19 Φεβρουαρίου 2012

Να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα...

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Αγαπητοί αναγνώστες,

Καιρό το έχω στο μυαλό μου το θέμα του … ‘να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα’ ως πρακτική στο χωριό μας … καιρό με ταλαιπωρεί και έλεγα κάποια στιγμή να γράψω κάτι.

Κυριακή σήμερα άλλωστε, ξύπνησα και με γκρινιάρικη διάθεση, οπότε θα ρίξω … δυο πληκτρολόγια άρθρο έτσι για να μην ξεχνιόμαστε, και για να αναθερμάνουμε ‘την σχέση μας’ έτσι που δεν γράφω συχνά ‘άποψη’ τελευταία.

Για να καταλάβουμε όλοι λοιπόν την νοοτροπία του ‘να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα’, θα σας πω το κλασικό ανέκδοτο που κυκλοφορεί.
«Ήταν λέει σε ένα χωριό δυο γείτονες, ο ένα είχε έναν γάιδαρο και έκανε όλες τις δουλειές του και έβγαζε και ένα μεροκάματο κουβαλώντας πράγματα, ενώ ο άλλος δεν είχε γάιδαρο και η ζωή του ήταν αφόρητη, κουβαλούσε τα πράγματα όλα με τα χέρια και δεν μπορούσε ούτε ένα μεροκάματο να βγάλει.
Ξαφνικά, σε αυτόν που δεν είχε γάιδαρο, παρουσιάστηκε ο θεός, και του έταξε ότι θα του κάνει μια χάρη, όποια θέλει αυτός, αλλά όμως μόνο μια χάρη και τέρμα. Αφού σκέφτηκε λοιπόν ο άνθρωπος αρκετή ώρα λέει στον θεό, ‘θέλω να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα’…..»
Θέλω να πω, ότι αντί να ζητήσει πχ έναν γάιδαρο ή δεν ξέρω τι άλλο, προτίμησε να θέλει να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα γιατί ο άλλος ήταν προκομμένος έκανε την δουλειά του με τον γάιδαρο, έβγαζε και ένα μεροκάματο κλπ κλπ

Αυτό λοιπόν κάνουμε και εμείς εδώ σε αυτή την έρμη περιοχή και δεν μπορώ, πραγματικά, να καταλάβω ρε παιδιά αυτούς τους ανθρώπους του τύπου ‘να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα’. Μάλλον … μπορώ να καταλάβω πως σκέπτονται αλλά δεν μπορώ να βρω την πραγματική αιτία και το τι φταίει.

Λέω και αναφέρομαι, μην παρεξηγηθώ κιόλας, για πάσης φύσεων καταστάσεων, από τον ζηλιάρη γείτονα μέχρι τον φθονερό συνάδελφο, από τον κακό ‘φίλο’ μέχρι τον ‘κοντινό’ συγγενή και από αυτόν που δεν εξελέγει τοπικός άρχοντας μέχρι αυτόν που φιλοδοξεί στις επόμενες εκλογές να γίνει δήμαρχος.

Δυσκολευόμαστε και μας είναι αδιανόητο να πούμε ‘μπράβο ρε – τα καταφέρατε’, σε οποιοδήποτε τομέα. Απέχει από την νοοτροπία μας και την ξεροκεφαλιά μας ότι, ενδεχομένως ρε αδερφέ, κάποιοι να τα κατάφεραν καλλίτερα από εμάς σε κάποιους τομείς.

Παράξενο και κακό ως νοοτροπία, και δείχνει λιγοψυχία, φθόνο, ζήλια, υποκρισία, και απουσία παντελονιών (κατά το ‘όποιος φοράει παντελόνια’…. κλπ κλπ).

Δηλαδή, δεν μας ενδιαφέρει ο στόχος, δεν μας απασχολεί να γίνετε το καλό, δεν μας φτάνει απλά ο τόπος να πηγαίνει μπροστά, θέλουμε ντε και καλά να το είχαμε κάνει εμείς, και αν το κάνει κάποιος άλλος τότε παύει να είναι καλό, είναι λαμογιά, κακή ιδέα, κάποιος τα παίρνει κλπ κλπ.

Η πλάκα είναι, ότι αυτή την κακή νοοτροπία, την βλέπω, την ακούω και την διαβάζω καθημερινά . Στην ‘πιάτσα’, στα blogs, στους χώρους εργασίας, στα δημοτικά συμβούλια, στα δελτία τύπου κλπ κλπ

Θα ήμασταν 100 χρόνια μπροστά αν έλειπε αυτή η νοοτροπία, στην περιοχή μας, στο χωριό μας, στον δήμο μας και γενικότερα στην Ελλάδα, αλλά τι να κάνουμε έτσι είναι.

Θα δανειστώ φράση φίλου μου για να ολοκληρώσω το άρθρο αυτό … ‘αυτή η στάνη αυτό το τυρί βγάζει’, και θα πρέπει να ζήσουμε με αυτό.

Φιλικά ο Blogger

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε blogger.Το"Πονημα" σου με τον τιτλο"Να ψοφησει ο γαιδαρος του γειτονα" ειναι οντως επικαιρο αλλα πρωτιστως διαχρονικο.Η οποια κριτικη,που αναπτυσεται κυριως αφορα τους αιρετους αυτοδιοικητικους, η οποιοι τυγχανουν και διαχειριστες των χρηματων μας.Αν εξαιρεσω λοιπον τα ανοητα σχολια των δυο τριων λεξεων,που εχουν πολλες φορες και αναιτιο αλλα και υβριστικο περιεχομενο,υπαρχει και τεκμηριωμενη και βασιμη κριτικη,που πρεπει να ακουγεται,εστω και ανωνυμα ασχετως επιτυχιας ως συστατικο Δημοκρατικης ελευθεριας.Επισης κυριε blogger,ο ΣΤΟΧΟΣ για το καλο,δεν επιτυγχανεται μονο με το Ιησουιτικο "ο σκοπος αγιαζει τα μεσα".Η διεκπεραιωση Εργου επ'αγαθω της Κοινωνιας,χωρις συνεπεια,ηθος,εμπιστοσυνη και ενα "σωρο"αλλα που αν τα ειχαμε ως κατευθυνσεις πολιτικης επιλογης,δεν θα φθαναμε ουτε στα χρεη,ουτε στις εκχωρησεις δικαιωματων μας σε προσωπα με ελειμμα σε ολα τα προαναφερομενα.Ειδικα ο ανομολογητος στοχος της αρπαχτης,η παντελης ελλειψη αντικειμενικοτητος για προγραμματιζομενα Εργα,η μη σωστη παραλαβη αυτων,η μη στοιχειωδης προγνωση ικανοτητος ανταποδοσης,κλπ μας διδει το δικαιωμα της αντιρρησης.Αρα Κυριε blogger επειδη η" μυγα μαζευεται στο γαλα"και το καθε 'καυχημα της αρετης"που μας προκυπτει,εχοντας το μελι με το "βαζο" μπροστα του,πρεπει οχι μονο να φαινεται αλλα να ειναι και τιμιο.Συνεπως δεν ειναι απλα μια κακογουστη φαρσα η Κριτικη,απλοικα εξηγημενη απο εσας με την παροιμια με τον γαιδαρο,αλλα πραγματικη αναγκη αντιδρασης εγκαιρη ως προς το χρονο διατυπωσης, πριν την ληξη της θητειας του Λαοπροβλητου,οπου ισως τα πραγματα ειναι μη αναστρεψιμα.Σου παραθετω μερικα μονο απο αυτα,[Κεντρο Υγειας,Τουριστικη μαρινα,Ερειπιωνες Ραδιο-Θρονιον-ασκληπιος,Κενοταφειο Φανταρου,Αστικο παρκο,Αστοχιες εργων αποχετευσης,Βιοκα και Αποδεκτης Λυματων,Εφαρμογη σχεδιου Πολης,Αναπλασεις κοινοχρηστων χωρων,κομβοι εισοδου,Διαβαση Παλαιοβρυσης,Ληστρικο τελος συνδεσης αποχετευσης,Απ' ευθειες αναθεσεις εργων,Εικονικα τιμολογια,και κυρια ακρατη μικροπολιτικη χωρις ιχνος μεταμελειας.Λοιπον κυριε blogger,καποιοι δεν μπορουν να σιωπουν περιμενοντας,τον εξ'αναγκης αλληλοδιαδεχομενο Σωτηρα!!!να καλυψει τα του προηγουμενου.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗΣ 12.01 ΠΕΡΙΓΑΦΕΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΗ...

Ανώνυμος είπε...

http://www.fresh-press.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6906%3A-3-&catid=53%3Aarchive&Itemid=65

Στο Δήμο Μώλου - Αγ. Κων/νου προφανως παραχωρούνται 3!!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα blogger μου! Αυτή η νοοτροπία είναι η κυρίαρχη νοοτροπία στην Ελλάδα. Αυτή μας έφαγε δυστυχώς! Και ειδικά σε χωριά όπως τα Καμένα Βούρλα η κατάσταση είναι πιο επιδεινωμένη!!!

Ισως η οικονομική κρίση βοηθήσει στο να αλλάξει αυτή η νοοτροπία, μιας και όλοι θα πεινάσουμε (αργά ή γρήγορα) με την πτώχευση κράτους αλλά και προσωπική. Αν και διατηρώ την επιφυλαξη μου μιας και αυτή η νοοτροπία ίσως βρίσκεται βαθειά ριζωμένη στο DNA μας!!!

Τι να πώ? Ο Θεός να μας ελεήσει!

kamena voyrla blogger είπε...

Αγαπητέ φίλε 12.01

Έχουμε πολλές διαφορές στον τρόπο σκέψης και θα τολμήσω να πω ότι οι διαφορές μας είναι θεμελιώδεις.

Κατ εμέ ο καλός (μιας και το έθιξες ως θέμα) Δήμαρχος - Αντιδήμαρχος κλπ, είναι ο άνθρωπος – τεχνοκράτης, που γνωρίζει το τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, που βρίσκεται και σε ποια κατάσταση είναι τώρα ο δήμος … και τέλος στοχεύει και μεθοδεύει στο πως πρέπει να είναι το 2020.... Ώστε ο επόμενος Δήμαρχος (τεχνοκράτης πάλι) που θα έρθει το 2020 να βρει μια κάποια υποδομή ώστε να σχεδιάσει το 2030.

Θέλω να πω ότι ο καλός δήμαρχος – αντιδήμαρχος για εμένα, θα έπρεπε να λέει σήμερα καλημέρα και να σκέπτεται το 2013-2015-2018.
Επίσης και ο καλός αντίστοιχα της αντιπολίτευσης, τον ίδιο ακριβώς τρόπο σκέψης θα έπρεπε να έχει.

Διαφορετικά θα γίνεται ότι γίνεται τα τελευταία 30 χρόνια που θυμάμαι …
‘δεν μαζέψατε καλά τα σκουπίδια’, δεν μου φτιάξατε τον δρόμο έξω από το μαντρί μου’, πολλά στοίχησε ο βιολογικός’ . Στείρα μικροπολιτική αντιπαράθεση, κοντόφθαλμες σκέψεις, πελατειακές σχέσεις με τους δημότες, φτωχές ως ανύπαρκτες υπηρεσίες κλπ κλπ.

Για να καταλάβεις ακριβώς τι εννοώ, θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει Αντιδήμαρχος σχεδιασμού 10ετίας που θα έχει τον μεγαλύτερο ρόλο στον δήμο, εφάμιλλο με τα τρέχοντα προβλήματα (καθαριότητα, ανταποδοτικότητα, ασφάλεια κλπ)

Μου άρεσαν τα θέματα που έβαλες και που ως αντιπολιτευτικό σου εργαλείο φαντάζουν ωραιότατα, αλλά δυστυχώς πέραν του να δαχτυλοδείχνεις δεν άκουσα και καμιά πρόταση.

Τι προτείνεις βρε αδερφέ δηλαδή! Οκ… κάποια πράγματα τα βλέπεις (και ίσως είναι) λάθος.
Τι μπορείς να προτείνεις τεκμηριωμένα να μας πεις για να πάει καλά ο τόπος????

Δηλαδή πχ .. λέω για το Κεντρο Υγειας, είναι ή δεν είναι αρμοδιότητα του Υγείας και της νομαρχίας ….???? Τι να κάνει ο δήμος?
Για την Τουριστικη μαρινα???, να το κάνει μόνος του ο δήμος ?? με τι κονδύλια ??? εδώ δεν έχουν μαντίλι να κλάψουν εσύ θες μαρίνες?? βρέθηκε ο επενδυτής, μας έδωσε τα ακίνητα ο ΕΤΑ και δεν έγινε???? Αν ναι… τότε οκ γκρίνιαξε το …

Και τα άλλα φίλε μου, που γράφεις σε μορφή επικεφαλίδων φίλε μου επίσης δεν με ακουμπάνε, και τα βλέπω ως σκέτη γκρίνια – τρέχουσα κατάσταση …. Στείρα πολιτική ….

Στο έγραψα από την αρχή … έχουμε άλλο τρόπο σκέψεις …
Προσπάθησε να δεις το δάσος, και μην αναλώνεσαι με το να εστιάζεις στο δάχτυλο …

Ανώνυμος είπε...

Φιλε 12.12 γνωριζεις να υπαρχει τεχνοκρατης σε ολο δημοτικο συμβουλιο που μπορει για να σχεδιασει οπως λες για τα επομενα χρονια ;;; Ολοι φρου φρου και αρωματα ειναι με προεξαρχοντα το δημαρχο και το βδελατο .

Ανώνυμος είπε...

ΧΕΣΕ ΨΗΛΑ ΚΙ ΑΓΝΑΝΤΕΥΕ...
DUCK ROGERS

Ανώνυμος είπε...

απο την Αγναντη αγναντευει την αντιδημαρχια. Αλλα οι φρου φρου αγρυπνουν, και ο στρατηγος τον εχει κομενο. Κριμα τις προσπαθειες για τον τουρισμο. ΤΟ δογμα του φρου φρου αντιδημαρχου ειναι καλυτερα γκαζον και χορτο παρα γερμανοι τουριστες.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΑΝ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΜΕ [ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΓΝΑΝΤΕΥΕΙ] ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΔΗΛΑΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΒΔΕΛΑΤΟΣ[ΑΛΛΑ ΑΡΑΓΕ ΓΙΑΤΙ?] ΤΟΤΕ ΑΚΟΥΩ ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΤΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ Μ..... ΧΤΕΝΙΖΕΤΑΙ.ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΚΟ....ΑΠΟ ΣΤΡΑΒΟΥΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΦΘΑΛΜΟΥΣ.ΦΟΒΟΥΜΕ ΓΑΡ,ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΙΔΑΡΟ ΚΑΒΑΛΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ρε ανθρωπακι τι σκεβεσαι που εισαι μια ζωη μπατιρης και ψυχραιμος,ντιπ κατα ντιπ δεν ανοιγεις γλεφαρο πως γινεται το χοντρο κονομι.Το οποιον Μορτες μια βολα και ενα καιρο ηταν ενας αετος με ισα τα ζυγια,τον λεγανε Βαγγο Καψουρη κοτοπνιχτης πρωτης,βρηκε το εταιρο ημισυ και γενικε κολος και βρακι με το Βδελατο το Τσικιρικιντζη και δεν αφησανε απο βερνικι μεχρι ρυζι Μπαρμπαμπεν.Πεσανε και κατι αρκουδομαγκες στην απανω γειτονιακαι κανανε ενα ταραφι σενιο, ο Τζες εδινε τας εντολας, και οτι πιπτει εις τας χειρας να περνανε στον Κλεφτακουμπα,ναι για!Ξυγιεται ομως ο Βδελατος αλμυρο φυστικι περι αντιρρησης να πουμε.-Ρε τραγο μοιαζουμε με αμερικανακια να πεσουμε στο λουκι;Διοτι την σημερον το παν δεν ειναι να κανεις τσαρκες με μονοσολο παπουτσι αλλα η μεγαλη φτιαξη ειναι να μην σακουλευονται τη μαγκια σου.Βαλανε το λοιπον ποιο εργο θα μπη στον πρωτο Λυκο να του φαει το σπλαχνο,και ασε το λαο να λεει,τσιριμπανεμ',τσιριμπανεμ' δεν εισαι ενταξει ουρανεμ'.Ετσι ο Μουσιου Κομ'ντε Μωλ' τη γαζωνει παρεα με τον αλεπουδιαρη και το πραμα ρολλαρει μεχρι νεωτερας.

Ανώνυμος είπε...

σε άπταιστα ελληνικά η λάσπη σου!!!!

Ανώνυμος είπε...

Στις εκλογες που ερχονται ο Βδελατος ποια απο τις δυο βουλευτινες του ΠΑΣΟΚ θα στηριξει με το μηχανισμο του ;;;; Εκτος αν παει με το Σταικουρα!!

Ανώνυμος είπε...

Η ΣΤΡΑΒΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΥΑΛΟΣ Η ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ....DUCK ROGERS

Ανώνυμος είπε...

...ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΗΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΜΥΤΟΓΚΑΣ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΠΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ (ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ)ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΥΣΤΕΡΙΚΟ ΑΥΝΑΝΑ ΜΕ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΣ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΩΣΗΣ(ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΒΓΕΙ ΟΥΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ)...ΤΡΕΜΕΤΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΕΛΩΧΕΥΕΙ...
Ο ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο ΜΥΤΟΓΚΑΣ ΠΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ;;;;

Ανώνυμος είπε...

ΣΕΛΩ ΚΑΙ ΓΩ ΛΙΓΟ ΜΥΤΟΓΚΑ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΩ ΚΑΙ ΑΣ ΠΕΘΑΝΩ.