Αναρτήθηκε από…
kamena voyrla blogger
Γράφει ο Οικονομολόγος Γιάννης Σκούφιας – 28/10/2019
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η πολιτική της αληθινής ζωής, των αληθινών προβλημάτων, και άρα των αληθινών λύσεων. Γιατί εδώ μετράει το χειροπιαστό και το πρακτικό. Η αιρετή διοίκηση οφείλει να φροντίζει για
«τον Πολιτισμό της Καθημερινότητας» που είναι το Άλφα και το Ωμέγα : Καθαριότητα, Ασφάλεια, Δημόσιος Χώρος.
Αυτά είναι τα πρωτεύοντα που πρέπει να κάνει μια αιρετή διοίκηση που σέβεται την ψήφο των δημοτών.
Στο δικό μας Δήμο, όμως, τα πράγματα κυλάνε ανάποδα.
Η αιρετή διοίκηση του Δήμου μας για το μόνο που νοιάζεται και για το οποίο εργάζεται είναι για το «φαίνεσθαι» και για τις δημόσιες σχέσεις. Την νοιάζουν μόνο αυτά, και πως μέσω αυτών θα διατηρήσει τις εντυπώσεις. Δεν ενδιαφέρεται καθόλου, δεν νοιάζεται στο ελάχιστο για την ουσία δηλ. για τον πολιτισμό της καθημερινότητας και για το πώς θα «γιατρέψει τις ανοικτές πληγές» όπως π.χ. το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΝΕΡΑ, κλπ, για τα οποία ενδιαφέρεται η τοπική κοινωνία. Για αυτά αδιαφορούν, δεν κάνουν τίποτα, ούτε πρόκειται να κάνουν. Αντιθέτως φροντίζουν να κάνουν έργα εντυπωσιασμού.
Ένα τέτοιο έργο, είναι και το έργο της τηλεμετρίας του δικτύου ύδρευσης για το οποίο ο Δήμος υπέγραψε σύμβαση ύψους 1.402.043,82 € και ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαδικασία δημοπράτησης του έργου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Όταν διάβασα την σχετική ανάρτηση στο blog έγραψα ένα σχόλιο θέτοντας κάποιες ερωτήσεις προς την διοίκηση του Δήμου τις οποίες και παραθέτω.
1. Το κριτήριο ένταξης του Δήμου στο πρόγραμμα είναι η χρηματοδότηση [να μην χάσουμε τα χρήματα] ή είχατε έτοιμη μελέτη σκοπιμότητας και ψάχνατε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να την εντάξετε;
2. Υπάρχουν στο Δήμο τα κατάλληλα δίκτυα νερού; Αν όχι, πως πάτε να βάλετε σύστημα τηλεμετρίας; Δεν πρέπει πρώτα αλλάξετε τις σωλήνες και εφόσον υπάρχει οικονομική ευχέρεια να κάνετε και την τηλεμετρία; [Στον Αγ. Κων/νο πίνουν νερό που διέρχεται από σωλήνες αμιάντου]
3. Έχει ο Δήμος το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό μηχανικών [τμήμα τηλεμετρίας] ώστε να μπορεί να ελέγχει το αυτοματοποιημένο πλέον δίκτυο ύδρευσης και να αναγνωρίζει τις βλάβες ;
4. Έχει ο Δήμος το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό που θα κάνει την Επιδιορθωτική Συντήρηση των Συστημάτων Τηλεελέγχου και Τηλεμετρίας ;
5. Ή θα αναθέσετε τα [3] και [4] σε εργολαβία ; Αν ναι ποιο το ετήσιο κόστος αυτής ; Και πως θα χρηματοδοτηθεί ; Από Ανταποδοτικό Τέλος;
6. Έχετε αξιολογήσει τη σχέση κόστους/οφέλους ;
Επειδή, η διοίκηση του Δήμου μας δεν συνηθίζει να απαντά σε ερωτήσεις δημοτών, ανέτρεξα στη βοήθεια φίλου που είναι Δήμαρχος σε άλλο Δήμο της Χώρας μας και πληροφορήθηκα τα εξής :
§ Η Ελλάδα έχει 332 Δήμους και από αυτούς μόνο 71 έκαναν χρήση του χρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ προγράμματος ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑΣ.
§ Σε ερώτησή μου γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν οι υπόλοιποι 261 Δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο δικός σου Δήμος, η απάντησή του ήταν : «Το περιεχόμενο των προγραμμάτων ΕΣΠΑ δεν συμβαδίζει υποχρεωτικά με τις πραγματικές ανάγκες των Δήμων. Για το λόγο αυτό πολλά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ είναι έργα βιτρίνας και δεν αφορούν βασικές υποδομές που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες». Και συμπλήρωσε : «Όταν ένας Δήμος έχει προβλήματα σε βασικές του υποδομές, όπως ο δικός μου, ο Δήμαρχος οφείλει να προσπαθεί να δώσει λύση σε αυτές και μόνο σε αυτές. Το να τις παρακάμπτει και να ασχολείται με δευτερεύοντα ζητήματα, μη ουσιαστικά – έστω και χρηματοδοτούμενα - δίνει άθελά του λαβή για ψιθύρους περί εκμετάλλευσης της θέσης εξουσίας που κατέχει προς ίδιον όφελος»
Αυτή η φράση του φίλου μου «περί εκμετάλλευσης της θέσης εξουσίας που κατέχει προς ίδιον όφελος» με έκανε να θυμηθώ ένα άρθρο που διάβασα στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, έψαξα και το βρήκα και αντιγράφω ένα μικρό απόσπασμα: «Οι δήμοι αποτελούν τις κύριες εστίες διαφθοράς στον δημόσιο τομέα για ακόμα μία χρονιά, όπως προκύπτει από την Έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) για το 2017, ενώ οι περισσότερες παρανομίες-παρατυπίες που εντοπίστηκαν αφορούσαν αναθέσεις έργων, προμήθειες, σύναψη συμβάσεων, δόμηση και χωροταξία, καθώς και τη διαδικασία χορήγησης αδειών σε καταστήματα υγιειονομικού ενδιαφέροντος. Από τους 60 συνολικά ελέγχους περιουσιακής κατάστασης που διενεργήθηκαν την περίοδο 2015-2017, προέκυψαν συνολικά 13 εκ. € που δεν δικαιολογούνταν από νόμιμα και εμφανή εισοδήματα των ελεγχθέντων»
Επίλογος
Ως ένας απλός πολίτης, αξιολογώντας τα λεχθέντα από τον φίλο Δήμαρχο και το άρθρο της Καθημερινής, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το έργο, είναι έργο βιτρίνας, και η αιρετή διοίκηση οφείλει και πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσει να ασχολείται με έργα ουσίας που πρέπει να εκτελεστούν για να βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη [προαπαιτούμενα] και να δώσει έμφαση στο πως θα εκτελεστούν τα προαπαιτούμενα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και αυτά με 3 βασικές προϋποθέσεις: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΕΛΕΓΧΟΣ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. Σε διαφορετική περίπτωση ο τόπος θα οδηγηθεί σε μη αναστρέψιμη πορεία.
------------------
ΥΣΤ
1. Η τηλεμετρία είναι η επιστήμη που επιτρέπει την συλλογή δεδομένων εξ αποστάσεως. Συνήθως πρόκειται για επιστημονικά δεδομένα. Με τον όρο τηλεμετρία εννοείται συνήθως η ασύρματη μετάδοση δεδομένων με χρήση πομποδεκτών μεγάλης ή μικρής εμβέλειας, τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων κλπ, αλλά και η καλωδιακή μετάδοση δεδομένων κυρίως σήμερα μέσω δικτύων όπως το ίντερνετ ή μέσω τηλεφωνικού δικτύου.
2. Για να υλοποιηθεί και να εγκριθεί ένα project σε ένα Δήμο απαιτείται μελέτη σκοπιμότητας δηλ. η αξιολόγηση της πρακτικότητας ενός προτεινόμενου project. Τα μέρη/κριτήρια της μελέτης είναι … [α] Λειτουργικό (θα έχει αποτέλεσμα;) … [β] Οικονομικό (κόστος και οφέλη) και … [γ] Τεχνικό (μπορεί να κατασκευαστεί;). Τα δε αποτέλεσμα της μελέτης καθορίζει κατά πόσον η λύση είναι εφικτή από όλες τις παραπάνω απόψεις και, κατά συνέπεια, αν θα πρέπει να υλοποιηθεί.
----------------------------------
Διαβάστε περισσότερα...