23 Νοεμβρίου 2011

Τόνια Αντωνίου - Προτάσεις για τη λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22-11-2011

Θέμα: Προτάσεις για τη λύση στο πρόβλημα των διαχείρισης των απορριμμάτων
Τους άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων πρότεινε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου στη σχετική συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με την πρόταση της κ. Αντωνίου θα πρέπει:

Πρώτον: Να υπάρξει επικαιροποίηση του Περιφερειακού σχεδιασμού, εφόσον ο σχεδιασμός έγινε πριν από δέκα χρόνια με νομαρχιακά και όχι με περιφερειακά κριτήρια και θα έπρεπε ήδη να έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Δεύτερον: Η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι θα[.....]

κάνει με τους φορείς διαχείρισης, να ξεκαθαρίσει αν επιμένει στη λειτουργία τους σε επίπεδο Περιφέρειας και σε διαφορετική περίπτωση να αποφασίσει ποιο σχήμα είναι το κατάλληλο για τη καλύτερη διαχείριση και σε ποιο επίπεδο.
Τρίτον: Στο θέμα των χρηματοδοτήσεων να ληφθεί υπόψη ότι είμαστε στη «φάση εξόδου του στόχου 2» και, όπως προβλέπεται από το ΕΣΠΑ, υπάρχει η δέσμευση για ενισχυμένες χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Συνοχής.
Οι αρμόδιοι φορείς, δήμοι και Περιφέρεια, να αποφασίσουν άμεσα για να υπάρξει ολοκληρωμένη και όχι αποσπασματική λύση, που θα είναι βιώσιμη και λειτουργική, βασισμένη σε τεχνικοοικονομικά κριτήρια και με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών.
«Έντεκα ΧΥΤΑ σε επίπεδο Περιφέρειας είναι πολλοί» επισήμανε η βουλευτής φέρνοντας ως παράδειγμα την κατασκευή ΧΥΤΑ στη Λοκρίδα που, όπως είπε, «σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να σταθεί, με γνώμονα τεχνικοοικονομικά κριτήρια» και πρόσθεσε ότι «όποια κι αν είναι η πρόθεση της Πολιτείας για το χρηματοδοτικό σχήμα, θα πρέπει να διεκδικήσουμε το μέγιστο ποσοστό της δημόσιας δαπάνης και μάλιστα αυτή να προέρχεται από το Ταμείο Συνοχής».

Προηγουμένως, στην τοποθέτησή της η κ. Αντωνίου, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «χαμένες ευκαιρίες» την τελευταία δεκαετία «λόγω των παραλείψεων και της σπατάλης των χρημάτων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε πληθώρα μελετών που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ», ενώ υπενθύμισε τις κοινοβουλευτικές της παρεμβάσεις για το θέμα όλα αυτά τα χρόνια και τις καταγγελίες που είχε κάνει επανειλημμένα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στις Επιτροπές Παρακολούθησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: