17 Νοεμβρίου 2008

Απειλή για το περιβάλλον αλλά και για την οικονομία οι παράνομες χωματερές

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Σημαντικές βλάβες στο περιβάλλον και την υγεία, αλλά και πρόστιμα γύρω στο μισό εκατομμύριο ευρώ την ημέρα, θα είναι οι επιπτώσεις των 16 παράνομων χωματερών που θα συνεχίσουν να λειτουργούν παρά την καταδίκη της Ελλάδας το 2005.

Κίνδυνος και νέας παραπομπής και για 476 νέες χωματερές.




Συσκευασίες επιβλαβών χημικών σε παράνομη χωματερή έξω από τη Λάρισα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο Βήμα της Κυριακής, η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή εκτιμά ότι από τις 1.102 χωματερές για τις οποίες καταδικάστηκε η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2005 , σήμερα «έχουν κλείσει οι 806, εκτελούνται έργα αποκατάστασης σε 280, ενώ στο τέλος του έτους θα απομείνουν ενεργές μόνο 16».

Για καθένα από αυτούς τους 16 ΧΑΔΑ (Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) επικρέμεται από 1η Ιανουαρίου η επιβολή ημερήσιου προστίμου 34.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 544.000 ευρώ την ημέρα.

Από το 2005 όμως φαίνεται ότι έχουν «φυτρώσει» σαν μανιτάρια και άλλες παράνομες χωματερές:

Πριν από δύο χρόνια υπήρχαν περίπου 3.000, τον περασμένο Αύγουστο 2.000 και 492 στο τέλος του 2008, σύμφωνα τουλάχιστον με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που παραθέτει στην εφημερίδα η WWF Eλλάς.
Είναι τώρα πιθανό ότι Ελλάδα όχι μόνο θα πληρώσει τα πρόστιμα από την απόφαση του 2005 αλλά και νέα πρόστιμα, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμψει τη χώρα και για τους ΧΑΔΑ που δεν είχαν εξεταστεί τότε.

Το ρεπορτάζ παραθέτει μια σειρά χαρακτηριστικών περιπτώσεων ΧΑΔΑ που μολύνουν το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα η χωματερή της Βόνιτσας, 1.000 μέτρα από σχολείο, και η χωματερή στις όχθες του Αλιάκμονα, δίπλα σε ταμιευτήρα.
Μελέτες του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου δείχνουν ότι οι διοξίνες από τις τοξικές φωτιές στους ΧΑΔΑ ήδη περνούν στη διατροφική αλυσίδα.
(in.gr)

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: