13 Απριλίου 2011

Γυρνούν στην αγροτιά

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Οι Έλληνες στρέφονται στον πρωτογενή τομέα λόγω οικονομικής κρίσης, εγκαταλείποντας τα μεγάλα αστικά κέντρα

Ίσως πρόκειται για ένα απ’ τα καλά της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα το γεγονός ότι οι Έλληνες, και κυρίως οι νέοι, εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα για την ύπαιθρο. Επιστρέφουν στις ρίζες τους και στην αγροτική παραγωγή. Αύξηση του αγροτικού πληθυσμού κατά 8% κατέγραψε το 2010 η Εθνική Στατιστική Αρχή, ενώ φέτος εικάζει ότι αναμένεται να φτάσει το 15%.

Και παρότι μπορεί η κρίση να αγγίξει και τον αγροτικό τομέα, κανείς ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπει το γεγονός ότι η ανάγκη για[.....]

τρόφιμα θα υπάρχει πάντα. Αν δεν υπάρξει άλλωστε ανάπτυξη μέσω του πρωτογενή τομέα, από πού θα προέλθει; Με τα στοιχεία να προβλέπουν αύξηση της ανεργίας και με δεδομένο την έλλειψη επιδοτήσεων των παρελθόντων ετών, κάλλιστα θα λέγαμε ότι όποιος ασχοληθεί με τον κλάδο δεν θα πεινάσει.

Νέοι άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους ασχολούνται πλέον με τη μελισσοκομία, την κτηνοτροφία και με «πρωτοποριακές» καλλιέργειες, όπως τα σαλιγκάρια και τα ρόδια, δείχνοντας ότι η γεωργία μπορεί να ανθήσει ξανά. Άλλωστε η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός και η ναυτιλία είναι ό,τι μπορεί να προσφέρει η χώρα. Είναι γνωστό ότι ο αγρότης πλέον διαθέτει εξελιγμένες τεχνικές καλλιέργειας και σύγχρονα μηχανήματα. Θα πρέπει ωστόσο η ελληνική πολιτεία να εξασφαλίσει τις απαραίτητες υποδομές.

Ρεπορτάζ Παύλος Γ. Σφέτσας

paratiritisfthiotidas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: