12 Απριλίου 2011

Ευτυχισμένο το … 2012

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 1,1% το 2012
Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3% προβλέπει για φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χώρα μας ωστόσο εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα γυρίσει σε θετικό πρόσημο το 2012 και θα κινηθεί ανοδικά κατά 1,1% του ΑΕΠ.

Παράλληλα ο πληθωρισμός, που ήταν 4,7% το 2010, προβλέπεται να μειωθεί σε 2,5% το τρέχον έτος και σε 0,5% το επόμενο. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που παρουσίασε μείωση κατά 10,4% πέρυσι, προβλέπεται να μειωθεί κατά 8,4% το 2011 και κατά 7,1% του χρόνου, ενώ για την ανεργία, που ανήλθε σε 12,5% πέρυσι, προβλέπεται να αυξηθεί σε 14,8% το τρέχον έτος και να φθάσει στο 15% το 2012.

"Θα απαιτηθεί[.....]

χρόνος για να αποδώσουν τα προγράμματα σταθεροποίησης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας", ανέφερε ο διευθυντής του τμήματος οικονομικής έρευνας του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρντ, ο οποίος μιλώντας στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον τόνισε ότι δεν είναι σωστό να περιμένει κανείς άμεσα αποτελέσματα, ενώ επισήμανε ότι και οι τρεις χώρες έχουν καταστήσει σαφή την πρόθεσή τους να εξυπηρετήσουν πλήρως τα δάνειά.

Όσον αφορά το ποσοστό ανάπτυξης της οικονομίας της ΕΕ, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι για όλο το τρέχον έτος, θα διαμορφωθεί στο 1,7%, πριν να φθάσει στο 1,9% για όλο το 2012. Στο ίδιο χρονικό διάστημα (φέτος και του χρόνου) η μεσοσταθμική ανεργία στην ΕΕ θα διαμορφωθεί περίπου στο 9% του 'ενεργού' πληθυσμού της.


Το Ταμείο σημειώνει ότι η ανεργία παραμένει υπερβολικά υψηλή στην Ευρώπη, και τονίζεται ότι οι μεγάλες οικονομίες της γηραιάς ηπείρου (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία) εφαρμόζουν διαφορετικά μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων.


Προβλέπει ανάπτυξη κατά 0,8% του ΑΕΠ στην Ισπανία φέτος, ενώ του χρόνου θα είναι διπλάσια. Για την Πορτογαλία εκτιμά ότι φέτος το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,5%, ενώ του χρόνου επίσης θα συρρικνωθεί περαιτέρω, κατά 0,5%.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι θα χρειαστεί η ΕΕ να κάνει περισσότερα τολμηρά βήματα στην οικονομία, "ούτως ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μεγεθών της και να απομακρυνθεί η διαγραφόμενη απειλή από τον εξασθενημένο τραπεζικό τομέα της ΕΕ".

"Αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα, τότε τα τραπεζικά συστήματα στην ΕΕ θα παραμείνουν ευάλωτα, η αύξηση του πιστωτικού τομέα θα αντιμετωπίσει μεγάλες πιέσεις, ενώ τελικά θα υπονομευθεί η ίδια η ανάπτυξη της ΕΕ", αποφαίνεται το ΔΝΤ.

Γενικότερα για την παγκόσμια οικονομία προβλέπεται ισχυρή ανάπτυξη 4,5% αν και, όπως επισημαίνεται, αυτή παραμένει ασύμμετρη καθώς στον ανεπτυγμένο κόσμο ο ρυθμός θα κινηθεί στο 2,5% ενώ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα φθάσει στο 6,5%.

Η Κομισιόν διαψεύδει αναδιάρθρωση

"Καμία συζήτηση δεν πραγματοποιήθηκε περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους", δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν το ζήτημα ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους συζητήθηκε από τον Επίτροπο Ρεν, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, και τους υπουργούς οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στις 2 Απριλίου, απάντησε ότι "η αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα δεν αποτελεί επιλογή" και τόνισε ότι για την Ελλάδα υπάρχει ένα οικονομικό σχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ και το οποίο εφαρμόζεται

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: