Ένας στους τέσσερις εργάζεται για λιγότερα από 750 ευρώ
Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας οικονομικής μελέτης του ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ
Κάτω από το όριο της φτώχειας ζει το 21% - 23% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας οικονομικής μελέτης του ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Επίσης, το 25% των εργαζομένων αμείβεται με λιγότερα απο 750 ευρώ το μήνα και η πραγματική ανεργία το 2009 φθάνει το 15,5%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα τρία τέταρτα των εργαζομένων δηλώνουν διατεθειμένα να δουλέψουν υπερωρίες και Σαββατοκύριακα, χωρίς επιπλέον αμοιβή, προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους.
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας Σάββας Ρομπόλης τόνισε πως η καταπολέμηση της ανεργίας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της ελληνικής οικονομία, καθώς η αύξησή της έχει επιπτώσεις στα εισοδήματα, τις ασφαλιστικές εισφορές και στα φορολογικά έσοδα.
Σε ό,τι αφορά το βραχυπρόθεσμο επίπεδο, χρειάζεται σύμφωνα με αυτά που ανέφερε ο κ. Ρομπόλης, απόσυρση των μέτρων φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και των συνταξιούχων στον κρατικό προϋπολογισμό του 2010, αναστροφή της πτωτικής τάσης των δημοσίων επενδύσεων, αποκατάσταση της φορολογικής ανισότητας και αναδιανομή του εισοδήματος, τόνωση της ζήτησης, φροντίδα των δανειοληπτών και εισοδηματική ενίσχυση των ανέργων, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Στο μεταξύ, μείωση κατά 1,7% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Απασχολουμένων ατόμων στο λιανικό εμπόριο συμπεριλαμβανομένων των απασχολουμένων στον κλάδο των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 έναντι του ίδιου διαστήματος του 2008. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), ο γενικός δείκτης χωρίς την συμπερίληψη των απασχολουμένων στον κλάδο των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων κατέγραψε μείωση 2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2008 ενώ ο δείκτης απασχολουμένων στην ομάδα καταστημάτων ειδών διατροφής παρουσίασε αύξηση κατά 0,4%.
Επίσης ο δείκτης απασχολουμένων στην ομάδα καταστημάτων ειδών εκτός διατροφής και καυσίμων το δεύτερο τρίμηνο του 2009 σημείωσε μείωση κατά 4,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου