09 Αυγούστου 2012

ΔΗΜΟΙ:ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ & ΠΛΗΘΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΛΟΥΚΕΤΑ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Μπορεί η ΚΕΔΕ να μην έχει το... κληρονομικό χάρισμα, αλλά το είχε προβλέψει όταν ζητούσε επιμερισμό των 140 εκατ. ευρώ στους δύο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης, επί υπουργίας Γιαννίτση, στα κονδύλια του ΥΠΕΣ ελέω τρόικα: αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, της περικοπής των πόρων, τότε πολλές δημοτικές υπηρεσίες, πολλοί δήμοι θα κλείσουν και η ανάπτυξη θα υπάρχει μόνο «στη χώρα της φαντασίας».

Δεν εισακούστηκε, όμως, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση, επί υπουργίας Στυλιανίδη, να «πετσοκόψει» κατά 29% τους ΚΑΠ, με στόχο να φτάσουν το ήμισυ της αρχικής χρηματοδότησης των δήμων στο τέλος του χρόνου (με βάση τα 2,4 δισ. ευρώ του Προϋπολογισμού, και όχι τα 2,7 δισ. ευρώ - τα 300 εκατ. ευρώ, παρά τις υποσχέσεις- μάλλον πρέπει να θεωρούνται από τους δημάρχους, πλέον, «όνειρο απατηλό»).

«Όνειρο απατηλό», ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρούνται τα λουκέτα να πέσουν «βροχή» στους δήμους, ακόμη και πριν από το έκτακτο Συνέδριό της, στις 30 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τους δημάρχους[.....]

χωρίς τα χρήματα που απαιτούνται για τα άμεσα λειτουργικά έξοδα, όλα τα απαραίτητα για τη λειτουργία μιας πόλης θα πάψουν να... υπάρχουν: δε θα πληρώνονται μισθοί και υποχρεώσεις τρίτων, δε θα γίνεται αποκομιδή (εδώ «ανοίγει» ο δρόμος για την αθρόα «εισαγωγή» ιδιωτών στα σκουπίδια, όπως ήδη κάνουν πολλοί δήμοι;), δε θα υπάρχει δημοτικός φωτισμός (χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της χώρας, η οποία είναι... σκοτεινή λόγω έλλειψης λαμπών).

Οι ΚΑΠ... εξανεμίζονται, τα «default» έρχονται

Ο δήμαρχος Πατρέων, εξάλλου, είναι και ο πρώτος που μ.Π. (μετά την περικοπή) μίλησε ανοιχτά για λουκέτο στο δήμο του. Αν δεν ανακληθεί η απόφαση, είπε, «ο δήμος, ο τρίτος μεγαλύτερος της χώρας, θα πάψει να λειτουργεί».

Σε κατάσταση «default», εξάλλου, αναμένονται να βρεθούν και άλλοι δήμοι της χώρας, κυρίως όσοι είναι «κόκκινοι», όπως ο Δήμος Έδεσσας ή ο Δήμος Περάματος, που ήδη -π.Π. (προ περικοπών)- είχαν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των λειτουργικών τους αναγκών. Δεν είναι μακριά, εξάλλου, η δήλωση στην aftodioikisi.gr του δημάρχου Καλυμνίων Δημήτρη Διακομιχάλη, επίσης π.Π., ο οποίος είχε δηλώσει πως «από Ιούλιο και μετά δε θα υπάρχουν χρήματα στο ταμείο, μετά... STOP!»

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, π.Π., που δεν είχε λεφτά στα ταμεία του είναι και αυτό του Δήμου Θέρμης, όπου ο δήμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τα όσα δήλωνε στην ιστοσελίδα, λόγω των δεσμεύσεων και κατασχέσεων ιδιωτών, δεν είχε να πληρώσει το προσωπικό του, με αποτέλεσμα να τους δίνει ό,τι δίνει τώρα το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους: «έναντι».

Ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Ρούσσο Κυπριωτάκη,σε μια «κραυγή απόγνωσης» λόγω των μειωμένων ΚΑΠ, επίσης π.Π., δήλωνε σε όλους τους τόνους για τον κίνδυνο να κλείσουν οι δήμοι και οι δημοτικές υπηρεσίες: «Η αποκέντρωση λειτουργιών του αποδεδειγμένα αναποτελεσματικού κράτους θα προσέφερε σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πολίτες. Οδηγηθήκαμε δυστυχώς σε διαφορετικό αποτέλεσμα: να μην μπορούμε να διασφαλίσουμε ούτε τα εντελώς απαραίτητα για τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων που υπηρετούμε».

Αντιδράσεις για τους παιδικούς

Το «χτύπημα», εξάλλου, της μείωσης των πόρων της Αυτοδιοίκησης έχει φανεί καθαρά σε μια σημαντική υπηρεσία των δήμων, τους παιδικούς σταθμούς, όπου φέτος θα γίνουν εκτός 53.000 παιδιά, με αποτέλεσμα ο Νίκος Σαράντης, δήμαρχος Αγίων Αναργύρων και πρόεδρος της ΠΕΔΑ, της μεγαλύτερης περιφερειακής ένωσης δήμων της χώρας, να δηλώνει εξοργισμένος, επειδή δεν εισακούγονται οι δήμαρχοι και δε χρησιμοποιούνται τα «λιμνάζοντα» κονδύλια του ΕΣΠΑ.

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: