01 Δεκεμβρίου 2008

Διατηρητέα κρίθηκαν τα ιστορικά κτήρια Ασκληπιός, Ράδιον και Θρόνιον

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει λίγο παραπάνω για το θέμα καθώς δεν είμαι συνδρομητής της εφημερίδας... Τι ακριβώς έγινε και τι σημαίνει κρίθηκαν διατηρητέα δλδ τι πρόκειται να γίνει μελλοντικά!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

ΕΓΩ

Ανώνυμος είπε...

http://www.nokb.gr/newspaper/Aug2008/newspaper2.php

Ανώνυμος είπε...

Άλλο ζήτησα, άλλο link μου γράφεις... Νομίζω είμαι σαφής στο τι ζητάω!

ΕΓΩ

Ανώνυμος είπε...

Άλλες προτεραιότητες έχει βάλει τώρα ο Δήμαρχός μας κ. Αντωνίου. Είναι η περίοδος κυνηγίου των Γουρουνιών και ασχολείται αποκλειστικά με τα Γουρούνια. Έχει σαν στόχο να πάρει τον τίτλο του Γουρουνάρχη που σκότωσε τα περισσότερα Γουρούνια !!!! Που να του μείνει χρόνος να ασχοληθεί με τα σοβαρά και καυτά προβλήματα του Δήμου Καμένων Βούρλων (Σχολεία, Διατηρητέα , Σχέδιο, Ανάπλαση Παραλίας κ.α ) !!! Πάντως απ` ότι ακούγετε είναι το φαβορί για τον τίτλο του Γουρουνάρχη το 2008 !!!! Θα μου πεις φίλε κάτι είναι και αυτό απ` το καθόλου για το Δήμο μας !!!!
Ανταγωνιστής Γουρουνάρχης Κυνηγός

Ανώνυμος είπε...

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο που έγινε με θέμα την αναπροσαρμογή των τελών ύδρευσης αποχέτευσης, δεν μπορώ να μην σχολιάσω την αξιόλογη παρέμβαση που έκανε στην πρώτη της εμφάνιση της στο Δημοτικό συμβούλιο , οργανωμένα και συντεταγμένα η Κίνηση των Ενεργών Πολιτών των Καμένων Βούρλων με μπροστάρη το Γιάννη Ταταρίδα ο οποίος πράγματι κατακεραύνωσε την ακολουθούμενη λάθος πολιτική του σημερινού Δημάρχου κ. Αντωνίου και του προηγούμενου Δημάρχου κ. Κεφάλα. Πήραν το λόγο και άλλα μέλη της Κίνησης όπως ο Γεώργιος Μακρηνίτσας, Νίκος Χατσάρας, Γιάννης Μπαλτάς, Δημήτρης Μακρυνίτσας που όλοι τους κινήθηκαν στο ίδιο πνεύμα να γίνει το 200% μηδέν όσο δεν έχουμε μία αξιόπιστη μελέτη στα χέρια μας. Ήταν σωστή και η στάση της Αντιπολίτευσης με πρώτο τον Γιώργο Αναστασίου τον οποίο ακολούθησαν ο Νάκος Ανδρέου, ο Γκόλφης Ξυδιάς και ο Γρυλάκης , πλην του κ. Κεφάλα, που ενώ όλοι έλεγαν να μηδενισθεί το 200% ο κ Κεφάλας επέμενε να παραμείνει ως έχει. Φαίνεται ότι ο κ. Κεφάλας συνεχίζει να έχει πάρε δώσε και οικονομικές εκκρεμότητες ακόμη με τον κ. Παπαλάμπρου, δεν έχουν κλείσει από ότι φαίνεται ακόμη τα δεφτέρια τους. Άρα σου λέει ο κ. Κεφάλας αν μειωθεί το τέλος από 200% που είναι σήμερα θα αδυνατεί πλέον ο κ. Παπαλάμπρος να μου δίνει και μένα το κάτι τις , θα τα δίνει όλα στο Μακάκο και εμένα θα με έχει στο περίμενε !!! Πάντως στοιχεία σοβαρά δεν δόθηκαν από πλευράς Δημάρχου κ. Αντωνίου όπως π.χ τη έσοδα – έξοδα- αποθεματικό που είχε ο Δήμος το τελευταίο τρίμηνο. Αυθόρμητα είπε το 200% το κάνουμε 90% και τελειώσαμε. Είναι πλέον ολοφάνερο ότι η εταιρεία Αντωνίου – Κεφάλα – Παπαλάμπρου καλά κρατεί ακόμη και ζωή να έχει για να την έχει η Νέα Γενιά ως Φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση !!!!

Ο Παρατηρητής
του Δημοτικού Συμβουλίου

Ανώνυμος είπε...

Βλέποντας χθες την ομιλία του στο Δημοτικό Συμβούλιο , θεωρώ ότι ίσως ο Γιάννης Ταταρίδας θα ήταν μια καλή λύση για το Δήμο Καμένων Βούρλων στις επόμενες Δημοτικές εκλογές. Όραμα για την Λουτρόπολη έχει, όρεξη για δουλειά και χρόνο διαθέτει , ντόπιος είναι , δεν έχει οικονομικά προβλήματα ώστε να πάει στο Δήμο για να φάει, είναι γνώστης των Δημοτικών πραγμάτων, έχει σφαιρική άποψη για όλα τα θέματα του Δήμου, δοκιμασμένος είναι , ασχολείται πολλά χρόνια με τα κοινά ανιδιοτελώς , είναι δημοκρατικός στη συζήτηση , για όλα τα παραπάνω θεωρώ ότι μπορεί να κάνει έργο για το Δήμο Καμένων Βούρλων. Ίσως θα πρέπει να το δούμε από τώρα σοβαρά γιατί ο χρόνος πλησιάζει. Να ούτε δύο χρόνια δεν έμειναν για το Μακάκο και δεν έχει κάνει ακόμη τίποτα , μόνο τους κοκοφοίνικες έβαλε και αυτό έργο του Ταταρίδα είναι .

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ.ΜΕΝΩ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑ ΗΤΑΝ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ Κ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΟΥΝ ΝΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΕΡΓΟΙ,ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ,ΑΞΕΣΤΟΙ,ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ Κ ΖΗΛΟΦΘΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΟΩΡΟ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ.ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΤΕ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ Κ ΜΕΝΕΤΕ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΤΕ ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΙΣΩ.ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ?????ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κ ΚΥΡΙΩΣ ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ!!!!!!!!!!!ΝΑ ΞΕΡΑΤΕ ΠΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ ΑΛΛΑ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙ!!!!!!!!!ΑΥΤΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΤΕ Κ ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ.....ΚΑΝΕΙΣ ΙΚΑΝΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ....ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΟΛΛΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ???????ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ Κ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ:

Η απάντηση στην τοπική φαγωμάρα έχει δοθεί εγκαίρως από τον Διονύσιο Σολωμό σε μία από τις στροφές του εθνικού μας ύμνου, ο οποίος-δυστυχώς-δεν διδάσκεται ολόκληρος στα σχολεία...

Γράφει λοιπόν ο εθνικός μας ποιητής:
"Η διχόνοια που βαστάει ένα σκήπτρο η δολερή/ καθενός χαμογελάει/ πάρτο λέγοντας κι εσύ!..."

Η φαγωμάρα που κρατάει τα σκήπτρα της εξουσίας χαμογελάει στον καθένα που νομίζει ότι θα σώσει τον Τόπο κι έτσι αρχίζουν τα προβλήματα, οι χυδαίες προσωπικές επιθέσεις, η πτώση και η τραγωδία για ένα Τόπο. Συνάνθρωποι που δεν έχουν εικόνα των πραγματικών περιστατικών, των δυσκολιών που έχει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και των γενικότερων συγκρούσεων, θεωρούν ότι με μαγικό ραβδί μπορούν να επιλυθούν μέσα σε ένα, δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια όλα όσα δεν λύθηκαν από γεννέσεως Κόσμου!...

Και δεν αναρωτιούνται: Αφού τα Καμένα Βούρλα είναι ευλογημένος Τόπος, αφού γνώρισαν ιστορικά ημέρες δόξης, τι έφταιξε και τι φταίει διαχρονικά;

Η απάντηση ίσως να βρίσκεται σ΄αυτή τη φαγωμάρα, στην νοοτροπία του κακού, στην έλλειψη γνώσης, στο χαμηλό επίπεδο εκείνων που εύκολα κρίνουν και κατακρίνουν, βουτηγμένοι στο τέλμα της μιζέριας.

ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ "ΕΓΩ"

Αγαπητέ φίλε,

Σε ξεχωρίζω κι επειδή πραγματικά ενδιαφέρεσαι να μάθεις τι σημαίνει "διατηρητέο", σου κωδικοποιώ τα βασικά σημεία:
-Τα κτίρια ιστορικής και ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας κρίνονται διατηρητέα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ύστερα από πολύχρονες και επίπονες διαδικασίες και προτάσεις (Εφορία Νεωτέρων Μνημείων, Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, υπυοργικές αποφάσεις)
-Οι Δήμοι (και εν προκειμένω ο Δήμος Καμένων Βούρλων) ουδεμία αρμοδιότητα έχουν στην κήρυξη ως διατηρητέων των ιστορικών κτιρίων.
-Ούτε ο ΕΟΤ μπορεί να ανακηρύσσει κτίρια ως διαρητέα (το επισημαίνω διότι κάποιοι εμπαθείς το αναφέρουν)
-Τέλος, διατηρητέο σημαίνει ότι δεν ισχύουν οι διατάξεις που αφορούν σε όλα τα υπόλοιπα κτίρια. Δεν μπορείς να επέμβεις και να τα ανακαινίσεις χωρίς άδεια, ενώ τυχόν έγκριση ανακαίνισης των κτιρίων αυτών γίνεται με συγκεκριμένους όρους και διαδικασίες. Απλό συμπέρασμα: Επειδή το Κράτος δεν έχει λεφτά για τα ανακαινίσει κι επειδή ο Δήμος Καμένων Βούρλων είναι μικρός σε πληθυσμό (λαμβάνεται υπόψη μόνο αποτέλεσμα της τελευταίας απογραφής πληθυσμού) και συνεπώς δεν δικαιούται υψηλές τακτικές χρηματοδοτήσεις, τα κτίρια αυτά ΘΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ!!!!!

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ να υποστηριχθεί η δημοτική αρχή από όλους, ώστε να παραχωρηθούν τα κτίρια στο Δήμο. Και εν συνεχεία μέσω της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να βρεθούν επενδυτές που θα βάλουν τα λεφτά για να εισπράττει κι ένα μερίδιο ο Δήμος.

Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν ένα διαφορετικό επίπεδο γενικής αντίληψης των πραγμάτων και συστράτευση για την πρόοδο. Υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις για τα Καμένα Βούρλα με τα μυαλά που κουβαλάνε ορισμένοι?

Έτσι, ο κύβος ερρίφθη: Τα κτίρια αυτά έχουν αποκτήσει πλέον ένα διατηρητέο προορισμό. Θα γίνουν φωλιές για καρακάξες, κατσαρίδες και ποντίκια...Διαρκείς εστίες μολύνσεως μέσα στην πόλη.

Νομίζω ότι συνέτεινα στον προβληματισμό σας.

ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Αθηναίε συμφωνω και επαυξάνω στην πρώτη σου τοποθέτηση!
Σε ευχαριστώ για την διευκρίνιση στο θέμα των διατηρητέων, αν και περίμενα από αλλού την απάντηση... τουλάχιστον απο τον μπλόγκερ!!!
Δηλαδή κρίθηκαν διατηρητέα και τίποτα άλλο! Μόνο τους δόθηκε ένας χαρακτηρισμός! Λογικά δεν θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί για την ανακατασκευή τους? Αν είναι μόνο ο χαρακτηρισμος... σόρρυ αλλά δεν έχει και μεγάλο νόημα! Για μένα θα ήταν το καλύτερο να ανακατασκευαστουν και να αξιοποιηθούν με σκοπό το οικονομικό όφελος του δήμου!
Αλλα που? Το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ... Όλα τα κτήρια και τα οικόπεδα που ανοίκουν στον ΕΟΤ, στην ΕΤΑ και όπου αλλου ανοικουν να παραχωρηθούν στο Δήμο Καμένων Βούρλων!!! Και επειδή παραπάνω αναφέρθηκαν στην Κίνηση των Ενεργών Πολιτών των Καμένων Βούρλων... Αν είναι ΜΑΓΚΕΣ... ας μαζέψουν όλους τους δημότες και συντεταγμένα με την Δημοτική Αρχη να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανοικουν!!! Από αερολογίες... 1000+1 έχω να σας πω!!! Δεν γνωρίζω το σκοπό αυτού του συλλόγου και δεν θέλω να σχολιάσω εκ των προτέρων για οτιδήποτε με το φόβο μην χαρακτηριστώ εμπαθής ή οτιδήποτε άλλο!
Προτρέπω λοιπόν τα μέλη της Κίνησης να θέσουν σαν βασικό τους σκοπό τη διεκδίκηση των εκτάσεων και να αφήσουν μακρυα τις συνηθισμένες μικροπολιτικές του τόπου μας... τα έχουμε βαρεθεί!!!!
Ήθελα να πώ και άλλα αλλα το τραβάω το θέμα.

ΕΓΩ

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας από τη συννεφιασμένη Θεσσαλονίκη
Είμαι ένας από αυτούς που ενώ τελειώνουν τις σπουδές τους, ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη γενέτειρα…Και δεν είμαι η εξαίρεση, άρα τα πράγματα βελτιώνονται.
Ήθελα να ρωτήσω για τα μνημεία αυτά που έγιναν διατηρητέα, επαιδή κάποιοι έγραψαν ότι τώρα τα πράγματα θα είναι χειρότερα και θα γίνουν φωλιές για καρακάξες κ.λ.π.
Δηλαδή τι ήταν μέχρι σήμερα που δεν ήταν διατηρητέα?
Ίσα ίσα τώρα πιστεύω ότι δεν υπάρχει η αβεβαιότητα για το αν θα γκρεμιστούν και μπορεί να είναι και καλύτερο. Πάντως ήταν κρίμα να γκρεμιστούν όλα αυτά τα θαυμάσια κτήρια. Εδώ στην Σαλονίκη, τα πιο όμορφα μέρη είναι όπου υπάρχουν παλιά κτίσματα τα οποία εχουν κυρυχθεί διατηρητέα και έχουν αναδειχθεί. Όπως και σε κάθε πόλη άλλωστε.
Τώρα επειδή είναι του ΕΟΤ, πρέπει να πιέσουμε να γίνουν κάτι ή να έρθουν στο Δήμο.
Αλήθεια τι έχει γίνει ως τώρα στην υπόθεση? Διάβασα για προσφυγή στην Ε.Ε. κ.α.

Ανώνυμος είπε...

Και προς τον φίλο ΕΓΩ και προς τον φίλο από τη Θεσσαλονίκη:

Είναι αλήθεια τραγική και αδυσώπητη ότι άν η κήρυξη ιστορικών μνημείων ως διατηρητέων δεν συνοδεύεται από χρηματοδότηση για την αναπαλαίωσή τους, τότε είναι δώρον-άδωρον και όχι επιτυχία.

Δυστυχέστατα, και για τον"Ασκληπιό" και για το "Ράδιον" και για το "Θρόνιο", κηρύχθηκαν μεν διατηρητέα, αλλά η Πολιτεία δεν έχει προβλέψει ούτε ένα Ευρώ!...

Για όσους θέλουν να μάθουν ότι αυτά συμβαίνουν και αλλού (όχι μόνο στα Καμένα Βούρλα) θα σας φέρω ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα, λίαν επίκαιρο, αφού έχει σχέση με το Σκοπιανό και την Μακεδονία μας: Στην οδό Τατοϊου στην Κηφισιά, σώζεται (για πόσο καιρό ακόμη όρθιο?) το σπίτι από το οποίο ξεκίνησε για τον Μακεδονικό Αγώνα ο εθνομάρτυρας Παύλος Μελάς!!! Κηρύχθηκε βέβαια διατηρητέο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κονδύλι για την αναπαλαίωση του.

Μόνη λύση είναι, οι σύλλογοι και οι φορείς της πόλης των Καμένων Βούρλων να σταθούν δίπλα στον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, χωρίς μιζέρια και μικροπολιτικές τακτικές, να διεκδικήσουν την παραχώρηση των εν λόγω κτιρίων αλλά και των εκτάσεων που ανήκουν με οποιαδήποτε μορφή στον ΕΟΤ, στα ΕΤΑ και στην Εθνική Τράπεζα (πρώην ΑΞΕ ΑΣΤΗΡ).

Στα κτίρια αυτά και στις εκτάσεις που ανήκουν φυσικά στον αστικό ιστό της πόλης, να γίνουν σοβαρές και μεγάλες επενδύσεις για να πάρει ανάσα ο Τόπος και να ξαναζήσει η τοπική κοινωνία και οικονομία τις μεγάλες παλιές, καλές στιγμές.

Ιδού το μεγάλο στοίχημα, το οποίο τόσο εύστοχα περιγράφει στο σχόλιό του ο ΕΓΩ. Μεγάλο στοίχημα ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της περιοχής, με μπροστάρηδες όλους όσοι-ανεξαρτήτως ηλικίας-αλλά με μπροστάρηδες τους νέους, έχουν διάθεση να γυρίσουν σελίδα.

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν. Το προσκλητήριο έχει σημάνει. Το θέμα άνοιξε πιά και δεν κλείνει.


ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΗΣ