Απαράδεκτη κατάσταση σε εγκαταλειμμένο λατομείο στον Άγιο Δημήτριο Καινουρίου
Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger
Αναδημοσίευση από Οικολόγοι Πράσινοι Φθιώτιδας
Επισκεφθήκαμε πρόσφατα, ύστερα από ενημέρωση των κατοίκων, τον οικισμό του Αγίου Δημητρίου Καινουρίου Φθιώτιδας, ο οποίος βρίσκεται στο 181 χιλ της Αθηνών – Θεσσαλονίκης.
Η εικόνα που αντικρίσαμε είναι απαράδεκτη εξ αιτίας των “έργων” της κατασκευαστικής εταιρείας “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΤΕ”, η οποία, σύμφωνα με τον σχετικό φάκελο, ήταν υπεργολάβος του αναδόχου του έργου και η οποία, για διάφορους λόγους, έχει σταματήσει τις δραστηριότητές της.
Η Εταιρεία, προφανώς κατόπιν αδείας και εγκεκριμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έκανε εξόρυξη αδρανών υλικών από το βουνό, που είναι νότια του οικισμού, σε ελάχιστη απόσταση από τα σπίτια και μέσα στη λεκάνη απορροής του χειμάρρου.
Για την προσέγγιση στον τόπο εξόρυξης άνοιξε δρόμο και μάλιστα μέσα στο χώρο που προυπήρχε η παλιά χωματερή του δήμου Καμένων Βούρλων.
Πολύ κοντά στα σπίτια η Εταιρεία εγκατέστησε τριβείο για την παραγωγή αδρανών υλικών.
Εγκαταλείποντας το έργο η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΤΕ, εγκατέλειψε και τα “έργα” της στο λατομείο για κακή τύχη των κατοίκων, με σκοπό τη …“φυσική αποκατάσταση” του τοπίου. Εγκατέλειψε μηχανήματα, μπουλντόζες, μηχανήματα εκσκαφής, το τριβείο και διάφορα παλιοσίδερα και σκουπίδια.
Καμία μέριμνα Αποκατάστασης του Περιβάλλοντος δεν έχει ληφθεί, που ασφαλώς θα προβλεπόταν στην ΜΠΕ. Αντίθετα μάλιστα, ο χείμαρρος σε πρόσφατη πλημμύρα του “ανέδειξε”, λόγω των “έργων” του λατομείου, και τα σκουπίδια της χωματερής, τα οποία παρέσυρε και έκλεισε σχεδόν τον αγωγό, που παροχετεύει τα νερά κάτω από την Εθνική Οδό, με σκουπίδια και φερτά.
Επειδή ο κίνδυνος των κατοικιών και της ίδιας της ζωής και της υγείας των κατοίκων είναι εμφανής, επειδή η απαξίωση των περιουσιακών τους στοιχείων και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου είναι ορατή κι επειδή κανείς από μας σήμερα δεν μπορεί να αδιαφορεί στη βάναυση διαχείριση του περιβάλλοντος,
ρωτάμε τις αρμόδιες Υπηρεσίες της
Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας και του ΥΠΕΧΩΔΕ:
α. Αν η τηρήθηκαν οι αποστάσεις από τον υπάρχοντα οικισμό και από τον παρακείμενο χείμαρρο, που προβλέπει ο νόμος περί Εκμετάλλευσης Λατομείων Αδρανών Υλικών, και αν η εξόρυξη γίνονταν “σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής” που ορίζει ο νόμος, κι αν όχι, ποια Υπηρεσία είχε την ευθύνη, στην οποία μπορεί κανείς να ζητήσει ευθύνες.
β. Αν είχε κατατεθεί Εγγυητική Επιστολή Αποκατάστασης Περιβάλλοντος από την Εταιρεία και ποιο είναι το ύψος της.
γ. Αν η νέα Εταιρεία, η οποία ανέλαβε την αποπεράτωση του έργου, ανέλαβε και τις υποχρεώσεις της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΕ, σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση
δ. Σε κάθε περίπτωση “τι μέλει γενέσθαι” για την Αποκατάσταση του Περιβάλλοντος του χώρου του Λατομείου και πώς αντιμετωπίζουν οι Υπηρεσίες τους πιθανούς κινδύνους της ζωής και της υγείας καθώς και των περιουσιακών στοιχείων των κατοίκων του οικισμού.
3 σχόλια:
Άντε καλή δουλειά. Γιατί βουβαμάρα για το συγκεκριμένο θέμα; Δεν υπάρχουν φαίνεται οικολογικές ευαισθησίες από τους καμενοβουρλιώτες. Ετοιμάζονται για τα κοψίδια του δεκαπενταύγουστου.
Γράψτε κάτι ρε παιδιά.
Σχόλασε μάλλον ο Γεώργιος. Άντε να ξεζαλιστούμε και λίγο. Μας φλόμωσε
Είναι πολλές οι ζημιές που έχουν προκαλέσει οι εταιρίες της ΠΑΘΕ σαν παράπλευρες απώλειες. Δυστυχώς. Και ο έλεγχος του Δήμου, και του Κράτους είναι μηδαμινός.
Δημοσίευση σχολίου