23 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΝΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΟ real.gr ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Β. ΣΚΟΥΡΗ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

1. Τι πραγματικά επιδιώκουν οι δανειστές και πού οδηγείται η χώρα με τα νέα μέτρα;

Ένα πράγμα που επιδιώκουν οι δανειστές είναι να διασφαλίσουν την επιστροφή των χρημάτων τους. Λογικό και αυτονόητο. Η αλήθεια είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις το κάνουν με όρους σκληρούς, με δογματικές εμμονές σε κάποιες νεοφιλελεύθερες συνταγές που κατά τη γνώμη τους θα φέρουν αποτέλεσμα.

Διαφωνούμε με τη συνταγή τους, αλλά δυστυχώς η δική τους άποψη είναι σήμερα η κυρίαρχη στην Ευρώπη. Μέσα σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον η ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε διασφαλίζει τρία πράγματα ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας: την αποφυγή της χρεοκοπίας που θα ισοδυναμούσε με εθνική καταστροφή, την παραμονή στο ευρώ, αλλά και την απαλλαγή από ένα τεράστιο μέρος του χρέους. Όλα αυτά δεν επετεύχθησαν εν μια νυκτί.
Οι θυσίες που έχουν γίνει είναι πολύ μεγάλες και δεν υπάρχουν περιθώρια για πανηγυρισμούς.
Αυτό που υπάρχει είναι[.....]

μια νέα ευκαιρία, μια σημαντική ανάσα χρόνου, που πρέπει να αξιοποιηθεί. Πατήσαμε επιτέλους μετά από πολύ καιρό σε στέρεο έδαφος και είναι ώρα να δούμε πολύ σοβαρά πώς θα ξαναχτίσουμε τη χώρα πάνω σ’ αυτό.

2. Πιστεύετε και εσείς ότι το πακέτο που αποφασίστηκε μπορεί να υλοποιηθεί;

Για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις χρειάζεται και πριν και μετά από τις εκλογές ευθύνη, συναίνεση, συστηματικότητα και συνειδητοποίηση ότι βρισκόμαστε σε ένα νέο πεδίο. Όλα γύρω μας έχουν αλλάξει και κανείς δεν μπορεί πια να λειτουργεί με τα παλιά δεδομένα. Πρέπει να αλλάξουν όλα όσα κρατούν τη χώρα σε ένα χρεοκοπημένο μοντέλο που έχει πεθάνει και σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για το ότι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Πρέπει να προχωρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε παθογένειες του παρελθόντος. Όχι μόνο η πολύ μακρινή, αλλά και η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε, πως όποιο πρόβλημα δεν τολμήσαμε να αντιμετωπίσουμε, το βρήκαμε μπροστά μας σε πολλαπλάσιο βαθμό.
Η αλλαγή στην οποία υποχρεωνόμαστε να πάμε γίνεται με βίαιο και κάποιες φορές απάνθρωπο τρόπο που θυμίζει πέρασμα από πόλεμο. Καλούμαστε να ενηλικιωθούμε απότομα ως χώρα, ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα. Αυτό όμως είναι προϋπόθεση για να κάνουμε μια νέα αρχή. Να οργανώσουμε ξανά την Ελλάδα με τόλμη και αξίες.

3. Εκλογές πότε;

Με την ψήφιση της δανειακής σύμβασης ολοκληρώνεται το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου και η χώρα πρέπει να πάει αμέσως σε εκλογές. Είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και την νομιμοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να πάρει θέση με νηφαλιότητα και ευθύνη στα μεγάλα διακυβεύματα για τη χώρα και την πορεία της από εδώ και στο εξής, αλλά και να αποφασίσει ποιοι θέλει να τον εκπροσωπούν. Γιατί οι εκλογές δεν είναι εκτόνωση, ούτε μια τυπική διαδικασία. Ποτέ δεν ήταν. Πόσο μάλλον σε αυτή τη συγκυρία.

4. Και νέα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ;

Είναι δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει με νέα ηγεσία στις εκλογές. Μετά από τη λήξη της θητείας του κ. Παπανδρέου και τη δήλωσή του για αποχώρηση, η παράταξη είναι δυστυχώς ακέφαλη για πολύ καιρό. Η εκλογή έπρεπε να είχε γίνει έγκαιρα, όπως είχαμε προτείνει εγώ και άλλοι συνάδελφοι. Επειδή όμως σε περιόδους κρίσης οι ηγεσίες αναδεικνύονται στην πράξη, ως φυσικές ηγεσίες, μέσα από σκληρή δοκιμασία και εξετάσεις, πριν φτάσουμε στη διαδικασία εκλογής τους, θεωρώ ότι για το ΠΑΣΟΚ το θέμα έχει κλείσει. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος επιστρατεύθηκε στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, αφήνοντας την ασφάλεια του Υπουργείου Άμυνας και έθεσε ως πρώτη προτεραιότητά του τη μάχη για την επιβίωση της χώρας. Απέδειξε τελικά ότι αποτελεί ένα κεφάλαιο για τον τόπο και ότι δικαιούται να είναι ο ηγέτης αυτής της παράταξης.

5. Η νέα ηγεσία κατά τη γνώμη σας πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με την κυβερνητική διετία του Παπανδρέου; Και πώς κρίνετε εσείς τη διετία αυτή;

Την κριτική μου για τη διετία την είχα εκφράσει σε όλο εκείνο το διάστημα στην ηγεσία και στα όργανα του Κινήματος. Η χώρα ασφαλώς δεν οδηγήθηκε στη χρεοκοπία και αυτό είναι το θετικό. Το αρνητικό είναι ότι υπήρξαν καθυστερήσεις και λάθος προτεραιότητες και επιλογές που τις βρήκαμε στη συνέχεια μπροστά μας. Η ηγετική ομάδα που μας οδήγησε στις εκλογές του 2009 και στη συνέχεια κλήθηκε να διαχειριστεί την κρίση που παρέλαβε, παρείχε πολιτική αμνηστία στον κ. Καραμανλή, δεν είπε από την αρχή όλη την αλήθεια στο λαό, δεν πήρε έγκαιρα τα μέτρα που θα έπρεπε για την οικονομία, δεν έπεισε ότι κινήθηκε σωστά στις διαπραγματεύσεις και δεν επιδίωξε την ευρύτερη εθνική συναίνεση και σύμπραξη πολιτικών δυνάμεων και πολιτών για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης που ισοδυναμούσε με πόλεμο. Αυτό που χρειάζεται σήμερα η παράταξη είναι ειλικρινής απολογισμός και λογοδοσία όσων άσκησαν διακυβέρνηση. Είναι επιβεβλημένο δημοκρατικό καθήκον και βασική προϋπόθεση για την αξιοπιστία και την αναγέννηση της παράταξης.

6. Όποιοι καταψήφισαν τα μέτρα αν ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ;

Στην κρίσιμη ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή κληθήκαμε όλοι να πάρουμε θέση σε σχέση με το μεγάλο διακύβευμα για τη χώρα ανάλογα με τη συνείδησή μας και με το πώς αντιλαμβανόμαστε το εθνικό μας καθήκον. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς κάποιοι που είχαν πάρει αρνητική θέση στο γενικό πλαίσιο, θα την μετατρέψουν σε θετική απέναντι στους εφαρμοστικούς του νόμους. Πάντως, ακόμα και εάν συμβεί, η δικαιοδοσία της απόφασης, όπως και στη διαγραφή, ανήκει και πάλι στον Πρόεδρο.

7. Χ.Καστανίδης και Λ. Κατσέλη οδεύουν προς συγκρότηση Κ.Ο. Τι θα σημαίνει κάτι τέτοιο;

Αυτά κρίνονται εάν και εφόσον γίνουν πράξη. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση εγείρεται το μέγα ερώτημα: διαφωνούν με τον εαυτό τους ή με το έργο τους; Γιατί αυτά τα στελέχη ήταν που καθόρισαν και προσδιόρισαν όχι μόνο την προεκλογική θέση, αλλά και την κυβερνητική πολιτική της προηγούμενης διετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: