύνολο της δαπάνης ταυτίζεται με τη σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ και, κατά συνέπεια, το κονδύλι θα καταβληθεί από εθνικούς πόρους.

Πέραν του κονδυλίου που βαρύνει αποκλειστικά τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, δηλαδή προέρχεται από εισφορές εργαζομένων και επιχειρήσεων, σύμφωνα με το εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ Μ. Κοντοπάνο, «από το 2004 έχουν σταματήσει τα προγράμματα Stage στην Ευρωπαϊκή Ενωση και φυσικά έχει σταματήσει και η αντίστοιχη χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες».
Είναι δε τόσο κραυγαλέα η υπόθεση με τις ψευδείς διαβεβαιώσεις Καραμανλή, που, ενώ «πάγωσαν» γενικά οι προσλήψεις προεκλογικά -με απόφαση του πρώην υπουργού Δημόσιας Διοίκησης Πρ. Παυλόπουλου, με εξαίρεση τα συγχρηματοδοτούμενα από την Κοινότητα προγράμματα- ακολούθως ήρθε νέα εγκύκλιος με υπογραφή υπηρεσιακού παράγοντα, του κ. Ανδρονόπουλου, με την οποία εξαιρούνται οι προσλήψεις των Stage. Κρίνεται ότι αφορούν σε χρόνο μαθητείας και κατάρτισης. Δηληδή έρχεται η πολιτεία και αναγνωρίζει ότι τα προγράμματα Stage είναι εθνικά και όχι κοινοτικά αλλά επιτρέπονται (κατά την προεκλογική περίοδο) για άλλο λόγο. Αφορούν στην... εκπαίδευση των ανέργων. Εστω και αν στους υπό πρόσληψη, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη απορροφηθεί μέσω των κομματικών γραφείων, περιλαμβάνονται και ορισμένοι που διάγουν ήδη την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους.

Πέραν των αδιαφανών διαδικασιών επιλογής των ανέργων που θα καταλάβουν θέσεις Stage, ο ρουσφετολογικός χαρακτήρας καταδεικνύεται από το γεγονός ότι οι εν λόγω συμβάσεις ανανεώνονται συνεχώς (σημ. στην περίπτωση του ΙΚΑ έχουν υπερβεί τους 36 μήνες) με στόχο τη μονιμοποίησή τους μέσω διαγωνισμών όπου οι ήδη εργαζόμενοι, σαν μαθητευόμενοι, πριμοδοτούνται με μόρια.
Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2004 τα (ανασφάλιστα) Stage αφορούσαν τον ιδιωτικό τομέα και μόλις προς τα τέλη του 2003 εντάχθηκαν και οι δημοτικές επιχειρήσεις (ήδη έχουν διαλυθεί). Από το 2004 και μετά, τα Stage αποτελούν το βασικό μοχλό ρουσφετολογικών προσλήψεων και... μείωσης της ανεργίας. Υπολογίζεται ότι τη διαδικασία αυτή υπέστησαν περισσότεροι από 60.000 άνεργοι.

«Ολα τα προγράμματα Stage που κάνει ο ΟΑΕΔ και κύρια αυτό που ενεργοποίησαν τώρα προεκλογικά για το Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα και ΟΤΑ υλοποιούνται με εθνικούς πόρους», τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και αντιπρόεδρος του ΟΑΕΔ (εδώ και δύο μήνες έχοντας θεσμική εκπροσώπηση), Γ. Παναγόπουλος. Και συνεχίζει δηκτικά: «Αλήθεια είναι ότι ο κ. πρωθυπουργός ενημερώθηκε από το προεδρείο της ΓΣΕΕ στις 02/09/09 στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου για το αδιαφανές ρουσφετολογικό όργιο στα εν λόγω προγράμματα. Αντί να το ελέγξει, ανακαλύπτει "πράσινους συνδικαλιστές" για να κρυφτεί και χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτη την καταγγελία. Ανεπίτρεπτη είναι όχι η αλήθεια αλλά η διαστρέβλωση και η απόκρυψή της».

«Είναι προφανές ότι ο κ. Καραμανλής ψεύδεται», δηλώνει κατηγορηματικά η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου και συνεχίζει: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει διαβεβαιώσει ρητά και κατηγορηματικά ότι θα καταργηθεί η μάστιγα της ομηρίας νέων ανθρώπων με Stage στον δημόσιο τομέα, ενώ είναι προφανές ότι όσοι έχουν ήδη τοποθετηθεί, θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα στο οποίο έχουν ενταχθεί». *

enet.gr

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν θέλει ο Καραμανλής να μάθει για τα ρουσφέτια του κοματός του,ας ρωτήσει τον Διευθυντή του πολιτικού του γραφείου,για το πως βολεύει μη αξιοκρατικά(στην Φθιωτιδα)ο γιός του τα γαλάζια παίδια,στο Δημόσιο και στον Ιδιοτικό τομεα!
Εμάς που ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ μας έκανε ο Σταικούρας να αισθανόμαστε Αποπαίδια στην ίδια μας την πατρίδα!

Ανώνυμος είπε...

Ενώ τα Πράσινα κομματόσκυλα επί 20 χρόνια, διόριζαν αξιοκρατικά? Για κοίτα γύρω σου, ακόμα και εδώ στα Καμένα να δεις ποιοι και πόσο πολύ ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς από το ΠΑΣΟΚ σε βάρος άλλων που άξιζαν περισσότερο.
Και τα δύο κόμματα έχουν κάνει εγκλήματα στο θέμα της αξιοκρατίας

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι Φανατικός Κανενός Κόμματος , αλλά αυτό που έχω να πώ είναι ότι η ΝΔ ξεπέρασε κάθε όριο !!!!
Πρώτη φορά στην ζωή μου με όλα αυτά τα γεγονότα που έχουν συμβεί ένιωσα τόσο εξαγρίωση με την ΝΔ. Φτάσανε σε σημείο να μειώνουν και την νοημοσύνη μας ΟΥΣΤ ο επόμενος και από εδώ και στο εξής ο κόσμος θα τιμωρεί !

Ανώνυμος είπε...

Το να σταματήσει το κακό που είχε αρχίσει με τα stage καλό είναι (bonum est). Βλέπε και www.equal-rights-greece.com.

Το να διώχνει η κυβέρνηση όσους προσλήφθηκαν με stage καλό και σωστό είναι. Το να λέει η κυβέρνηση όμως "δεν θα τους πληρώσουμε" για τη δουλειά που καλώς ή κακώς έκαναν, παραείναι. Όλοι πρέπει να πληρώνουν. Οι μαθητευόμενοι των stage εργάστηκαν, και το Δημόσιο κέρδισε, τουλάχιστον αφού δεν προσέλαβε άλλους να κάνουν αυτή τη δουλειά. Οι απολυόμενοι με αυτό τον τρόπο μπορούν τουλάχιστο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ισχυριζόμενοι ότι δικαιούνται να αποζημιωθούν σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα και το άρθρο 904 του Αστικού Κώδικα το οποίο ορίζει ότι "Όποιος έγινε πλουσιότερος χωρίς νόμιμη αιτία από την περιουσία ή με ζημία άλλου έχει υποχρέωση να αποδώσει την ωφέλεια. Η υποχρέωση αυτή γεννιέται ιδίως σε περίπτωση παροχής αχρεώστητης ή παροχής για αιτία που δεν επακολούθησε ή έληξε η αιτία παράνομη ή ανήθικη. Με παροχή εξομοιώνεται κια η συμβατική υποχρέωση ότι υπάρχει ή δεν υπάρχει χρέος".

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

Ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών

ΑΓΩΓΗ

Ευθύμιου Καρπουζόπουλου, κατοίκου................... οδός.... αρ.. ..

ΚΑΤΑ

του Ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Οικονομικών που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα,

****

Είμαι υπάλληλος επί συμβάσει με τη μορφή μαθητείας (STAGE) στο Υπουργείο Εξωτερικών και υπηρετούσα μέχρι χθες στην Ε23 Διεύθυνση Διοικητικών και Δικαστικών Υποθέσεων.

Η πρόσληψή μου με τη μορφή συμβάσεως έγινε νομιμότητατα με τη μορφή STAGE μετά από προκύρηξη που έκανε ο ΟΑΕΔ και κατόπιν προφορικής συνέντευξης με τον Πρέσβη κύριο Αθανάσιο Μούκα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η αμοιβή μου ήταν .... Ευρώ μηνιαίως, μείον ..... Ευρώ κρατήσεις, ίσον ... Ευρώ.

Η εργασία μου συνίστατο σε ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Έβγαζα όλες τις φωτοτυπίες, κρατούσα λεπτομερή κατάλογο των εισερχομένων, έβρισκα σε ποιον ήταν κάθε φορά θαμμένο το έγγραφο, δεχόμουν κοινό, διόρθωνα τον Η/Υ όταν κόλλαγε κλπ. Το ωράριό μου ήταν από τις 08.00 έως τις 16.00 από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή.

Με το υπ'αριθ. πρωτ. ............ από ........... έγγραφο της..... Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών, μου γνωστοποιήθηκε η απόλυσή μου, με την αιτιολογία ότι "η σύμβαση Stage που συνάφθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν παράνομη και δεν δικαιούμαι αποζημίωση για την παροχή της εργασίας μου μέχρι τη μέρα αυτή".

Όμως διάβασα στην ιστοσελίδα www.equal-rights-greece.com το Δημόσιο πρέπει να με αποζημιώσει λόγω αδικαιολογήτου πλουτισμού.

Και πράγματι συντρέχουν οι προϋποθέσεις γι αυτό. Συγκεκριμένα:

α. Έχω παράσχει τις υπηρεσίες μου στο Υπουργείο Εξωτερικών (φανταστικό σενάριο) από την 1η Οκτωβρίου 2009, χωρίς να πληρωθώ.

β. Το Υπουργείο Εξωτερικών, που με προσέλαβε, μου γνωστοποίησε ότι οι συμβάσεις stage που συνάφθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είναι παράνομες.

γ. Ο μισθός μόνιμου υπαλλήλου του Υπουργείου Εξωτερικών που θα προσλαμβανοταν για να προσφέρει τις υπηρεσίες που πρόσφερα εγώ κατά το παραπάνω διάστημα θα ανερχόταν σε ........... Ευρώ.

δ. Κατά το ποσό επομένως αυτό, το Δημόσιο κατέστη αδικαιολόγητα πλουσιότερο.

ε. Ως εκ τούτου δικαιούμαι να ζητήσω να μου αποδοθεί το παραπάνω ποσό λόγω αδικαιολόγητου πλουτισμού του Δημοσίου.

Έχοντας επιπλέον υπόψη ότι σύμφωνα με το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα που ορίζει ότι "Για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του δημοσίου κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που τους έχει ανατεθεί, το δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση..."

Δια ταύτα

Εξαιτούμαι:

1. Να γίνει δεκτή η αγωγή μου.

2. Να υποχρεωθεί ο εναγόμενος και στη συγκεκριμένη περίπτωση το Δημόσιο να μου καταβάλει ......... Ευρώ έντοκα από την ημερομηνία επίδοσης της αγωγής αυτής μέχρις ότου με εξοφλήσει.

3. Να καταδικαστεί ο εναγόμενος και στη συγκεκριμένη περίπτωση το Δημόσιο να μου καταβάλει τη δικαστική μου δαπάνη.

Αθήνα, ........... (ημερομ.)

Ο πληρεξούσιος Δικηγόρος
...