04 Οκτωβρίου 2010

Άρθρο για τη συμμετοχή στις εκλογές

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Γιατί να ψηφίσω στις 7 του Νοέμβρη;

Εμείς οι Έλληνες έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής σε εκλογές στην Ευρώπη. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σταδιακή μείωση του ποσοστού συμμετοχής μας στις εκλογές. Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 η συμμετοχή έπεσε στο 70,92% από 74,15% στις βουλευτικές εκλογές του 2007.
Ειδικά στις Ευρωεκλογές του 2009 σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ συμμετοχής, καθώς ψήφισε μόλις το 52,63% των εγγεγραμμένων. Εν μέρει η αποχή συνδέεται: α) με το ποσοστό των μεταναστών που βρίσκονται στο εξωτερικό και δυσκολεύονται να καλύψουν το οικονομικό κόστος μετακίνησης τους στην Ελλάδα, β) με το ποσοστό των ετεροδημοτών που όταν απέχουν σημαντικά από τον τόπο άσκησης των εκλογικών δικαιωμάτων και επίσης δυσκολεύονται να καλύψουν το οικονομικό κόστος μετακίνησης τους, γ) με το ποσοστό των υπερηλίκων, των αναπήρων ή των χρονίως πασχόντων οι οποίοι δυσκολεύονται να μετακινηθούν στα εκλογικά κέντρα και δ) με τα λάθη των εκλογικών καταλόγων (διπλοεγγεγραμμένοι ή αποβιώσαντες που δεν έχουν διαγραφεί από τους εκλογικούς καταλόγους).

Στη Φθιώτιδα παραδοσιακά η συμμετοχή είναι υψηλότερη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Πιο συγκεκριμένα στις βουλευτικές του 2009 ψήφισε το 77,97% των Φθιωτών, έναντι 80,85% στις βουλευτικές του 2007. Στις Ευρωεκλογές του 2009 η συμμετοχή ήταν 61,96% και στις Νομαρχιακές του 2006 η συμμετοχή ανήλθε σε 79,84%. Η υψηλότερη συμμετοχή της Φθιώτιδας σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα οφείλεται σε δυο βασικούς παράγοντες: α) στο χαμηλό ποσοστό μεταναστών στο εξωτερικό και β) στη μικρή χιλιομετρική απόσταση από την Αθήνα, γεγονός που διευκολύνει την μετακίνηση των ετεροδημοτών.

Είναι προφανές ότι η αύξηση της αποχής δεν εξηγείται από τα παραπάνω, αλλά συνδέεται άμεσα με την απογοήτευση των πολιτών από τις εξελίξεις στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο. Στις προσεχείς Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές αναμένεται αύξηση της αποχής. Η αδιαφορία των πολιτών οφείλεται στην αδυναμία του πολιτικού δυναμικού να πείσει τους πολίτες για την σημασία της ψήφου. Η κακή διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, η υπερχρέωση της χώρας, η εκτίναξη της ανεργίας, η επανεκλογή επί πολλές θητείες των ίδιων προσώπων στις ίδιες θέσεις, η αποτυχία εύρεσης λύσεων σε προβλήματα της καθημερινότητας, η αναποτελεσματικότητα στην αξιοποίηση των πόρων και η αύξηση της απόστασης πολίτη και πολιτικού ή αυτοδιοικητικού οδηγούν τους πολίτες στην αποστασιοποίηση, την αδιαφορία και την αποστροφή προς το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς.

Οι πολίτες έχουν δίκιο να δηλώνουν απογοητευμένοι. Οι οικονομικές, εργασιακές, ασφαλιστικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις τους δικαιώνουν. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά ταυτόχρονα αξιακή και πολιτική. Από την άλλη όμως η αποχή δεν λύνει το πρόβλημα. Η αποχή διευκολύνει τη συντήρηση της ίδιας κατάστασης. Ευνοεί το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα να αναπαραχθεί στη βάση των σχέσεων αλληλεξάρτησης που υπάρχουν. Η συμμετοχή με σωστά κριτήρια επιλογής αποτελεί τη μοναδική λύση για να δοθεί διέξοδος στα αδιέξοδα της σημερινής κατάστασης. Οι πολίτες πρέπει να αξιολογήσουν σωστά και να ψηφίσουν τις παρατάξεις και τα πρόσωπα που έχουν ήθος, εντιμότητα, οικονομική αυτοτέλεια, ειλικρίνεια, πίστη στους θεσμούς και τους νόμους, διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας τους, ευγένεια στη συμπεριφορά τους και αίσθημα ευθύνης απέναντι στο δημόσιο χρήμα. Οι γνώσεις, οι ικανότητες, η εργατικότητα, η αποτελεσματικότητα και ευθυκρισία αποτελούν στοιχεία τα οποία είναι αναγκαία σε κάθε πολίτη που θέλει να εκπροσωπήσει τους συμπολίτες του στα κοινά. Με σωστές επιλογές αξίζει να ψηφίσουμε στις 7 Νοέμβρη.

Θανάσης Ζεκεντές
Οικονομολόγος MSc – Αντιδήμαρχος Αταλάντης

26 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να πάτε όλοι να ψηφίσετε, μην αφήνετε τα λαμόγια να αποφασίσουν για εσάς. Μαύρο στον Μάκη. Μας κατέστρεψε.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

KAI KATI AΛΛΟ ΑΚΟΜΗ. ΚΑΡΦΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΕΣΩ ΣΙΧΑΘΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΛΕΟΝ.. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΜΟΥ ΒΡΙΖΕΙ & ΝΑ ΜΟΥ ΥΠΟΤΙΜΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ + ΖΩ.ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΒΑΛΛΟΥΜΕ ΜΑΥΛΟ.. ΕΔΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ.. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΠΛΕΟΝ....+ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΑΦΗΣΤΕ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΥΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΣΑΣ. ΓΤ ΑΥΤΟΙ ( ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ) ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ {{ΠΙΤΑ}} ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ...+ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΠΕΞΩ ΧΑΛΑΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕς ΜΑΣ.. ΕΛΟΣ ΠΙΑ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΕΔΩ+Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ...

Ανώνυμος είπε...

ουτε και δημαρχοσ απο τα καμμενα τουσ αξιζει να βγει.
παταργιασ και παλι παταργιασ με οραμα για τον τοπο.θα δεισ τη θα γινουν τα καμμενα τωρα που θα βγει ο παταργιασ

Ανώνυμος είπε...

προς 10:32
θέλεις όραμα κοφινά πάλι;
η μήπως δε ξέρεις τη σχέση κοφινά- παταργιά;

Ανώνυμος είπε...

δωσε λεπτομερειεσ οχι να πεταμε μονο λασπη.Εχεισ αποδειξεισ?

Ανώνυμος είπε...

οι ρωσοπόντιοι ιδιοκτήτες στην ανάβρα σου αρκούν;

Ανώνυμος είπε...

καταρχιν ο κοφινας ειναι μια χαρα οικογεννιαρχης και οχι κανας παρανομος.Δευτερον με τους ρωσοποντιους τι εγινε δεν καταλαβα?

Ανώνυμος είπε...

Makis forever and ever!!!!!

Ανώνυμος είπε...

προς 4:36
δε συνεχίζω γιατί μάλλον έχεις πλήρη άγνοια του θεματος..

Ανώνυμος είπε...

αλλος ενας λασπολογος λοιπον

Ανώνυμος είπε...

επειδή ο 5:34 μάλλον φοβάται άκου 6:04 δεν επιτρέπεται το κόψιμο της έκτασης, δεν επιτρέπεται να αγοράσουν 500άρια μη μόνιμοι κάτοικοι! καλύφθηκες ή σου φαίνονται ρώσικα;

Ανώνυμος είπε...

ποιος δεν το επιτρεπει?

Ανώνυμος είπε...

δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία...
ψάξε και τίποτα μόνος σου όχι μασημένη τροφή...

Ανώνυμος είπε...

ΜΗ ΜΑΣΑΣ ΠΕΣΤΑ ΟΛΑ!!!

Ανώνυμος είπε...

βγαλτετα στη φορα ολα ανωνυμια εχουμε

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

βρίσε όσο θες!! τα χρόνια της αθωότητας( στο τέλος του προηγούμενου αιώνα) περάσαν ανεπιστρεπτί!!

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΤΕ ΛΙΓΟ ΜΙΚΡΟΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΕΓΩ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΡΑ.ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΣΚΑΛΩΣΕ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΕΚΕΙ.ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΠΑΘΕ ΤΙΠΟΤΑ.ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΩ.
ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΠΩΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ

Ανώνυμος είπε...

καθόλου γραφειοκρατία κατ΄ αρχάς. τρία χτυπητά σημεία που κόλλαγε νομικά η διαδικασία. αφού ξέρεις τόσα πολλά πες μας τι έγινε με τις άδειες και γιατί έγινε νέα απόπειρα οικισμού κοντά στη μενδενίτσα; δε περίμενες να ξέρω τόσα πολλά εεε;

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΑΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΣ. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΦΑΓΕ ΚΑΝΕΝΟΣ ΧΡΗΜΑΤΑ

Ανώνυμος είπε...

δε μιλάω για χάσιμο χρημάτων γιατί δε με ενδιαφέρει.. μίλα εσύ για τη 2η απόπειρα δημιουργίας οικισμού με τα ίδια δεδομένα (κοντά στη μενδενίτσα).. ΔΕ ΣΟΥ ΞΙΝΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΤΗ; MH TΡΕΛΑΘΟΥΜΕ!!

Ανώνυμος είπε...

ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ. ΚΑΠΟΤΕ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ,Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ.ΕΧΕΙ ΟΡΑΜΑ ΣΕ ΟΛΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΦΤΙΑΞΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΑΞΙΑ.ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ. ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥ ΒΓΕΙΚΑΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΕ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΜΙΛΑΤΕ..

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΝΝΟΩ

Ανώνυμος είπε...

AYTA TOY PATARGIA LETE?