30 Απριλίου 2011

Τρεμόπουλος - Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τα φυτοφάρμακα στην Ελλάδα

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger


Διευκρινήσεις για παράνομα φυτοφάρμακα και διαχείριση συσκευασιών τους, ζητά από την Κομισιόν ο Μ. Τρεμόπουλος

Δύο ερωτήσεις προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Μ. Τρεμόπουλος, για τα παράνομα φυτοφάρμακα και για τη διαχείριση των συσκευασιών των φυτοφαρμάκων.

Με αφορμή καταγγελίες για διακίνηση παράνομων φυτοφαρμάκων στη Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα για την ουσία Trifluralin, ο Μ. Τρεμόπουλος επισημαίνει ότι το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο. Υπολογίζεται ότι το 2010 τα παράνομα φυτοφάρμακα αντιστοιχούσαν στο 15% της ελληνικής αγοράς προϊόντων φυτοπροστασίας, και στο 5-7% της ευρωπαϊκής. Με βάση τα στοιχεία αυτά και το γεγονός ότι στη μάχη για την αποτροπή της διακίνησής τους έχουν καταγραφεί σοβαρά γραφειοκρατικά και νομικά εμπόδια, ο[.....]

ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά την Κομισιόν τι βελτιώσεις προτίθεται να κάνει.

Στην Ελλάδα, επίσης, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη διαχείριση των γεωργικών αποβλήτων, με αποτέλεσμα οι συσκευασίες των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν οι αγρότες στις καλλιέργειές τους να απορρίπτονται ανεξέλεγκτα ή να καίγονται, επιβαρύνοντας έτσι με τοξικές ουσίες το έδαφος, τον αέρα και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμμένο στη Θεσσαλία, καθώς οι ποσότητες γεωργικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται είναι μεγάλες. Τα ερωτήματα προς την Κομισιόν αφορούν το κατά πόσο είναι υποχρεωμένα τα κράτη μέλη να διαχειρίζονται επαρκώς τα γεωργικά απόβλητα και ιδιαίτερα τις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων, και αν έχει λάβει ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση για τους φορείς διαχείρισης αγροτικών αποβλήτων.

«Το κακό με τα φυτοφάρμακα έχει παραγίνει!», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Άνθρωποι και οικοσυστήματα δηλητηριάζονται καθημερινά, αλλά δεν γίνονται επαρκείς παρεμβάσεις ούτε καν για τα παράνομα φυτοφάρμακα. Αποτέλεσμα είναι, ασυνείδητα κυκλώματα να συνεχίζουν την εμπορία τους, αλλά και πολλοί ανενημέρωτοι αγρότες να τα χρησιμοποιούν. Συσκευασίες και μπουκάλια φυτοφαρμάκων πετάγονται στο περιβάλλον με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις. Πρέπει να μπει επιτέλους ένα τέλος σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Παράλληλα με τη γενικότερη αντίθεσή μας στη χημική γεωργία και τη στάση μας υπέρ της βιολογικής γεωργίας, θεωρούμε απόλυτη προτεραιότητα να σταματήσει τώρα η διακίνηση παράνομων ουσιών και το κάψιμο των συσκευασιών».



Για περισσότερες πληροφορίες: Μιχάλης Τρεμόπουλος 6982 689868

Γιώργος Μπλιώνης 6944 869772

(ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο των ερωτήσεων)



Διακίνηση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και καταγγελίες για διακίνηση παράνομων φυτοφαρμάκων στη Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα για την ουσία Trifluralin (με παλαιά εμπορική ονομασία Treflan), η οποία έχει απαγορευτεί στην ΕΕ από το 2008. Η συγκεκριμένη ουσία εφαρμόζεται στο έδαφος από τους αγρότες στις αρχές Απριλίου κατά την προετοιμασία για την καλλιέργεια βαμβακιού και μπορεί να ανιχνευθεί με απλές σχετικά μεθόδους. Το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο καθώς υπολογίζεται ότι τα παράνομα φυτοφάρμακα αντιστοιχούσαν στο 15% της ελληνικής αγοράς προϊόντων φυτοπροστασίας, το 2010 και στο 5-7% της ευρωπαϊκής αγοράς[1]. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταγραφεί σοβαρά γραφειοκρατικά και νομικά εμπόδια.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1) Έχει λάβει ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα για την κατάσταση με την ουσία Trifluralin στη Θεσσαλία και τους ελέγχους που διενεργεί εκεί;

2) Προτίθεται να κάνει βελτιώσεις στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και εντονότερους τελωνειακούς ελέγχους;

3) Τι άλλα μέτρα σχεδιάζει για να προστατεύσει τους αγρότες, τους καταναλωτές και το περιβάλλον;



[1] http://www.express.gr/news/ellada/452455oz_20110406452455.php3





Διαχείριση αγροτικών αποβλήτων

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη διαχείριση των γεωργικών αποβλήτων με αποτέλεσμα οι συσκευασίες των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν οι αγρότες στις καλλιέργειές τους να απορρίπτονται ανεξέλεγκτα ή να καίγονται, επιβαρύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο με τοξικές ουσίες το έδαφος, τον αέρα και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα οξυμμένο στη Θεσσαλία, καθώς οι ποσότητες γεωργικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται είναι μεγάλες[1]. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκομιδή, αλλά δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τη διάθεση και τη διαχείριση.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1) Είναι υποχρεωμένα τα κράτη μέλη να διαχειρίζονται επαρκώς τα γεωργικά απόβλητα και ιδιαίτερα τις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων;

2) Έχει λάβει ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση για τους φορείς διαχείρισης αγροτικών αποβλήτων;

3) Είναι διατεθειμένη να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης;


[1] http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=63804

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μας καταστρέψανε τα φυτοφάρμακα εμάς τους μελισσοκόμους