23 Φεβρουαρίου 2011

Τόνια Αντωνίου - για την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Λαμίας

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22-2-2011

Για επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Λαμίας έκανε λόγο ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μ. Τιμοσίδης μιλώντας κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου, ενώ ανακοίνωσε ότι άμεσα (22 Φεβρουαρίου) τοποθετείται και αναλαμβάνει υπηρεσία ένας Επιμελητής Β΄.
Με την Ερώτησή της η κ. Αντωνίου ζητούσε από τον Υπουργό να απαντήσει με ποιο τρόπο και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα[.....]

καλυφθούν οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό της Παιδιατρικής Κλινικής.
Ολόκληρη η σχετική συζήτηση (από τα Πρακτικά της Βουλής) έχει ως εξής:

«ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, ήδη σας έχω αναφέρει σε προηγούμενη ερώτησή μου που κατέθεσα στις 22 Δεκέμβρη του 2010 το τεράστιο πρόβλημα το οποίο έχει η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Λαμίας, η οποία δυστυχώς δεν απαντήθηκε κι έτσι είμαι σήμερα εδώ με επίκαιρη ερώτηση. Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα από έλλειψη ιατρικού προσωπικού με κίνδυνο να διακοπεί η λειτουργία της Κλινικής. Το Δεκέμβρη δύο γιατροί, Επιμελητές Α, διορίστηκαν στην Αθήνα κι έτσι από την αρχή του 2011 αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα στην Παιδιατρική του Νοσοκομείου Λαμίας. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου κάνει μεγάλες προσπάθειες να καλύψει τις ανάγκες σε παιδιάτρους, προσπαθώντας να μετακινήσει παιδίατρους είτε από τα κέντρα Υγείας του Νομού Φθιώτιδας, είτε όλη τη Στερεά ή από τη Θεσσαλία. Αυτή τη βδομάδα κύριε Υπουργέ, έρχονται τρεις γιατροί από τη Θεσσαλία να καλύψουν πέντε εφημερίες στο Νοσοκομείο Λαμίας. Αντιλαμβάνεστε πάρα πολύ καλά ότι το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό, γι’ αυτό σας ρωτώ κύριε Υπουργέ: Με ποιο τρόπο και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα αντιμετωπίσετε το τεράστιο πρόβλημα που έχει η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Λαμίας;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Τιμοσίδης.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε. Κυρία συνάδελφε, θέλω να επισημάνω ιδιαίτερα το ενδιαφέρον σας εδώ και δύο μήνες περίπου, γύρω απ’ αυτό το σοβαρό ζήτημα της λειτουργίας της Παιδιατρικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Ξέρετε –και με την ιδιότητα μου, την ιατρική- ότι είναι αντίστοιχη περίπου η δυναμικότητα των νοσοκομείων της Φθιώτιδας με την Περιφέρεια της Καβάλας και γνωρίζω πάρα πολύ καλά το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζετε σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.
Παρόμοια προβλήματα θέλω να σας πω ότι υπάρχουν σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας. Μία εξήγηση που μπορεί κάποιος να δώσει είναι ότι η είσοδος των περισσότερων γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που έγινε το 1984-85 ήταν μαζική είσοδος γιατρών που ήταν περίπου στην ίδια ηλικία και τώρα διανύουμε την περίοδο όπου υπάρχουν πολλές συνταξιοδοτήσεις. Έτσι, λοιπόν, πολλοί διευθυντές κλινικών έχουν συνταξιοδοτηθεί την προηγούμενη ή αυτή τη χρονιά και επομένως, υπάρχει άμεσα η ανάγκη αντικατάστασης των θέσεών τους. Από την άλλη όταν σε νοσοκομεία, όπως συνέβη στο Νοσοκομείο Λαμίας, υπάρχει μαζική αποχώρηση ειδικών γιατρών από μία κλινική, τότε δημιουργείται μία έκτακτη ανάγκη να καλύψει κάποιος τα κενά αυτών των θέσεων.
Όπως ξέρετε το πρόβλημα δημιουργήθηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας γιατί δύο Επιμελητές Α την ίδια σχεδόν χρονική περίοδο κατέλαβαν θέσεις σε νοσοκομεία της Αθήνας κι επομένως, άδειασαν οι θέσεις. Αυτό συνέβη στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Υπάρχει όμως, κι ένα πρόβλημα με άλλο γιατρό, ο οποίος έχει μία χρόνια απουσία και επομένως, ξαφνικά υπήρξε μία μαζική αποχώρηση γιατρών. Σ’ αυτήν την περίπτωση η Διοίκηση προσπάθησε να καλύψει τα κενά αυτά, μεταφέροντας γιατρούς από όμορες περιοχές, ιδιαίτερα μέσα από την Περιφέρεια και μάλιστα από το Νομό Μαγνησίας, από το Βόλο. Επίσης, και από τα τρία Κέντρα Υγείας που είχαν από έναν παιδίατρο το καθένα προσπαθήσαμε μέσα από εκεί με τη μεταφορά γιατρού, ο οποίος καλύπτει και πρωινά αλλά και εφημερίες, να καλύψουμε τη μία κενή θέση. Υπάρχει και ένας επικουρικός γιατρός, ο οποίος καλύπτει τις ανάγκες. Άρα, υπάρχουν δύο μόνιμοι, οι οποίοι τουλάχιστον μόνιμα παρέχουν υπηρεσίες και με τον τρόπο του επικουρικού και με τη μεταφορά από το Κέντρο Υγείας. Αυτό που θέλω να σας πω -και είναι ευχάριστο- είναι ότι για τη μία θέση που είχε εγκριθεί στο τέλος της χρονιάς, αύριο στις 22 Φεβρουαρίου αναλαμβάνει υπηρεσία στο Νοσοκομείο ένας Επιμελητής Β’. Άρα υπάρχει μία κάλυψη από μία μόνιμη θέση. Θέλω εδώ να σας διαβεβαιώσω ότι πολύ σύντομα –θα αναφερθώ στη δευτερολογία μου γι’ αυτό- θα υπάρξει συνέχεια για την κάλυψη των άλλων θέσεων που παραμένουν κενές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Ευχαριστούμε, κύριε Υφυπουργέ. Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κυρία Τόνια Αντωνίου έχει το έχει το λόγο να αναπτύξει την ερώτησή της.
ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ αντιλαμβάνομαι την ευαισθησία που έχετε, όπως είπατε, ως γιατρός γνωρίζοντας βέβαια και τα προβλήματα που έχει το Νοσοκομείο Λαμίας και χαίρομαι που είστε ευαισθητοποιημένος και αντιλαμβάνεστε ότι η Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Θα ήθελα, όμως, να τονίσω το σημαντικό ρόλο που έχει η Παιδιατρική Κλινική Λαμίας και να σας ενημερώσω και να σας πω ότι δεν αντιμετωπίζει μόνο τα παιδιά της Φθιώτιδας. Όλη η Στερεά Ελλάδα έχει μόνο δύο Παιδιατρικές Κλινικές, μία στη Χαλκίδα που έχει και αυτή τεράστια προβλήματα και μία στη Λαμία, η οποία έρχεται να νοσηλεύσει παιδιά από όλη τη Στερεά Ελλάδα. Καλύπτει, δηλαδή, τις ανάγκες από Βοιωτία, από Φωκίδα, από Ευρυτανία, ακόμα και από τη Βόρεια Εύβοια.
Πρέπει να σας πω ότι με βάση στοιχεία του Νοσοκομείου Λαμίας, πέρυσι νοσηλεύθηκαν χίλια επτακόσια παιδιά στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Λαμίας. Εκτός από αυτό το ρόλο, πρέπει να καλύψει και τις ανάγκες της Μαιευτικής Κλινικής Λαμίας και τα Τ.Ε.Π., ενώ βέβαια πρέπει να σας πω ότι καλύπτει και την πρωτοβάθμια περίθαλψη στο Νομό Φθιώτιδας. Και αυτό, διότι έχουμε πέντε κέντρα υγείας στα οποία αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο παιδίατροι. Υπάρχουν και άλλοι δύο παιδίατροι, αλλά είναι ασθενείς και δεν μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες.
Άρα, στα πέντε κέντρα υγείας του Νομού Φθιώτιδας, υπάρχουν δύο παιδίατροι. Η μία είναι η παιδίατρος στην Αταλάντη, η οποία βρίσκεται κοντά στη σύνταξη. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι και αυτή η παιδίατρος πηγαίνει συχνά στο Νοσοκομείο Λαμίας για να καλύψει ανάγκες, αλλά ολόκληρη η περιοχή της Λοκρίδας, που είναι πάνω από εκατό χιλιόμετρα από τη Λαμία, μένει χωρίς παιδίατρο.
Από την επαρχία Δομοκού ο παιδίατρος έρχεται σήμερα στο Νοσοκομείο Λαμίας για να καλύψει τις ανάγκες του Νοσοκομείου Λαμίας και αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η παιδιατρική κλινική καλύπτει σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και σε δευτεροβάθμιο την περίθαλψη των παιδιών του Νομού Φθιώτιδας. Και όπως είπα και πριν, και των υπόλοιπων τριών νομών της Στερεάς, μαζί με τη Βόρεια Εύβοια.
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη στιγμή με το να λειτουργεί στην Παιδιατρική μία επικουρική γιατρός και μία επιμελήτρια Β΄, δεν μιλάμε για Παιδιατρική Κλινική. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Και όπως είπα και πριν, έρχονται τρεις γιατροί από τη Θεσσαλία για να κάνουν τις πέντε εφημερίες. Αυτό δεν είναι κλινική. Χρειάζεται άμεση παρέμβαση. Χαίρομαι πάρα πολύ που μας λέτε ότι αύριο το πρωί θα υπάρξει γιατρός στη Λαμία. Πάλι, όμως, με ένα γιατρό δεν καλύπτουμε τις ανάγκες.
Ζητώ, λοιπόν, από εσάς να υπάρξει άμεσα η παρέμβασή σας, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε όλη τη γραφειοκρατία που χρειάζεται και να κριθεί ο Διευθυντής στην Κλινική Λαμίας. Υπάρχει διαδικασία, αλλά γνωρίζετε ότι είναι χρονοβόρα. Ζητάμε από εσάς άμεση παρέμβαση, προκειμένου αυτός να μην έρθει στο τέλος του 2011. Και θέλω να ελπίζω ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τον κανόνα «5 προς 1», όσον αφορά τους διορισμούς, έτσι ώστε να αποκτήσει η Παιδιατρική Κλινική διευθυντή. Ο γιατρός τον οποίο αναφέρετε και ο οποίος έρχεται αύριο, πάλι δεν καλύπτει τις ανάγκες. Χρειάζεται άμεσα και άλλος γιατρός.
Και βέβαια, πρέπει να σας πω ότι και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι μειωμένο και στις υπόλοιπες κλινικές, αλλά και στην Παιδιατρική. Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε πάνω από τριάντα κρεβάτια και πρέπει με μία νοσοκόμα στη βάρδια και με δύο γιατρούς να καλύψουμε όλες αυτές τις ανάγκες.
Κύριε Υπουργέ, πιστεύω ότι λόγω της πολιτικής σας ευαισθησίας, αλλά και της ευαισθησίας σας ως γιατρός, θα κάνετε άμεσες παρεμβάσεις, ώστε σύντομα να έχουμε κι άλλο γιατρό, αλλά και το διευθυντή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και βέβαια, όσο είναι δυνατόν να ενισχυθεί το νοσηλευτικό προσωπικό, γιατί όντως η Παιδιατρική Κλινική λειτουργεί μέχρι στιγμής λόγω των φιλότιμων προσπαθειών που κάνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει για να δευτερολογήσει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχάλης Τιμοσίδης.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρία συνάδελφε, θέλω να σας πω ότι υπήρξε και μια ατυχία όσον αφορά την κάλυψη των κενών. Και πάλι μία θέση Επιμελητού Β΄ που προκηρύχθηκε κατέστη άγονη, γιατί δεν υπήρξε ενδιαφέρον από γιατρό. Αυτό που κάνουμε είναι να διατηρηθεί η πίστωση και να μην υπάρξει ανάγκη για νέα έγκριση πίστωσης. Επομένως, είναι ανοιχτή η περίπτωση αυτής της θέσης, την οποία θα προσπαθήσουμε να τρέξουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα. Θα σας έλεγα, επίσης, ότι πρόκειται να προχωρήσουμε στην προκήρυξη για δεύτερο επικουρικό γιατρό πολύ σύντομα και μέσα στο Μάρτιο. Να είστε βέβαιοι. Έτσι έχουμε υπ’ όψιν μας να καλύψουμε άμεσα, όσο γίνεται πιο γρήγορα δηλαδή, μέσα στον επόμενο μήνα, με θέση επικουρικού γιατρού άλλη μία θέση, για να μπορεί να λειτουργήσει η Παιδιατρική Κλινική, για την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, πρέπει να σας πω ότι έμαθα ότι όταν λειτουργούσε με την πληρότητα που είχε, ήταν μία από τις πολύ καλές κλινικές. Σχεδόν σπάνια χρειάστηκε να γίνει διακομιδή στην Αθήνα για την αντιμετώπιση παιδιατρικών περιστατικών.
Να συμφωνήσω κι εγώ ότι ακριβώς επειδή από τα πέντε κέντρα υγείας, υπήρχαν γιατροί μόνο στα δύο ουσιαστικά, γιατί στο τρίτο κέντρο υγείας, λόγω μακροχρόνιας απουσίας, δεν λειτουργούσε παιδιατρικό ιατρείο. Το Νοσοκομείο της Λαμίας, πέρα από τη δευτεροβάθμια αντιμετώπιση των περιστατικών, ασκούσε και πρωτοβάθμια λειτουργία. Άρα, λοιπόν, αντιμετώπιζε όλα αυτά τα περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία και στα κανονικά και στις εφημερίες.
Συνεπώς, πρέπει να τρέξουμε γρήγορα. Σας βεβαιώνουμε, λοιπόν, ότι με τροπολογία που είχαμε καταθέσει πριν λίγο χρονικό διάστημα, τρέχουν πάρα πολύ γρήγορα οι κρίσεις γιατρών. Μία κακοδαιμονία για το 2009 και το 2010 για το διορισμό γιατρών, ήταν η καθυστέρηση από πλευράς κριτών ιατρών. Καθυστερούσαν πάρα πολύ οι κρίσεις, διότι δεν δινόταν έγκαιρα από τους γιατρούς που τους ανατίθετο να γίνει η κρίση ιατρών το πόρισμα, ώστε να πάμε στην τελική κρίση, με την οποία γίνεται και ο διορισμός.
Εμείς, λοιπόν, κάναμε τροποποίηση και είπαμε αν σε πέντε μέρες δεν υπάρξει απάντηση από τους γιατρούς, στους οποίους ανατίθεται η αρμοδιότητα να κάνουν τις κρίσεις μιας νέας θέσεις, να έχει το δικαίωμα ο διοικητής του νοσοκομείου να αναθέτει μετά από πενταήμερο στον διευθυντή της κλινικής που έχει ανάγκη να προκηρύξει τη θέση και σε έναν άλλο γιατρό, που υποδεικνύεται πάλι από το διευθυντή του νοσοκομείου, για να προχωρήσει γρήγορα η κρίση.
Θα το παρακολουθήσουμε και πολύ σύντομα, λοιπόν, θα έχουμε τη δυνατότητα να γίνει σωστά η κρίση και επομένως, να κριθεί και η θέση, το θέμα να τρέξει γρήγορα και να διοριστεί ο διευθυντής, καθώς επίσης να καλυφθούν και οι άλλες κενές θέσεις. Να είστε βέβαιη ότι και με τη δημιουργία, τη δυνατότητα του διαγωνισμού μέσα στο Μάρτιο για νέα επικουρική, θα καλύψουμε με τρεις ή τέσσερις τουλάχιστον γιατρούς παιδιάτρους στην κλινική, για να επανέλθει στην κανονική λειτουργία, όσο μπορεί καλύτερα και πιο γρήγορα, η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Λαμίας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: