11 Νοεμβρίου 2011

Ορκίζεται σήμερα η νέα κυβέρνηση - Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Κορυφώνονται οι διεργασίες στα κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. για την επιλογή των νέων προσώπων που θα πλαισιώσουν τη νέα κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί στις 2 μετά το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει η παράδοση - παραλαβή υπουργείων. Μετά την ορκωμοσία θα υπάρξει επικοινωνία του νέου πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

«Εάν υπάρχει ενότητα, συνεννόηση και σύνεση τα προβλήματα θα επιλυθούν ταχύτερα, η τιμή είναι μεγάλη και η ευθύνη μεγαλύτερη» δήλωσε ο κ. Παπαδήμος. Ξεκαθάρισε πως δεν έθεσε κανέναν όρο προς τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ ερωτηθείς για το χρόνο των εκλογών είπε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος, ωστόσο αυτός προσδιορίζεται από το πλαίσιο αρχών που συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί στις 6 Νοεμβρίου.

Θετικές είναι οι αντιδράσεις για τον νέο πρωθυπουργό, τόσο από τους ξένους ηγέτες όσο και από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. «Στην Ελλάδα[.....]

ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση Ρομπέϊ και Μπαρόζο, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την πρόθεσή της να συνεργαστεί με όλους τους Έλληνες. Την επιλογή του Λουκά Παπαδήμου και τη συναίνεση για κυβέρνηση συνεργασίας χαιρετίζουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η συνάντηση του νέου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδημου με εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, με αντικείμενο τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπήθηκε από τον Νίκο Αθανασάκη, η ΝΔ από τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Δημήτρη Σταμάτη, και ο ΛΑΟΣ από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Γιώργο Γεωργίου.

Θεωρείται δεδομένο ότι θα αλλουξουν χέρια τα υπουργεία Eπικρατείας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Στη θέση τους φαίνεται να παραμένουν ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος καθώς και οι: Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβερδος, Γιάννης Ραγκούσης και Κώστας Σκανδαλίδης.

Από πλευράς μείζονος αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση προτάθηκε να συμμετάσχουν τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη κ. Σταυρός Δήμας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Γιάννης Μουρμούρας. Προτάθηκε επίσης ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί από βουλευτής.

Ειδικότερα για τον κ. Αβραμόπουλο η ΝΔ αναφέρει ότι «επέλεξε ο ίδιος να παραιτηθεί για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση», καθώς όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Αντώνης Σαμαράς, η συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη νέα κυβέρνηση θα είναι με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να αναλάβουν υπουργικές θέσεις οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Βορίδης και Γεωργιάδης. ΝΔ και ΛΑΟΣ επιθυμούν να ανασυσταθεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Πάντως, με ανακοίνωσή του ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός διαψεύδει ότι έχει ληφθεί απόφαση για τα στελέχη του που θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: