15 Νοεμβρίου 2011

"Διακυβεύεται η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη"

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

"Έχω πλήρη συνείδηση της τιμής που μου γίνεται και της ευθύνης που επωμίζομαι", τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, κατά την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων.

Έκρουσε παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι "διακυβεύεται η συμμετοχή της Ελλάδα στην ευρωζώνη" και σημειώνοντας ότι "με την παραμονή μας στο ευρώ διασφαλίζεται η νομισματική σταθερότητα".

Χαρακτήρισε την κυβέρνηση του ως "γέφυρα που θα διευκολύνει τη μετάβαση της χώρας στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην αναπτυξιακή πορεία".

Ο κεντρικός πυρήνας της ομιλίας Παπαδήμου εντοπίζεται στην προσπάθεια του να[.....]

στείλει μήνυμα ενότητας και κοινής δράσης: "Ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε", είπε για να συμπληρώσει ότι "οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες". Και για να κερδίσουμε τη μάχη- σημείωσε- χρειάζονται δύο προϋποθέσεις: Η αλήθεια και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι "η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται", λέγοντας ότι "οι Ελληνες δυσανασχετούν καθώς παρά τις θυσίες τους η αντιμετώπιση της κρίσης διαγράφεται αβέβαιη".

Έκανε, μάλιστα, λόγο για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αναφέροντας ως συνέπεια την απομάκρυνση του χρονικού ορίζοντας κατά τον οποίο η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές.

"Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι", τόνισε, αναφέροντας: "Δύο είναι οι εναλλακτικές κατευθύνσεις: Μέσα ή έξω από την ευρωζώνη- και έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια από τους ευρωπαίους εταίρους μας".

Αναφερόμενος στο έργο που αναλαμβάνει η κυβέρνηση του επανέλαβε ότι είναι "η υλοποίηση των αποφάσεων της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, καθώς και η υλοποίηση των οικονομικών πολιτικών που συνδέονται από τις αποφάσεις".

Αναφορά έκανε και στο ζήτημα των έγγραφων δεσμεύσεων που έχει ζητήσει το Eurogroup, όχι μόνο από τον πρωθυπουργό, αλλά και από τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, του υπ. Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος: "Οι εταίροι έχουν πει ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας θα συνεχιστεί μόνο εφόσον εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου- γι'΄αυτό ζητούν τη δέσμευση της κυβέρνησης", είπε.

"Το έργο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι δυσανάλογα μεγάλο με το εύρος της θητείας της", υπογράμμισε, δίνοντας κατόπιν τις προτεραιότητες:

Πρώτη προτεραιότητα, να υλοποιηθούν όλες οι δράσεις που χρειάζονται για την εκταμίευση της 6ης δόσης, το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Δεύτερη προτεραιότητα, η ολοκλήρωση των συζητήσεων με την τρόικα αναφορικά με το νέο δανειακό πακέτο, καθώς και η υπογραφή του έως το τέλος του έτους, όπως και η κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού.

"Η κυβέρνηση θα προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, ειδικά αυτές που ήδη αποτελούν νόμο τους κράτους", είπε, αναφέροντας μεταξύ άλλων: Βαθμολόγιο- μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, ιδιωτικοποιήσεις, άνοιγμα επαγγελμάτων, αξιολόγηση και αναδιάρθρωση φορέων και προσωπικού της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Συμπλήρωσε ότι "το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων συνεχίζεται κανονικά", με ζητούμενο "να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον".

Ο Λ. Παπαδήμος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου "παρέχει τα εχέγγυα για να αντιστρέψουμε τις αρνητικές εξελίξεις", για να προσθέσει: "Η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία, αρκεί να δώσουμε όλοι τον καλύτερο μας εαυτό".

Κατόπιν απηύθυνε έκκληση στον ελληνικό λαό και ειδικά στους δημόσιους λειτουργούς να "δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για μην πάνε χαμένες οι θυσίες τους". Σημείωσε δε ότι "το κόστος προσαρμογής και οι θυσίες πρέπει να επιμεριστούν δίκαια".

Καταλήγοντας και προτού ζητήσει από το Σώμα την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, απηύθυνε κάλεσμα για εθνική συνεννόηση και κοινωνική συνοχή, καθώς έτσι "μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση ταχύτερα και με μικρότερο κόστος".

Και πρόσθεσε: "Είναι στο χέρι μας, έχουμε τη δύναμη, ενωμένοι, με αποφασιστικότητα και συστηματική προσπάθεια πιστεύω ότι τα καταφέρουμε".

Ο κ. Παπαδήμος δήλωσε με έμφαση ότι αναλαμβάνει την πρωθυπουργία στην πιο κρίσιμη στιγμή, για να παρατηρήσει: "Μόνος μου δεν μπορώ να αντιμετωπίσω αυτή την κατάσταση- πρέπει να ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του έθνους".

Και τόνισε: "Κανείς από μας δεν θέλει να ηττηθεί η χώρα και να φύγει από το ευρώ. Όσοι στηρίζουν την κυβέρνηση θεωρώ αυτονόητο ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην κινδυνεύσει η παραμονή της χώρας στο ευρώ".

"Η χώρα μπορεί να σωθεί, από εμάς εξαρτάται", κατέληξε ο κ. Παπαδήμος, χειροκροτούμενος από τις πτέρυγες των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: