22 Σεπτεμβρίου 2009

Όμιλος Φίλων του Δάσους: καταγγελίες για τις καταπατήσεις της κοίτης του Ξηριά

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger


Λαμία, 21-09-09

Προς ΜΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από το 1992 ο Όμιλος Φίλων του Δάσους κάνει καταγγελίες για τις καταπατήσεις της κοίτης του Ξηριά, τα σκουπίδια, τη ρύπανση και την παράνομη εναπόθεση μπαζών εκεί. Η κοίτη του Ξηριά, ένας δρόμος νερού, που θα σώσει την περιοχή, αν ποτέ κινδυνέψει από πλημμύρες, εξακολουθεί μέχρι σήμερα με βαναυσότητα και βαρβαρότητα να καταπατείται, να ρυπαίνεται, να καταστρέφεται, να πωλείται παρανόμως, από παράνομους ιδιοκτήτες σε παράνομους αγοραστές. Τα ρέματα περιλαμβάνονται στην προστασία των επιφανειακών νερών και σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 3 του Ν. 1650/86, θεωρούνται φυσικοί πόροι και οικοσυστήματα που πρέπει να προστατεύονται.
Η πρόσφατη εξαγγελία για οριοθέτηση ενός μικρού τμήματος του Ξηριά αντί να μας χαροποιήσει, μας έκανε να ανησυχήσουμε. Φοβούμαστε ότι θα είναι η αρχή για νέες, νομότυπες αυτή τη φορά καταπατήσεις της περιοχής, γιατί ακούσαμε ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για εγκατάσταση καινούργιων επιχειρήσεων εκεί.
Είμαστε αντίθετοι με τη δημιουργία ζώνης βιοτεχνικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του Ξηριά. Ο Ξηριάς θα πρέπει να οριοθετηθεί στο σύνολό του και να τεθεί πραγματικά τέλος στις καταπατήσεις της κοίτης και της όχθης του, να σταματήσει η περιβαλλοντική υποβάθμισή του και οι αυθαίρετες κατασκευές από ιδιώτες και το Δημόσιο.
Οι προτάσεις του Ομίλου Φίλων του Δάσους για ολόκληρη την περιοχή του Ξηριά και για το χώρο του παλιού υδραγωγείου Λαμίας (Ταράτσα) είναι :

Αξιοποίηση και ανάδειξη, ως χώρου περιαστικού πρασίνου και αναψυχής, του χώρου του παλιού υδραγωγείου Λαμίας (Ταράτσα).
Ανάδειξη και αξιοποίηση του κτιρίου δεξαμενής (συντήρηση, αναπαλαίωση, ανάδειξη ιστορικά)
Διαμόρφωση του χώρου της παλιάς δεξαμενής σε επισκέψιμο χώρο αναψυχής με καλαίσθητες ξύλινες κατασκευές (παγκάκια, καθίσματα, κ.λ.π.), περίπτερο, παιδική χαρά, δημιουργία χώρων εκθέσεων, ζωγραφικής, φωτογραφίας κ.λ.π.
Αξιοποίηση-ανάδειξη νερόμύλων της περιοχής
Οριοθέτηση του Ξηριά (κοίτη και πλημμυρική ζώνη), προστασία από τη ρύπανση, βιομηχανική και αστική
Προστασία της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα με δημιουργία φραγμάτων για τη συγκράτηση των φερτών υλικών
Ανάδειξη του Ξηριά σε περιοχή περιαστικού πρασίνου με ήπιες παρεμβάσεις (δημιουργία βοτανικού κήπου, μονοπατιών περιπάτου, μικρών χώρων στάσης και ξεκούρασης, πεζογέφυρες με ξύλο και σκοινί)
Μετεγκατάσταση του καταυλισμού των τσιγγάνων

Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: