21 Νοεμβρίου 2008

Άδειο καλάθι από τις Βρυξέλλες για τους Καπνοπαραγωγούς

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

"Δυστυχώς οι καπνοπαραγωγοί έχασαν τη «μάχη» για την ανατροπή της άδικης, καταχρηστικής και υποκριτικής απόφασης του Απρίλη 2004, χάνοντας μαζί το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων.
Η διορισμένη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γενικά η εγκατεστημένη γραφειοκρατία των Βρυξελλών αγνόησε προκλητικά τις εκκλήσεις των καπνοπαραγωγών, αλλά και τη γνώμη του μόνου δημοκρατικά εκλεγμένου σώματος, του Ευρωκοινοβουλίου. Αγνόησε τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους και περιέκοψε δραστικά τις επιδοτήσεις",
επισημαίνει δεικτικά η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Δεν είναι όμως μόνο η Επιτροπή.
Βαριές είναι οι ευθύνες και της Κυβέρνησης .

Από τον τότε Υπουργό Σάββα Τσιτουρίδη, που ψήφισε υπέρ των συμφερόντων των καπνοβιομηχανιών και όχι των αγροτών μέχρι και στους διαδόχους του, που δεν μπόρεσαν να σχηματίσουν τις κατάλληλες «συμμαχίες» στα Συμβούλια Υπουργών.

Κυρίως, όμως, η ευθύνη βαραίνει τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, που δεν έδωσε τη μάχη για του Καπνοπαραγωγούς.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ εγκαίρως είχε επισημάνει ότι αποτελεσματικούς χειρισμούς μπορούσε να κάνει μόνον ο Πρωθυπουργός. Δυστυχώς, όμως, ο κ. Καραμανλής προτίμησε να μην ρισκάρει.

Για κάθε «μετά Χριστόν προφήτη» υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία του Ιουνίου 2003 διασφάλιζε απόλυτα τα Μεσογειακά προϊόντα κα αυτό γιατί η Αρχιτεκτονική και το τελικό κείμενο συνδιαμορφώθηκε από τον τότε Υπουργό κ. Δρυ και την ΠΑΣΕΓΕΣ.

Από εδώ και πέρα η ευθύνη βαραίνει τον σημερινό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Κοντό.

Με βάση το νέο πλαίσιο, που διαμορφώθηκε μετά τη χθεσινή απόφαση οφείλει να δημιουργήσει ξεχωριστό σαφές μέτρο για τους Έλληνες καπνοπαραγωγούς χωρίς περιττές γραφειοκρατίες, ώστε τα ποσά, που περικόπτονται να κατευθυνθούν αποκλειστικά σ' αυτούς. Οι άλλες ρυθμίσεις, που συμφωνήθηκαν χθες στα πλαίσια του «τεστ υγείας» είναι δευτερευούσης σημασίας για τους Έλληνες αγρότες.

Πηγή ΠΑΣΕΓΕΣ

Έντονες οι αντιδράσεις από την πλευρά των καπνοπαραγωγών της Φθιώτιδας.

Σήμερα τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής θα πάνε στην Αθήνα και από τα αποτελέσματα των επαφών τους θα εξαρτηθεί το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.
Όλα δείχνουνε την συνέχιση των κινητοποιήσεων μέσα στο σαββατοκύριακο με νέα προβλήματα και πονοκεφάλους για τους οδηγούς των εθνικών δρόμων.

Η Τόνια Αντωνίου, ενώ η συζήτηση στην Βουλή αφορούσε τις τράπεζες και το γνωστό θέμα με τα 28 δις , έκανε θέμα το αγροτικό κατηγορώντας ευθεία την κυβέρνηση για το αδιέξοδο.

Υπενθυμίζουμε ότι τα μπλόκα στον νομό μας είναι στο 140 χιλιόμετρο της εθνικής οδού στον κόμβο της Αταλάντης, με περισσότερα από 300 τρακτέρ, και το 210 χιλιόμετρο, κοντά στον κόμβο της Λαμίας, με 150 περίπου τρακτέρ.
Μαθαίνουμε ότι συγκεντρώνονται οι αγρότες από όλο τον κάμπο της Λαμίας με τα τρακτέρ τους προς αποκλεισμό των ΕΟ .

Σε αναμονή των εξελίξεων...

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία και...αξιόπιστη πηγή διαλέξατε: Την πασοκοκρατούμενη ΠΑΣΕΓΕΣ των άλλοτε κρατικοδίαιτων συνεταιρισμών που είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι έπαιξαν ανοικτά κομματικά παιχνίδια, χρησιμοποίησαν τον αγροτικό κόσμο, του έδειξαν μιά εικονική πραγματικότητα και τώρα φταίει ο σημερινός υπουργός...

ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ. Το κεφάλι μας φταίει και η κακή μας νοοτροπία, αφού "κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια..."

Μακριά από κομματισμούς και τέτοιου είδους αθλιότητες, εχω εκφράσει σε άλλα σχόλια μιά άποψη που νομίζω ότι υπερβαίνει τα κόμματα και τις σκοπιμότητες:

Να αλλάξουμε συνήθειες και καλλιέργειες. Να στραφούμε στις οικολογικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Ας αφήσουμε τα καπνά και τα βαμβάκια (τα τελευταία άλλωστε χρειάζονται κι ένα σκασμό νερό) και να επιλέξουμε καλλιέργειες προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, με οικολογική ποιότητα και για την εγχώρια και για τη διεθνή αγορά.

Η Πολιτεία διαχρονικά, ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και της εκπαίδευσης των αγροτών μέσα άπό προγράμματα της ΕΕ. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ.

Αυτά ως μιά πρώτη σκέψη

ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΗΣ
(Ψάχνουμε στην Αθήνα να βρούμε οικολογικά προϊόντα και δεν τα βρίσκουμε. Αγοράζουμε "μαϊμούδες")

Ανώνυμος είπε...

Αν μου χαρίσει κάποιος μιά έκταση 300 στρεμμάτων στη Φθιώτιδα για να φτιάξω οικολογικό αγρόκτημα, θα δεί σε δύο χρόνια τόσα λεφτά, όσα δεν έχει δεί στη ζωή του.

Την επένδυση για 200 γελάδια που θα τρώνε μόνο καλαμπόκι και χορταράκια του βουνού θα την κάνω εγώ...Θα πουλάμε και γάλα οικολογικό μέσα από την καρδάρα και το καθαρό κρεατάκι με ευρωπαϊκή πιστοποίηση. Δός μου κι εμένα μπάρμπα. Μέχρι την κοπριά θα κάνω βιολογικό λίπασμα...

Ωραίο?

ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΗΣ
(Και τα κέρδη με το ιδιοκτήτη της έκτασης μισά-μισά, αθάνατη Ελλάδα)

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ,ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ,ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ,ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ!


Εντάξει η Τόνια. Στην αντιπολίτευση είναι, τη δουλειά της κάνει, φέρνει το θέμα στη Βουλή.

Εντάξει κι ο Χειμάρρας. Στην κεντρική πολιτική σκηνή δεν είναι, μηδενικό κόστος έχει, ρίχνει και μιά...συμπαράσταση.

Οι άλλοι δύο όμως? Δεν είναι στην κυβερνώσα παράταξη? Δεν διαβάζουνε και δεν ακούνε τις δηλώσεις του αρμόδιου δικού τους υπουργού?
Μάλλον όχι γι αυτό το σκηνικό μου θυμίζει τις τόσο "πετυχεμένες" (κατά τον γλωσσικό ιδιωματισμό του Μητσοτάκη) ταινίες του παλιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου με τον περιφερόμενο και εκζητούντα την ψήφο του Λαού βουλευτή.

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ?

ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ? ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ.

Ανώνυμος είπε...

H έκταση για σχολεία μπορεί να δοθεί άν τελικά τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν οι αρμόδιοι στον δήμαρχο.
Αλλά όπως ξέρουμε όλοι (γιατί στην Ελλάδα ζούμε) το πράγμα πάει αργάαααα....πολύ αργάααααα. Γραφειοκρατία είναι αυτή, ενδεχομένως και συμφέροντα, όχι τοπικά, αλλά παραπάνω από τοπικά!!!!

Κι όπως είπε κάποιος χθές βραδυ στην τηλεοπτική εκπομπή "Ζούγκλα" του Τριανταφυλλόπουλου οι αρμόδιες υπηρεσίες κινήθηκαν "σφαίρα" στην υπόθεση της παραχώρησης και ανταλλαγής κτημάτων του Βατοπαιδίου. "Για να γίνει όμως ένα σχολείο και να παραχωρηθεί έκταση στον ΟΣΚ μπορεί και να περάσουν ...δύο χρόνια"?

Πρόταση (για να γελάσει και λίγο το χειλάκι μας): Να ντυθούν ο δήμαχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι καλόγεροι, να βάλουμε μπροστά και τους τοπικούς βουλευτές να "μας ανοίγουνε" τις πόρτες, για να δείς μέσα σε ένα μήνας πώς παραχωρείται η έκταση...Χι, χι, χι

ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Προς αθηναίο παραθεριστή.
Έχεις πιάσει ποτέ τσάπα στα χέρια σου;

Ανώνυμος είπε...

i tsapa p kollaei re palikari!!! wtf mia xara ta leei o toyristas(paratheristis)

Ανώνυμος είπε...

Η τσάπα κολάι στο παραπάνω που θέλει χάρισμα έκταση για βιολογικά ,και παρακάτω τα μισά κέρδη στον ιδιοκτήτη της έκτασης.
Επίσης κολάι στο ότι ο άνθρωπος είναι μακριά νυχτωμένος σε σχέση με την αγροτική οικονομία .
Όσο για τα βιολογικά που θέλει να παράγει ας ρωτήσει και κανένα βιοκαλλιεργητή.

Ανώνυμος είπε...

Την απάντηση την θέλετε στα ελληνικά ή στα κινέζικα?
Και λέω κινέζικα, γιατί μόλις υπογράφτηκε στην Αθήνα απ΄τον Κινέζο Πρόεδρο η εμπορική συμφωνία για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων ποιότητας.

Όσον αφορά στην τσάπα και στο ειρωνικό σχόλιο άν έχω πιάσει αυτό το γεωργικό εργαλείο στα χέρια μου, η απάντηση είναι απλή. Το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη. Δεν χρειάζεται δα να έχεις και διδκτορικό δίπλωμα. Η σημερινή Τεχνολογία έχει λύσει πολλά προβλήματα. Και οι βιολογικές καλλιέργειες-που πάνε μαζί με την οικολογικη συνείδηση-δεν χρειάζονται ούτε τσάπες, ούτε τσαπίσματα...
Βρείτε μου εσείς το χωράφι και σας βρίσκω εγώ εκείνους που θα τσαπίσουν.
Καλά κρασιά!!!


ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ 200 ΓΕΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΣ 300 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ,ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΝΕΙ ΠΟΣΟ ΑΣΧΕΤΟΣ ΕΙΣΑΙ ΓΥΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ .
ΠΡΙΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΜΠΕΣ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΔΗΩ ,ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΩ ΣΟΥ ΛΕΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ,ΕΚΕΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΕΚΤΑΣΗ ΧΙΑΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΦΗ ΤΩΝ 200ων ΑΓΕΛΑΔΩΝ.
ΜΕΤΑ ΜΑΘΕ ΚΑΙ ΠΟΣΗ ΤΡΟΦΗ ΘΕΛΕΙ ΚΑΘΕ ΑΓΕΛΑΔΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ .
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΡΑΣΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΤΕΧΕΙΣ.
ΝΙΚΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

www.dionet.gr
Η ενημέρωση θα σε βοηθήσει να μάθεις ότι τι τσαπί είναι διαχρονικό
ΝΙΚΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Οι εκτάσεις φίλε, προσδιορίζονται από τις ανάγκες του project και το είδος της Τεχνολογίας που θα εφαρμόσεις. Όσο για τις τροφές, μόνο τα αδιάθετα καλαμπόκια να χρησιμοποιήσεις αρκεί για να φτιάξεις το καλύτερο στέϊκ. Ηλίθιοι είναι οι Αμερικανοί στο Τέξας και στην Αριζόνα?

Ολα γίνονται την σήμερον ημέραν...Κι όλα έχουν προχωρήσει. Όσον αφορά στην ιστοσελίδα στην οποία με παραπέμπεις (ναι την γνωρίζω), αλλά το περιεχόμενο είναι προσαρμοσμένο απόλυτα στην γνωστή εν Ελλάδι τακτική και νοοτροπία και δεν έχει καμία σχέση με τα εφαρμοζόμενα και ακολουθούμενα σε άλλες χώρες.
Δεν υποτιμώ βέβαια τη χώρα μας, αλλά πώς να το κάνουμε, εξακολουθούμε να υιοθετούμε διαδικασίες που οι άλλοι έχουν υπερβεί προ πολλού...

Κι επειδή μιλάμε για οικολογία και περιβάλλον θα σου δώσω ένα χαρακτηριστικό παραδειγμα:

Στην χώρα μας εξακολουθούμε να μιλάμε για ΧΥΤΑ και να θάβουμε τα σκουπίδια. Στην Ευρώπη το σκουπίδι καθαρίζεται, τα υλικά ανακυκλώνονται, τα μη ανακυκλώσιμα οδηγούνται στην επεξεργασία της πυρόλυσης, ειδικά εξελιγμένα φίλτρα κατακρατούν τους ρύπους και δεν μολύνουν την ατμόσφαιρα, απο την καύση παράγεται ηλεκτριή ενεργεια, το δε τελικό κατάλοιπο της πολης διαδικασίας χρησιμοποιείται για την παραγωγή λιπάσματος!!!!!
Ένα από τα μέρη που εφαρμόζεται αυτή η νέα εξελιγμένη τεχνολογία είναι η πασίγνωστη τουριστική Μαγιόρκα της Ισπανίας, και πάμπολλες περιοχές στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία... Στην Ελλάδα τι γίνεται? Σκουπίδι, βρωμιά, θάψιμο και εγκληματική μόλυνση του υπεδάφους σε βάρος της υγείας μας, της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας.

Άς ανοίξουμε όλοι τους ορίζοντές μας.

ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Η ΔΗΩ πιστοποιεί βιολογικώς παραγόμενα προϊόντα βάσει κανονισμού της ΕΕ από την οποία όταν γίνεις παραγωγός ελπίζεις ότι και θα επιδοτηθείς και ο κανονισμός δεν είναι καθόλου προσαρμοσμένος στην Ελληνική νοοτροπία .
Το αδιάθετο καλαμπόκι δεν είναι βιολογικώς παραγμένο άρα δεν μπορείς να το δόσεις για τροφή στο σύνολο του αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό .
Οι γνώσεις σου είναι γενικές και θέλεις να μιλάς για όλα ,έχεις πολλά στο μυαλό σου αλλά μπερδεμένα ,από τα βιολογικά πέταξες στους ΧΥΤΑ ξέρεις η επίδειξη σκόρπιων γνώσεων δεν βοήθα.
Πάντως γελαδάρης δεν γίνεσαι με τίποτα.
Στο τεύχος 47 της ΔΗΩ θα διαβάσεις όλη την νέα νομοθεσία για την βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία θα σε βοηθήσει να μη λες πράγματα που δεν ισχύουν.
Νικος
.

Ανώνυμος είπε...

Άχ Νικόλα μου. Αυτό κατάλαβες? Άφησε κατά μέρος τη ΔΗΩ και τις πιστοποιήσεις και κοίταξε ειδικότερα τις προηγμένες τεχνικές παραγωγής που εαρμόζονται σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Ο στόχος τέτοιων project δεν είναι οι...επιδοτήσεις (γιατί οι επιδοτήσεις, η σιγουράτζα, ευθύνεται κατά ένα μέρος στα κακά χάλια του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα). Ο βασικός στόχος πρέπει να είναι η υγιής επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα. Μία και μόνο υποστήριξη αρκεί και παρέχεται από τα διάφορα προγράματα επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας. Αν ξεκινάμε πάντα τις σκέψεις μας από το πώς θα κονομήσουμε από τις επιδοτήσεις, άστα να πάνε...

Αλλά εσύ επιμένεις στο ίδιο μοτίβο που μεταφρασμένο απ΄την αρχαία ελληνική στη νεοελληνική είναι το "δεν θα με πείσεις, ακόμη κι άν με πείσεις".

Σέβομαι τις απόψεις και εκτιμήσεις σου, αλλά ζητώ να σεβασθείς και τις δικές μου. Ο καθένας το δρόμο του γιατί στη σκέψη δεν μπαίνουν σύνορα.

ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε .
Καλή σου νύχτα.
Νίκος