10 Νοεμβρίου 2011

Όρους έθεσε ο Παπαδήμος, Επικοινωνία Παπανδρέου- Σαμαρά

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Όρους για να αποδεχθεί τη θέση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης συνεργασίας έθεσε ο Λουκάς Παπαδήμος, σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο τόνισε ότι έγινε πρόταση στον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ και ο Γ. Παπανδρέου έκανε αποδεκτές τις προϋποθέσεις που τέθηκαν.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, Παπανδρέου και Σαμαράς είχαν τηλεφωνική επαφή επί του θέματος.

Στη συνομιλία τους ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, ρώτησε τον κ. Σαμαρά γιατί[.....]

η ΝΔ διοχετεύει ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις μεταξύ τους συνομιλίες όσο αφορά στα πρόσωπα που έχουν προταθεί.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στον κ. Σαμαρά τις προϋποθέσεις που θέτει ο κ. Παπαδήμος, με τις οποίες ο ίδιος συμφωνεί και ζήτησε από τον Πρόεδρο της ΝΔ να επικοινωνήσει με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ προκειμένου να συζητήσουν το θέμα.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η ΝΔ δεν λέει την αλήθεια όταν υποστηρίζει ότι ο κ. Παπαδήμος δεν προτάθηκε από τον κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, υπό τον Κ. Παπούλια.

Χαρακτηριστικά αναφερόταν ότι ο κ. Παπαδήμος προτάθηκε από τον πρωθυπουργό και απορρίφθηκε από τον κ. Σαμαρά διότι "είναι τραπεζίτης". Εν συνεχεία, προτάθηκε ο Ευ. Βενιζέλος, τον οποίο επίσης απέρριψε ο κ. Σαμαράς.

Ακολούθησε πρόταση στον κ. Παπαδήμο να αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, πρόταση την οποία δεν αποδέχθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, επιστρέφοντας στη Συγγρού μετά το πέρας της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα με τα πρόσωπα, επιμένοντας ωστόσο για εκλογές το συντομότερο δυνατό. "Πολλοί φαίνεται ότι θα το ήθελαν, αλλά η ΝΔ δεν θα γίνει μέρος του προβλήματος", ανέφερε ο Α. Σαμαράς.

Οι όροι Παπαδήμου είναι:

- Υπογραφή και των δύο μεγάλων κομμάτων στο έγγραφο των δεσμεύσεων που ζήτησε το Eurogroup, προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

- Μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτικών στελεχών της ΝΔ στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

- Το νέο κυβερνητικό σχήμα να έχει ευελιξία όσον αφορά στη διάρκεια της ύπαρξης του και πέρα από την 19η Φεβρουαρίου, οπότε θα διεξαχθούν οι εκλογές, σύμφωνα με την αρχική συμφωνία των εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνάντηση τους τη νύχτα της περασμένης Κυριακής.

Επίσης, ο κ. Παπαδήμος δεν θέτει θέμα αλλαγής του οικονομικού επιτελείου.

Το Μαξίμου διαμηνύει ότι αν συμφωνήσει σε αυτούς τους όρους η ΝΔ, το όνομα του Λουκά Παπαδήμου θα ανακοινωθεί ως αυτό του νέου πρωθυπουργού στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, το πρωί της Πέμπτης.

Τούτων δοθέντων, το μπαλάκι φαίνεται να περνάει στην πλευρά της ΝΔ, η οποία έχει διαμηνύσει μεν ότι δεν θα πει "όχι" σε πρόταση Παπαδήμου, ωστόσο οι τρεις όροι που ετέθησαν προσκρούουν στις "κόκκινες γραμμές" της Συγγρού.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την άρνηση του να υπογράψει τις έγγραφες δεσμεύσεις, εγείροντας θέμα "εθνικής αξιοπρέπειας" και αναφέροντας ότι αρκεί η η δημόσια δήλωση του ότι στηρίζει την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ εισέπραξε- τότε- την άρνηση Ρεν.

Επιπλέον η ΝΔ έχει διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί μεγάλη συμμετοχή στελεχών της, ιδιαιτέρως πολιτικών, ενώ το πάγιο αίτημα της- όπως επανέλαβε ο κ. Σαμαράς- είναι η προσφυγή στις κάλπες, το συντομότερο δυνατό.

Η τελική απόφαση αναμένεται (;) το πρωί της Πέμπτης (10.00), οπότε θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ. Παπούλια.

Θα λάβουν μέρος οι κύριοι Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης, ενώ δεν θα προσέλθουν η Αλ. Παπαρήγα και ο Αλ. Τσίπρας.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: