03 Νοεμβρίου 2011

4 Δεκεμβρίου το δημοψήφισμα με ερώτημα: “ναι ή όχι στο ευρώ;” -Τελεσίγραφο Μέρκελ-Σαρκοζι – Ραγδαίες εξελίξεις μέσα στην ημέρα

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

- Μόνο με το “ναι” θα εκταμιευτεί η 6η δόση
- Κυβέρνηση Εθνικής ενότητας ζητάει ο Βενιζέλος
- Ετοιμάζονται κινήσεις εντός ΠΑΣΟΚ μέσα στην ημέρα;
- Όχι στο δημοψήφισμα από όλη την Αντιπολίτευση που απαιτεί εκλογές
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η χθεσινή ημέρα θα γραφτεί στην ιστορία της χώρας ως μια από τις πιο δραματικές. Μέρκελ και Σαρκοζί, ολόκληρη η Ένωση ουσιαστικά έδωσαν τελεσίγραφο στον Γ. Παπανδρέου.

Ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ανεχθούν καμία αλλαγή στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και απαίτησαν από την Ελλάδα να ξεκαθαρίσει άμεσα, ως τις αρχές Δεκεμβρίου, να απαντήσει με ένα ναι ή ένα όχι σε ένα δημοψήφισμα αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ.

Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε πως αυτό το δημοψήφισμα είναι πιθανότερο πως θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου ημέρα Κυριακή.

Ωστόσο μετά από αυτή την εξέλιξη άνοιξαν οι[.....]

ασκοί του Αιόλου. Επικίνδυνη χαρακτήρισε την κυβέρνηση και τον ίδο η Ν.Δ. λέγοντας όχι σε όποια συναίνεση ενώ ταυτόχρονα κορυφαίοι υπουργοί διαχωρίζουν τη θέση τους.

Πρώτος με γραπτή ανακοίνωση ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος, οΕ. Βενιζέλος ζητά ανοιχτά κυβέρνηση εθνικής ενότητας, λέει όχι στο δημοψήφισμα και καλεί εμμέσως πλην σαφώς σε συναίνεση την Αντιπολίτευση ώστε να αποδεχθεί η χώρα (χωρίς δημοψήφισμα) την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ταυτόχρονα ο Ανδρέας Λοβέρδος τονίζει πως είναι ιερή υποχρέωση η παραμονή στο ευρώ. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).
Πολλοί θυμίζουν με νόημα ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος γίνεται μόνο με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου για να τονίσουν εμφατικά ότι κανείς αυτές τις ώρες δεν μπορεί να διαβεβαιώσει πως οι υπουργοί θα ανάψουν το πράσινο φως για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα “ναι ή όχι στο ευρώ”

Μετά από αυτό όλα είναι ανοιχτα. Αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες εξελίξεις και εντός κυβέρνησης.

ΛΕΠΤΟ, ΛΕΠΤΟ ΟΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ

Μικρή σε διάρκεια αλλά η πιο άγρια νύχτα για τον έλληνα πρωθυπουργό ήταν η συνάντηση που είχε με τους ευρωπαίους εταίρους στις Κάννες όπου στην κυριολεξία Μέρκελ και Σαρκοζί εξαγριωμένοι με την ξαφνική απόφαση για δημοψήφισμα, στην κυριολεξία στρίμωξαν στην γωνία τον κ. Παπανδρέου, χωρίς να δέχονται αντιρρήσεις.

Οι δύο ηγέτες στην κοινή συνέντευξη Τύπου έδειξαν πως αυτή την φορά δεν θα ανεχθούν κανένα ελληνικό τερτίπι και έγινε επίσης πασιφανές πως υπήρξε σφοδρότατη σύγκρουση με τον έλληνα πρωθυπουργό με την κάθε πλευρά να επιμένει πεισματικά στις θέσεις της.

Για αυτό το λόγο Μέρκελ και Σαρκοζί δήλωσαν ξεκάθαρα πως είναι δικαίωμα των Ελλήνων να κάνουν δημοψήφισμα, αλλά ξεκαθάρισαν πως αυτό το δημοψήφισμα μπορεί να απαντάει μόνο σε ένα ερώτημα: Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει ή όχι στην Ευρωζώνη, δείχνοντας έτσι πως ακόμα και η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή είναι ένα ορατό ενδεχόμενο.

Και οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες ξεκαθάρισαν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει φράγκο, δηλαδή την έκτη δόση εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κύρωσης της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και για το λόγο αυτό δήλωσαν πως πρέπει να γίνει γρήγορα η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος όπου θα αποταμιευτούν τα χρήματα εάν φυσικά οι Έλληνες πουν ναι στην παραμονή τους στο ευρώ.

Πάντως, για το δημοψήφισμα Μέρκελ και Σαρκοζί δήλωσαν ξεκάθαρα πως χρειάζεται συναίνεση στην Ελλάδα, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η κα Μέρκελ επανέλαβε αρκετές φορές πως η απόφαση για δημοψήφισμα ήταν μονομερής και κανείς από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν ενήμερος. Μάλιστα, δεν έκρυψε την ενόχλησή της για αυτό το συμβάν και σημείωσε πως από τότε άλλαξε το ψυχολογικό πλαίσιο και πλέον οι Έλληνες θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ.

Πάντως, λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του από τις Κάννες ξεκαθάρισε πως το πιθανότερο είναι το δημοψήφισμα (χωρίς να αναφερθεί στο ερώτημα) θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: