19 Αυγούστου 2012

Τα μυστικά της λουτροθεραπείας

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Από τα Ασκληπιεία της αρχαίας Ελλάδας έως τα σημερινά υπερσύγχρονα κέντρα λουτροθεραπείας, τα ιαματικά νερά της χώρας υπήρξαν πάντα μια αστείρευτη πηγή υγείας και ευεξίας. Δεν θέλετε να βουτήξετε κι εσείς στα σιωπηλά μυστικά τους;

« Aν δεν κάνω ιαματικά μπάνια στα Καμένα Βούρλα, δεν θα μου περάσει το ρημάδι το χέρι», έλεγε ο κοντός. «Αυτό είναι. Αναισθησία των νεύρων. Μπάνια στα Καμένα Βούρλα, επειγόντως!», απαντούσε ο Κλέαρχος, πίσω στα ελληνικά κινηματογραφικά 60s (βλ. «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός»), φωτογραφίζοντας την τάση της εποχής. Ομως, τα ιαματικά λουτρά είχαν, αιώνες πριν, γράψει τη δική τους ιστορία και ουδεμία σχέση με κομεντί δεν εμφανίζεται πουθενά. Πόσω μάλλον με γραφικούς χαρακτήρες της τρίτης ηλικίας.

Στην αρχαιότητα, τα θεραπευτικά νερά της Ελλάδας υπήρξαν μέρος της καθημερινής ζωής των πολεμιστών, των αθλητών και όλων των πολιτών που επιθυμούσαν υγιές σώμα και πνεύμα. Ο Ηρόδοτος, ο Πλούταρχος, ο Παυσανίας, ήταν οι πρώτοι μελετητές που έδωσαν σχετικά στοιχεία. Καθόλου τυχαία, τα Ασκληπιεία, θεραπευτήρια και τόποι λατρείας των ομηρικών χρόνων, ιδρύονταν σε περιοχές με ιαματικές πηγές. Βέβαια, χωρίς τις διατριβές του Ιπποκράτη η υπόθεση «υδροθεραπεία» μάλλον δεν θα είχε βρει τόσο γρήγορα τον δρόμο της προς την καθιέρωση. Ηταν ο πατέρας της Ιατρικής ο πρώτος που ξεχώρισε τα νερά σε τρεις κατηγορίες (πόσιμο, αλμυρό -δηλαδή μεταλλικό ιαματικό-, και θαλασσινό) και κατέγραψε λεπτομερώς τις επιδράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αιώνες μετά τις διαπιστώσεις του πατέρα (και) της Ιαματικής Υδροθεραπείας, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι[.....]

ένας τόπος γεμάτος φυσικές θεραπευτικές πηγές, με ποιότητες που ανταγωνίζονται τις πιο διάσημες του εξωτερικού, και κοινό που εμπλουτίζεται όλο και περισσότερο από νέους. Είτε για αποκλειστικά θεραπευτικούς σκοπούς είτε ως εναλλακτική αναψυχής μέσα στη φύση, ο ιαματικός τουρισμός είναι μια τάση που όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ αλλά γίνεται όλο και πιο επίκαιρη όσο πιο τοξική γίνεται η σύγχρονη ζωή.

Στον μίνι οδηγό που ακολουθεί, λύστε όλες τις απορίες, μάθετε τις σημαντικές λεπτομέρειες αλλά και τα καλύτερα μέρη για ασφαλή λουτροθεραπεία στην Ελλάδα.


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ «ΕΘΝΟΣ-ΤΑΞΙΔΙ»

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: