25 Φεβρουαρίου 2009

Τόνια Αντωνίου δελτίο τύπου για το ΕΣΥ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25-2-2009

Για εγκατάλειψη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και για εμπαιγμό των γιατρών κατηγόρησε την κυβέρνηση η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου μιλώντας κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τη ρύθμιση των όρων απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών του ΕΣΥ.
Η κυρία Αντωνίου κατηγόρησε ιδιαίτερα για αναξιοπιστία και αφερεγγυότητα τον Υπουργό Υγείας λέγοντας ότι άλλα συμφώνησε με τους γιατρούς το Δεκέμβριο όταν υπέγραψε μαζί τους τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, άλλα έφερε για συζήτηση και ψήφιση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και τελικά άλλα παρουσίασε για συζήτηση στην Ολομέλεια.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ που θεσμοθέτησε τις Συλλογικές Συμβάσεις στο δημόσιο τομέα επικροτεί τη διαδικασία διαπραγμάτευσης που ακολουθήθηκε, αλλά δεν μπορεί να συναινέσει στην ανατροπή των όσων συμφωνήθηκαν με τους γιατρούς, οι οποίοι δίκαια είναι σήμερα αγανακτισμένοι και διαμαρτύρονται.
Σε σχέση με τις τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού η κ. Αντωνίου ανέφερε ότι η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα εδώ και πέντε χρόνια να κάνει προσλήψεις, αλλά δεν έκανε τίποτα. Αντί για νοσηλευτές προτίμησε να προσλάβει αγροφύλακες, ενώ τώρα έρχεται να παρακάμψει το ΑΣΕΠ για να μπορέσει να κάνει πελατειακή πολιτική ενόψει εκλογών εξαγγέλλοντας ωστόσο 5.500 προσλήψεις όχι άμεσα, αλλά σε διάστημα τριών χρόνων.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δήλωσε η κ. Αντωνίου, είναι ότι πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο 3000 προσλήψεις νοσηλευτών πέρα από τον αριθμό αυτών που συνταξιοδοτούνται.
Στη συνέχεια η βουλευτής αναφέρθηκε στο τεράστιο χρέος των Νοσοκομείων λέγοντας ότι το 2004 ήταν περίπου 2 δις ευρώ, αλλά ρυθμίστηκε και μηδενίστηκε. Όμως από τότε μέχρι σήμερα το χρέος ξαναεμφανίστηκε μυστηριωδώς και έχει φτάσει στα 5,5 δις.
Μόνο στο Νοσοκομείο Λαμίας το χρέος προς τους προμηθευτές είχε ξεπεράσει μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο τα 56 εκατομμύρια ευρώ.
Κατόπιν αυτού η βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό να απαντήσει «από πού προέκυψαν αυτά τα χρέη, τι συμβαίνει με τις προμήθειες, ποιο όργιο σπατάλης και σκανδάλων εξελίσσεται στα νοσοκομεία, τι συμβαίνει με τις απλήρωτες υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων, τι συμβαίνει με τη φαρμακευτική δαπάνη και γιατί έχει ξεφύγει από κάθε όριο;» Καταλήγοντας η βουλευτής επισήμανε:
«Τη συναίνεση μην την ζητάτε από μας κύριε Υπουργέ. Ζητήστε τη από τον ελληνικό λαό και θα δείτε την απάντηση που θα πάρετε. Όταν υποχρεώνετε τον πολίτη να περιμένει σε μεγάλες λίστες αναμονής επί μήνες για να κάνει εξετάσεις ή να χειρουργηθεί, όταν τον εξαναγκάζετε τελικά να πάει στον ιδιωτικό τομέα, όταν δεν φαίνεται από πουθενά φως για τη στήριξη του ΕΣΥ που οδηγείται στη χρεοκοπία, ελάτε μετά να πείσετε τον πολίτη ότι η λύση στο πρόβλημά του είναι να κάνετε πολλούς διευθυντές στα Νοσοκομεία.
Ελάτε να το εξηγήσετε εσείς ο ίδιος στους πολίτες που ζητούν καλύτερες υπηρεσίες από το Νοσοκομείο Λαμίας. Να τους πείτε γιατί μειώσατε τις κλίνες του νέου Νοσοκομείου κατά 100, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ. Να ενημερώσετε τους Νεφροπαθείς, πόσο ακόμα η Μονάδα τους θα παραμένει σε άθλιες συνθήκες και χωρίς προσωπικό. Ελάτε να τα πείτε στους γιατρούς που όταν διαμαρτύρονται για τα προβλήματα και τις ελλείψεις του Νοσοκομείου έχουν να αντιμετωπίσουν μια αυταρχική διοίκηση που τους στέλνει στον εισαγγελέα. Αυτή τη διοίκηση εσείς την κρατάτε στη θέση της και την καλύπτετε!»

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: