21 Σεπτεμβρίου 2009

22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ - ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Λαμία, 21/9/2009

22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ - ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
«Εδώ δεν χωράνε φλυαρίες, χρειάζονται πράξεις!»

Γιορτάζεται αύριο 22 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ημέρα «Στην πόλη χωρίς το αυτοκίνητο μου» στην οποία συμμετέχει και ο δήμος Λαμίας. Είναι γεγονός ότι τα κυκλοφοριακά προβλήματα, οι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι και το πράσινο, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και η ηχορύπανση, απασχολούν όλο και περισσότερο τους πολίτες. Οι περισσότερες πόλεις, όπως και η Λαμία έχουν σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό, ενώ ο αριθμός των οχημάτων διαρκώς αυξάνει. Αποτέλεσμα, η συνεχής υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Ως Οικολόγοι Πράσινοι δεν θέλουμε ξανά μια επετειακή μέρα με κούφια λόγια και φιέστες. Λέμε ότι θα μπορούσε τουλάχιστον να αξιοποιηθεί για ενημέρωση και συζήτηση. Ερωτήματα όπως ποιοι είναι και πόσοι οι ρύποι που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα και πόσο τελικά ρυπαίνουν, πόσο επιβλαβείς είναι για τον άνθρωπο, πρέπει να απαντηθούν και να γίνουν κατανοητά από τους πολίτες. Ο ενημερωμένος πολίτης να ξέρει ότι το 40% περίπου της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου γίνεται από τα αυτοκίνητα. Ότι αποτέλεσμα της καύσης του πετρελαίου και των προϊόντων του είναι η ετήσια έκλυση στην ατμόσφαιρα μεγάλης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του σημαντικότερου δηλαδή αερίου που συμβάλλει στο “φαινόμενο του θερμοκηπίου” και στην αλλαγή του κλίματος του πλανήτη. Ότι το αυτοκίνητο συμμετέχει κατά 80% στη ρύπανση της ατμόσφαιρας των πόλεων, άρα είναι ο αποκλειστικός σχεδόν υπεύθυνος της κατάστασης της ατμόσφαιρας στην κάθε πόλη.

Τα αυτοκίνητα όμως θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και, δυστυχώς, να αυξάνουν τα επόμενα χρόνια. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε άμεσα είναι να βελτιώσουμε την κατάσταση με την ορθολογικότερη χρήση τους και κυκλοφορία γενικότερα. Προτεραιότητα έχει η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα προβλήματα, που δημιουργεί η αλόγιστη χρήση τους. Να επιμείνουμε περισσότερο στην προτεραιότητα των πεζών. Να επανακαθορίσουμε τη σχέση μας με το αυτοκίνητο κυρίως σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις μέσα στην πόλη και στην αλλαγή νοοτροπίας.
Στη Λαμία τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ελάχιστα για το κυκλοφοριακό και χρειάζονται να γίνουν πολλά περισσότερα. Η πόλη κατά την γνώμη μας, πέρα από τα κλασικά της απομάκρυνσης των σταθμών των υπεραστικών ΚΤΕΛ, των αφετηριών του αστικού ΚΤΕΛ και τις μονοδρομήσεις, έχει ανάγκη από μέτρα αποθάρρυνσης της χρήσης του αυτοκινήτου στο κέντρο, έχει ανάγκη από μεγάλο δίκτυο πεζοδρόμων, από περιφερειακούς δρόμους και περιφερειακά πάρκιγκ, ενίσχυση του ρόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Έχει ανάγκη από την αποκατάσταση των πεζοδρομίων, αυτών έστω των μικρών, και απαλλαγή από τα «σκαλάκια έξω», τις ζαρντινιέρες, τις παράνομες καταλήψεις από τα καταστήματα, τις καρέκλες. Έχει ανάγκη από σεβασμό στον πεζό, στον πολίτη, κυκλοφοριακή αγωγή και κουλτούρα. Να περιοριστούν οι ταχύτητες μέσα στην πόλη και να μπουν αυστηρά όρια. Όχι σούζες και μαρσαρίσματα. Έχει ανάγκη από διαγραμμίσεις για τους πεζούς, μέτρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχει ανάγκη από αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης
Να ενισχυθεί ο ρόλος του ποδηλάτου με τη δημιουργία κατάλληλων ποδηλατοδρόμων, εκεί όπου μπορούν να γίνουν, ιδιαίτερη στη νότια πόλη. Να μελετηθεί η προοπτική της λειτουργίας του τραμ της Λαμίας για τα επόμενα χρόνια με την αξιοποίηση και της υπάρχουσας σιδηροδρομικής γραμμής. Να αναδειχθεί και να ενισχυθεί ο ρόλος των «ενεργών τετραγώνων», τις λειτουργικές ανάγκες των οποίων θα μελετήσουν οι αρμόδιοι φορείς σε συνεργασία με τους κατοίκους και την επιτροπή του κάθε τετραγώνου. Λειτουργικές ανάγκες πρώτα σε χώρους στάθμευσης, μέτρα κυκλοφορίας, πάρκα και ελεύθερους χώρους.

Τα θετικά αποτελέσματα όλων αυτών των δράσεων θα πρέπει ν αποτιμώνται κάθε χρόνο ή και σε μικρότερα χρονικά διαστήματα. Γιατί αλλιώς θα φλυαρούμε κάθε χρόνο, χωρίς αποτελέσματα, και η κατάσταση διαρκώς θα χειροτερεύει σε βάρος της ποιότητας της ζωής των κατοίκων

Πολιτική Κίνηση Φθιώτιδας των Οικολόγων Πράσινων


Δεν υπάρχουν σχόλια: