03 Οκτωβρίου 2010

Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω Δημοτικός Σύμβουλος

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Πλησιάζουν οι Δημοτικές Εκλογές και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Και πολύ καλά κάνουν από την στιγμή που είναι άλλωστε δικαίωμα του καθενός να δηλώνει υποψηφιότητα με όποια παράταξη υποστηρίζει ο κάθε υποψήφιος.

Αλλά...

Κάτι μου λέει ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως έπρεπε να είναι. Ναι είναι δικαίωμα του καθενός, αλλά έχουν όλοι τα προσόντα για την θέση; Έχω δει κατά καιρούς κάθε καρυδιάς καρύδι, να κατεβαίνει στις Δημοτικές Εκλογές. Από σοβαρές προσωπικότητες με την απαιτούμενη μόρφωση και νοημοσύνη, μέχρι τον "μάγκα" της γειτονιάς με τις τρελές γνωριμίες. Και όσο περνάνε τα χρόνια, λιγοστεύουν οι σοβαροί και πληθαίνουν οι celebrities.

Κλασικό είναι το φαινόμενο που ξαφνικά όλοι σε θυμούνται και νοιάζονται για σένα και την οικογένεια σου. Άτομα που ή δεν τα ήξερες ποτέ ή ενώ παλιότερα τα συναντούσες στον δρόμο και έκαναν πως δεν σε έβλεπαν ή δεν σε θυμόντουσαν, τώρα σε φωνάζουν από δύο στενά μακριά για να σου πουν μια καλησπέρα και όλως τυχαίως μιάς που το έφερε η κουβέντα να σου δώσουν την κάρτα τους και να σου πούνε ότι κατεβαίνουν στις εκλογές. Το πιό χυδαίο είναι ότι σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και μεγάλης ανεργίας, όπου ο κόσμος ψάχνει απελπισμένα για μια χείρα βοηθείας, έρχονται αυτοί και[.....]

τάζουν πράγματα σε ψηφοφόρους για τα οποία δεν είναι αρμόδιοι αυτοί ή σε κάποιες περιπτώσεις ο ίδιος ο Δήμαρχος. Αυτό γίνεται είτε επειδή μπερδεύονται και νομίζουν πως πάνε για να βγούνε οι ίδιοι Δήμαρχοι ή επειδή δεν ξέρουν ούτε αυτοί ποιές είναι οι αρμοδιότητες τους ή απλά για να πούν ότι μπορούν για να πάρουν την ψήφο. Για την πρώτη περίπτωση δεν έχω να πω κάτι. Δεν είμαι ειδικός, να βρούνε έναν και να ζητήσουν βοήθεια εκεί. Η τρίτη περίπτωση είναι η πιό αξιολύπητη αλλά πολλές φορές πιάνει. Για την δεύτερη περίπτωση έκανα τον κόπο και βρήκα απο το Υπουργείο Εσωτερικών τον "Κανονισμό Λειτουργίας Του Δημοτικού Συμβουλίου". Εκεί μπορείτε να βρήτε τα πάντα σχετικά με τις αρμοδιότητες και τον τρόπο λειτουργίας. Βλέπετε ξαφνικά όλοι αγαπάνε τον τόπο τους και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα λεφτά. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν την περιοχή τους ασχέτως τις αμοιβές. Και όταν περάσουν τα χρόνια και για άλλη μία φορά δεν έχει γινει τίποτα τις προκοπής, σου λένε "εγώ ένας απλός σύμβουλος ήμουν. τι να έκανα;"

Αστεία είναι τα βιογραφικά που έχω διαβάσει. Ήθελα να ήξερα πως γίνετε να έχουμε τόσο πετυχημένα άτομα στην Ελλαδίτσα μας και πάλι να πηγαίνουν όλα κατά διαόλου; Μακάρι να ήμουν λίγο πιό κακός από όσο είμαι και να "μετάφραζα" μερικά βιογραφικά, έτσι ωστε να καταλαβαίνατε πως δεν υπάρχει τίποτα πίσω από τα κατεβατά που γράφουν. Λίγο εξυπνάδα θέλει και αυτομάτως έχεις μετατρέψει ένα βιογραφικό με ένα πτυχίο από ΤΕΙ, σε τρεις σελίδες κείμενο λες και είσαι πυρηνικός φυσικός με 8 διεθνή βραβεία.

Λυπητερές όμως είναι οι περιπτώσεις όπου στις ίδιες εκλογές κατεβαίνουν δύο φίλοι ή συγγενείς και τσακώνονται γιατί θα μοιραστούν τις ψήφους. Και δεν είναι μόνο αυτό, πού να ακούσετε τι λέει ο ένας για τον άλλον. Ο ένας κατακρίνει τον άλλον είτε για τις πολιτικες του ικανότητες και ιδεολογίες, είτε για το κοινωνικό του επίπεδο και μόρφωση. Ήθελα να 'ξερα δεν σκέφτονται; Έχουν τυφλωθεί τόσο πολύ από το ψώνιο τους που δεν σέβονται τίποτα; Δεν θυμούνται που πριν κάτι χρόνια παίζανε μαζί στον δρόμο και κάνανε διάφορες ταρζανιές τις οποίες θα έπρεπε να συζητάνε τώρα με τις οικογένειες τους και να γελάνε; Αντί αυτού προσπαθεί ο ένας να φανεί καλύτερος από τον άλλον όχι με τα επιτεύγματα του αλλά με τα λάθη του άλλου. Και πέφτουμε όλοι στο ποιός είναι λιγότερο λάθος και όχι ποιός είναι σωστός.

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι από την άλλη, ίσως να κάνουν και καλά που μαζεύουν όποιον βρουν, με σκοπό να εκμεταλλευτούν τις γνωριμίες του καθενός, αντί να ψάξουν για πραγματικά άξια άτομα για το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτοί άλλωστε μπορεί να κάθονται στην καρέκλα τους και να λένε "Δε βαριέσαι... αφού μπορεί να μου φέρει και 150 ψήφους". Η συνταγή αυτή πιάνει 100 χρόνια τωρα και εκεί φταίμε εμείς. Γιατί μπορεί απο μέσα μας να λέμε "που πας ρε Καραμήτρο" αλλά μετά πάμε και τους ψηφίζουμε.

Τέλος, για αυτούς τους λίγους που στην πραγματικότητα πάνε για να κάνουν κάτι καλό, τους δίνω τις θερμές μου ευχές και τους εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια σας να πετύχετε κάτι σε μια κοινωνία που πάει από το κακό στο χειρότερο. Οι μόνοι που μπορούν να σας εμποδίσουν να το καταφέρετε είναι οι συνάδελφοι σας.

http://aero-logies.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: