18 Νοεμβρίου 2019

Περί Αποδοτικότητας των Παρεχομένων Υπηρεσιών από τους Δήμους Και οι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ του ΔΚΒ για το Έτος 2018

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Γράφει ο Οικονομολόγος Γιάννης Σκούφιας – 17/11/2019

Οι Δήμοι είναι αυτοδιοικούμενα κατά τόπο ΝΠΔΔ και αποτελούν τον 1ο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ανεξάρτητα Νομικά Πρόσωπα που συστήνονται από το Κράτος. Έχουν δική τους οργάνωση, προσωπικό και περιουσία. Διοικούνται από Αιρετούς Εκπροσώπους των Τοπικών Κοινωνιών.
Με το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ – ν. 3852/10 – μέσα από ευρύτερες συνενώσεις προέκυψαν 325 Δήμοι. Σκοπός ήταν να καταστήσει τους Δήμους βασικούς συντελεστές της τοπικής ανάπτυξης.
Προς επίτευξη του σκοπού μεταφέρθηκαν πολλές αρμοδιότητες στους Νέους Δήμους, κυρίως στους τομείς Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής των Πολιτών, Εύρυθμης Λειτουργία των Πόλεων, Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Αθλητισμού, Παιδείας, Πολιτισμού και Πολιτικής Προστασίας.
Αυτή, όμως η ανάληψη πρόσθετων αρμοδιοτήτων, δεν συνοδεύτηκε από τους αντίστοιχους πόρους που απαιτούνται για την άσκηση τους [λόγω οικονομικής κρίσης]. Έτσι, για πετύχουν στην αποστολή τους οι Δήμοι οφείλουν να εξορθολογήσουν τη διαχείριση ώστε να εξοικονομήσουν πόρους.

Για το εξορθολογισμό της διαχείρισης, ο ν.3852/10, κατέστησε υποχρεωτική την επιστημονική καταγραφή, παρακολούθηση και έλεγχο των οικονομικών δεδομένων δηλ. εισήγαγε αρχές οικονομικής παρακολούθησης του ιδιωτικού τομέα, το διπλογραφικό σύστημα, χ ω ρ ί ς όμως να καταργήσει το μέχρι τότε ακολουθούμενο απλογραφικό σύστημα.
A. Το απλογραφικό σύστημα Ταμειακής Βάσης [Προϋπολογισμός και Λογιστική] δηλ. καταγραφή των δεδομένων όταν γίνεται η πληρωμή των δαπανών και η είσπραξη των εσόδων.
B. Το διπλογραφικό σύστημα Λογιστικής Δεδουλευμένης Βάσης δηλ. καταγραφή των δεδομένων την ημερομηνία έκδοσης των τιμολογίων δαπανών ή εσόδων.
 Παράδειγμα:
 Ο Δήμος αγοράζει υλικά και ο προμηθευτής του εκδίδει τιμολόγιο με ημερομηνία 17/11/2019 το οποίο ο Δήμος το εξοφλεί 15/1/2020
 Με το σύστημα [Α] η δαπάνη θα καταγραφεί το έτος 2020
 Με το σύστημα [Β] η δαπάνη θα καταγραφεί το έτος 2019

Έτσι σήμερα οι δήμοι εφαρμόζουν 2 συστήματα τα οποία λειτουργούν παράλληλα δηλ. η διοίκηση, λόγω απλούστευσης, ακολουθεί το [Α] σύστημα και η Οικονομική Υπηρεσία ενημερώνει το [Β].

Και θα αναρωτηθεί κάποιος: Είναι «κακό» αυτό;
Κατά την άποψή μου: NAI, διότι το Σύστημα Ταμειακής Βάσης είναι ανασταλτικός παράγοντας εξορθολογισμού των οικονομικών δεδομένων των Δήμων.
Πως συμβαίνει αυτό;
 Στo απλογραφικό σύστημα της Λογιστικής Ταμειακής Βάσης: ως ΕΣΟΔΑ θεωρούνται όλες οι εισπράξεις (ταμειακές εισροές) που γίνονται κατά τη διάρκεια της περιόδου και ως ΕΞΟΔΑ θεωρούνται μόνο οι πληρωμές με μετρητά (ταμειακές εκροές) που γίνονται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου.
Η διοίκηση δηλ. εστιάζει την προσοχή της στην ταμειακή παρακολούθηση των εργασιών του Δήμου. Η προσοχή της είναι προσανατολισμένη στον έλεγχο των εισπράξεων και των πληρωμών και δίνει μεγάλη σημασία στη σύνταξη, την έγκριση και την εκτέλεση του προϋπολογισμού (σε ταμειακή βάση).
Βασική παράμετρος είναι ότι για κάθε δαπάνη θα πρέπει να γίνεται [α] έλεγχος αν βρίσκεται εντός των ορίων του προϋπολογισμού (αλλιώς απαιτείται αναμόρφωση εφόσον δεν επιτρέπεται υπέρβαση των πιστώσεων) και [β] έλεγχος νομιμότητας, δηλ. αξιολογείται εάν έχουν ακολουθηθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες.
 …
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν παρέχεται κανένα κίνητρο για εξοικονόμηση πόρων δηλ. βελτίωση της αποδοτικότητας. Ακολουθείται η πολιτική της εξάντλησης του προϋπολογισμού προκειμένου ο Δήμος να εξασφαλίσει αντίστοιχες τουλάχιστον πιστώσεις στο μέλλον. Και εδώ βρίσκει πρόσφορο έδαφος η διαπλοκή. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Δήμοι είναι οι πρωταθλητές στη διαφθορά ….
ΥΣΤ
• Έχουν αναρτηθεί οι Οικονομικές Καταστάσεις του έτους 2018 του Δήμου [ΔΙΑΥΓΕΙΑ]
• Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι:
• https://diavgeia.gov.gr/decision/view/6%CE%A1%CE%A53%CE%A9%CE%9A1-%CE%96%CE%A9%CE%A5
• Επειδή για κάποιον μη ειδικό είναι δύσκολο να τις διαβάσει για να δει την «φωτογραφία» του Δήμου μας στις 31/12/2018, έκανα μια προσπάθεια να τις κάνω όσο πιο απλές μπορούσα [αναμόρφωση χωρίς να επηρεάσω το αποτέλεσμα] ώστε με λίγη προσπάθεια να γίνουν κατανοητές.
• Συνημμένα υπάρχουν 3 αρχεία σύμφωνα με τη ΛΔΒ και 2 αρχεία με τη ΛΤΒ

------------------------------------
2018 - 1 - ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ
2018 - 1 - ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΠΑΘΗΤΙΚΟ
2018 - 2 - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ
2018 - 3 - ΤΑΜΕΙΑΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - Σ
2018 - 4 - ΤΑΜΕΙΑΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - Α





32 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κ. Σκουφια, μετα την αναλυτικη ενημερωση περι Συστηματων λογιστικης {Α} και {Β}
με τα οποια ο Δημος καταγραφει και εξορθολογιζει τα οικονομικα δεδομενα,ειπατε την αποψη
οτι το {Β} ειναι καλυτερο ως συστημα διοτι το {Α} ειναι καπως εικονικο ενω το {Β} ειναι πραγματικο.
Επισης προχωρησατε σε κριση για την πρακτικη που ακολουθει η διοικηση στην παρακολουθηση των ταμειακων της [εισπραξεις - πληρωμες] απο αναγκη μονο του ελεγχου μη εκτροπης [ισολογιστικα] και την απροσκοπτη συνταξη του προυπολογισμου και τα συναφη.
Ολα λιοπον αυτα οδηγουν στο συμπερασμα οτι η δημιουργικη λογιστικη ειναι παρουσα,και φυσικα επ ουδενι δεν εχουμε προτυπα λογιστικα του ιδιωτικου τομεα,οχι φυσικα
οτι το {Β} δεν ειναι καλο πρωτοκολλο λογιστικης ,αλλα διοτι εδω εχουμε πατεντατη
εφαρμογη πλσματικοτητας.
Σωστα λετε οτι οι ΟΤΑ εινα[ΝΠΔΔ]και ως τετοια οσα Συστηματα να εισαχθουν το οικονομικο αποτελεσμα θα ειναι ζημιογονο,διοτι ο Αιρετος χειριζεται χρηματα αλλων και οχι δικα του,
ειναι λοιπον θεμα πολιτικης ωριμανσης ο εξορθολογισμος του ταμειου του Δημου,και οχι τα συστηματα.
Οι εκτακτες πιστωσεις δεν ειναι αποτελεσμα μονο μιας ηθελημενης ζημιογονου χρησης με σκοπο την επιχορηγηση,αλλα στις πολιτικες πρακτικες περι οικονομικης διαπλοκης [ΜΙΖΑ].
Οσο για την αποδοτικοτητα στους ΟΤΑ θα θυμιοω την παροιμια Το ανταμικο γαιδουρι.....
Λυση λοιπον δεν βρισκεται στην ρεαλιστικοτητα του ισολογισμου βασει εγγραφών συτηματος {Β} ,αλλα στην προσγειωση με την πραγματικοτητα,


Ανώνυμος είπε...

είναι πολλά τα λεφτά !
πάνω από όλα η μάσα !

Γιαννης Σκούφιας είπε...

Να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα, όσο βέβαια το επιτρέπουν οι συνθήκες σε ένα blog, σύμφωνα με αυτά που ορίζει η βιβλιογραφία σχετικά με τη Λογιστική και ειδικά τον κλάδο της Διοικητικής Λογιστικής
[Α] Οι Οικονομικές Καταστάσεις είναι πίνακες που απεικονίζουν τα οικονομικά δεδομένα ενός οργανισμού μια συγκεκριμένη χρονικά στιγμή, και αποτελούν την κύρια πηγή πληροφόρησης για τη διοίκηση και κάθε ενδιαφερόμενο εκτός του οργανισμού, γιατί δείχνουν τα αποτελέσματα της διαχείρισης των οικονομικών πόρων.
[Β] Η παράλληλη εφαρμογή των 2 συστημάτων στους Δήμους δεν είναι δημιουργική λογιστική. Δημιουργική Λογιστική είναι η σκόπιμη αποφυγή υφισταμένων κανόνων, αρχών και κανονισμών για την επίτευξη συγκεκριμένου αποτελέσματος ή την παρουσίαση συγκεκριμένης εικόνας του οργανισμού στις οικονομικές της καταστάσεις.
[Γ] Σε ένα μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό περιβάλλον οι οργανισμοί οφείλουν να εξευρίσκουν νέους δρόμους ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. Τη λύση αυτή έρχονται να δώσουν τα πληροφοριακά συστήματα τα οποία παρέχουν στους οργανισμούς εκείνες τις πληροφορίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων τους. Το σημαντικότερο πληροφοριακό σύστημα είναι η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ. Το ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ, μέσα στο οποίο διαδραματίζονται όλες οι λογιστικές διαδικασίες, αποτελεί την καρδιά του οργανισμού και μπορεί να συνεισφέρει πληροφορίες για την έγκαιρη και σωστή λήψη αποφάσεων με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας, της παραγωγικότητας, της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας του οργανισμού.

Υστ
[1] Η κριτική που κάνω στα 2 συστήματα είναι μια υποκειμενική άποψη. Υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες απόψεις επί του θέματος. Εγώ θεώρησα σκόπιμο να δημοσιοποιήσω την άποψή μου λόγω των οικονομικών καταστάσεων του ΔΚΒ που δημοσίευσε τα οικονομικά στοιχεία του 2018 και με τα 2 λογιστικά συστήματα. Φυσικά και ο ΔΚΒ σωστά έκανε. Εφήρμοσε την κείμενη νομοθεσία.
[2] Συνιστώ στους σχολιαστές / αναγνώστες να μην επικεντρωθούν στο σχολιασμό του άρθρου μου αλλά στο σχολιασμό των οικονομικών καταστάσεων, διότι αυτό είναι το ζητούμενο ως δημότες του ΔΚΒ
[3] Στο φίλο 4.55 το μόνο που μπορώ να πω είναι. Δεν συνηθίζω να κάνω διάλογο με ηλίθιους γιατί θα αναγκαστώ να παίξω με τα δικά σου όπλα, στο δικό του γήπεδο και θα με κερδίσεις τόσο λόγω έδρας όσο και εμπειρίας !

Ανώνυμος είπε...

Γιάννη δύο καλοπροαίρετες σκέψεις χωρίς φόβο και πάθος.
Υπάρχει ακόμη δυνατότητα κοινωνικοποίησης,τώρα είσαι 'μοναχικός λυκος'αυτο θα δώσει την δυνατότητα προσέγγισης με άτομα η ομάδες (ιδεολογικές),που θα ήθελαν μια εναλλακτικη
πρόταση.Επειτα ο τρόπος
δεν πρέπει να είναι μόνο 'οικονομικος'αλλα
κυριως 'πολιτικος'.
Ο Δήμος με την σημερινή μορφή είναι πεπερασμενος,αναχρονιστικός,στατικός.Ο κόσμος του είναι κυρίως εθιμικος,πολιτικά πίσω.Θα ήταν θεμιτό όμως να έχει δυνατότητα
απεγκλωβισμου στο μέλλον.Προσπαθησε αν το θέλεις.

Ανώνυμος είπε...

Μελέτησα τις οικονομικές καταστάσεις και έχω ορισμένες ερωτήσεις που ζητούν απαντήσεις από τη διοίκηση του Δήμου μας. Επειδή πιστεύω ότι δεν θα απαντήσουν, το συνηθίζουν, θα παρακαλούσα κάποιο δημοτικό σύμβουλο να τις θέσει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
 Τι σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλεψη ότι δεν θα εισπραχθούν 1.300.000 € από τις συνολικά 2.926.931,37 € που πρέπει να εισπράξει ο Δήμος ? Υπάρχει κάποιος πίνακας με τα ονόματα ?

 Γιατί δεν εφαρμόζεται το σύστημα της λογιστικής αποθήκης, από τη στιγμή που και η πιο μικρή επιχείρηση το εφαρμόζει ? Η μη εφαρμογή ευνοεί πράγματι τη διαπλοκή ?

 Τι σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλεψη ότι θα πληρωθούν 300.000 € σε τρίτους που τα διεκδικούν ? Ποιοί είναι οι λόγοι της διεκδίκησης ? Ποιοι είναι αυτοί ?

ΤΑΜΕΙΑΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
 Έχουν κοπεί εντάλματα είσπραξης για το τέλος 0,50% από τέλη παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων εσόδων ? Αν ναι γιατί είναι τόσο μικρό το εισπραχθέν ποσό 25.376,47 € ?
 Έχουν κοπεί εντάλματα είσπραξης για την εκμετάλλευση κοινόχρηστων χώρων και αν ναι γιατί είναι τόσο μικρό το εισπραχθέν ποσό 23.453,94 € ?
 Εισπράχθηκαν από επιχορηγήσεις για επενδύσεις 399.955,38 €. Δαπανήθηκαν 299.065,73. Τα υπόλοιπα τι έγιναν ?
 Για δεν εισπράττονται τέλη άρδευσης ?

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα χρήζουν απαντήσεως.

Ανώνυμος είπε...

Επι τελους και μια αναρτηση με ουσια ,απαντηστε κυριοι;Ειναι υποχρεωση σας να ενημερωθει ο κοσμος.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας.
Συγχαρητηρια κ. Σκουφια για το μερακι σας σχετικα με την ενημερωση των δημοτων ,αφου ο Δημος μας θελει ''τυφλους'' χωρις να μας ενημερωνει για την διαχειριση των οικονομικων του.
Ελπιζω και ευχομαι να μπει μια ταξη στα οικονομικα του Δημου μας εστω και με τον ''φοβο από τον κ. Σκουφια''.

Ανώνυμος είπε...

Τα οικονομικά του Δήμου είναι μία πτυχή ενός μεγαλύτερου προβλήματος.Η αναντιστοιχια πολιτικής σε σχέση με την πραγματικότητα.Ο Δήμος είναι θεσμός βιοπορισμού κολεκτιβιστων,ένα ακόμη κρατικό οχυρό κατασπατάλησης των χρημάτων των άλλων.Η διοίκηση θα έπρεπε να δίνεται επ αμοιβή και με αξιολογικα κριτήρια σε μανατζερ του ιδιωτικού τομέα με ετήσια υψηλή αμοιβή.Αυτος να επιλέγει συμβούλιο με ανθρώπους της αγοράς.Αυτο το συνοθυλευμα
ιδεολογικόπλήκτων απαιδευτων και χωρίς παραστάσεις ,δεν μπορεί τίποτε περισσότερο από το να στήνει περίπτερα επάνω στα πεζοδρόμια.

Ανώνυμος είπε...

Και να εχεις διαθεση κατι να γραψεις και να προσφερεις το + σου στο διαλογο για τα οικονομικα του Δημου , σου να σπαει ο {{ 9:48 π.μ., Νοεμβρίου 20, 2019}}.
Ζει αλλου ας μεινει..... ΕΚΕΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

δεν χρειαζεται να μιλαει κανενας φτανει η ΚΑΡΑΦΛΗ ΜΑΓΕΙΑ??????????

Ανώνυμος είπε...

Τι φωνάζετε? Εσείς τον ψηφήσατε τον καράφλα! Εντελώς δημοκρατικά και με όλες τις διαδικασίες! Ρουφήξτε τώρα το αυγό σας και μην μιλάτε καθόλου. Την επόμενη δόση σε 4 χρόνια το ξαναβλέπουμε. Μέχρι τότες άντε γεια!
https://www.youtube.com/watch?v=_bT80j-zitU

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ.
Ο Δήμαρχος είναι ποιοτικός.Η ομάδα του είναι χαμηλής απόδοσης.Αν δεν υπηρχαν διασπασεις-αποχωρησεις-διαγραφες η διοίκηση θα είχε καλύτερες προδιαγραφές και το μπλοκ θα ήταν *ανενεργό*.Θα υπηρχε μια αρθογραφία έντασης επικαιρότητας,μέχρι το επόμενο ζητημα.Σημερα αυτό που συμβαινει είναι πρόθεση εγωισμού και όχι αυτό καθ' αυτό το θεμα ως πρωτεύον.Φυσικα δεν υποστηρίζω ότι ο Δήμος λειτουργεί με ταχύτητες
ΑΒΑΝΟ Ιταλιας,αλλά όχι και την μηδενιστική άποψη *φύγε εσύ,έλα εσύ*οταν η ζητούμενη εναλλακτικη αντλείται από ένα έμψυχο δυναμικό,επιεικως απαράδεκτο.Αρα εκτός από μια εξειδικευμενη άποψη (οικονομολόγου)δεν υπάρχει πολιτική προταση
που να οδηγεί σε
σημείο αναφοράς τέτοιο,
που να υπερέχει της σημερινής.

Ανώνυμος είπε...

Καλορίζικοι οι νέοι επιστημονικοί συνεργάτες του Δημάρχου,
1.Κουλιόπουλος Κων/νος του Αθανασίου, κατοίκου Λαµίας ,πτυχιούχου της Πολυτεχνικής Σχολής -Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας ,Πολεοδοµίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης.
2.Παπαθανασίου ∆ηµητρίου του Θεοφάνη, κατοίκου Λαµίας, πτυχιούχου Τ.Ε.Ι.-Σχολή Τεχνολογικών Εφαρµογών -Τµήµα Πολιτικών Έργων Υποδοµής
Το συµβουλευτικό του έργο απευθύνεται προς τον ∆ήµαρχο και τα θεσµικά όργανα του ∆ήµου. https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%9C7%CE%98%CE%A9%CE%9A1-%CE%9A%CE%9E1?inline=true
https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%9C%CE%93%CE%9B%CE%A9%CE%9A1-7%CE%A1%CE%A4?inline=true

Δήμαρχε να μην είναι σαν τον προηγούμενο που μας έφερες και δεν μπορούσες να τον πληρώσεις, όχι άλλες ……..ες.
Τους φέρνεις για εσένα και την ωρίμανση φακέλλων έργων;; , τους πληρώνουμε όμως όλοι, οι προσδοκίες μας και υποχρέωσή σου είναι να αποδώσουν έργο.
Πιστεύουμε στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο να αναφερθείς τι προσδοκάς από τους δυο, ποιες μελέτες θα τους αναθέσεις ;; (μην περιμένεις να σε ρωτήσουν άλλοι) να ανακοινώσεις και πόσο θα μας στοιχίσουν τον χρόνο πχ 40.000 χιλ ;;;;

Ανώνυμος είπε...

Απορίες
Δεν υπήρχαν επιστήμονες δημότες - δικά μας παιδιά - που να είχαν τα προσόντα για επιστημονικοί συνεργάτες του Δημάρχου;
Κάτοικοι Λαμίας οι αιρετοί, κάτοικοι Λαμίας οι επιστημονικοί συνεργάτες.
Μόνο στο δικό μας δήμο συμβαίνουν αυτά τα πράγματα.

Ανώνυμος είπε...


Οι δουλιτσες,ολες στη Λαμια γινονται..
για δειτε ποιες εταιρειες
περνουν τις αναθεσεις απευθειας ;;
Λαμια
Ποιος πηρε το λιμανι ΚΒ ; Λαμια
Ποιοι οι δικηγοροι δημου ; Λαμια
Ποιοι υποστηριζουν μηχανογραφηση ; Λαμια
Ποιοι ηταν συμβουλοι δημαρχου ; Λαμια
Ποιοι πηραν εργα ,εργολαβιες ; Λαμια
Ποιος κανει εργασιες της τεχνικης υπηρεσιας ; Λαμια
Τελικα βγαλαμε Δημαρχο παραρτηματος Λαμιας;
η δημαρχο που υποστηριζει τα τοπικα συμφεροντα του δημου ΚΒ ;

Ειναι δικες του επιλογες , η τον συμβουλευουν λαθος ;



Ανώνυμος είπε...

Ήταν κ η πισλη κ την φάγατε

Ανώνυμος είπε...

Οχι φιλε , δεν ειναι ποιοτικος ο δημαρχος ,γι αυτο υπαρχουν διαγραφες αποχωρησεις κλπ.
Αν μπορουσε και αν ηξερε θα ηταν πραγματικος αρχηγος , θα μπορουσε να διοικησει ,τουλαχιστον καλα οπως ο Τετρεμιδας ,

Ανώνυμος είπε...

Στο φονο- γραφο , διπλα στο δημαρχο Παταργια και διπλα στην αντιπολιτευση Τσωμο, ποιος ειναι αυτος διπλα στο Μητροπολιτη ;

Ανώνυμος είπε...

Λαθη λαθη λαθη συνεχη απο την δημοτικη αρχη.τωρα πλεον ξερει, δεν εχει δικαιολογιες .

Ανώνυμος είπε...

Οταν πληρωνεις τελη εχεις απαιτηση για ανταποδοση .Η Λαμια πληρωνει τον Μυθο ,και το Ασπρονερι και ετσι ο Δημαρχος τους προσλαμβανει για να συνεχισει ο κυκλος Ττου δινω παιρνω ,..αλαβες?

Ανώνυμος είπε...

ρε αυτος εχει μετατρεψει την δημαρχια σε ΚΩΣΤΑΛΕΞΙ

Ανώνυμος είπε...

Πόσοι μηχανικοί ντόπιοι Παναγιώτου, βαγιωτης, κροντηρη, Πλατανιά , παταργια , τσωμος, πισλη που γνωρίζει κανένας δεν σου κάνει Γιάννη? Έφερες τους Λαμιώτες να κάνουν κουμάντο? Εμ τι θα έκανες? Εδώ έβαλες Αντύπα κ παπαγρυγοριου εκεί θα κολαγες?

Ανώνυμος είπε...

Ευγε δημαρχε! Αφου κατορθωσες να ξαναμπει ο παταριας σε εκκλησια ολα τα μπορεις.

Ανώνυμος είπε...

Και σε εκκλησία και σε μίζα. Αφού άλλαξε την κοντή?

W είπε...

Διαβάζω στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ – 13/11/2019
Πρακτικό Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου
ΘΕΜΑ : Αντικατάσταση αγωγού αμιαντοσωλήνων 600 μ στο δίκτυο ύδρευσης
ΑΠΟΦΑΣΗ : Το Συμβούλιο της ΔΚ μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίζει ομόφωνα να τεθεί ως κατεπείγον και άμεσα να υλοποιηθεί η αντικατάσταση …. Κλπ
Ο Πρόεδρος
Κ. Μαύρος

Καλά ρε αθεόφοβε Συκιώτη είσαι Δήμαρχος από 1/9/2014 και ούτε αυτό το έργο δεν είσαι ικανός να διεκπεραιώσεις που στο κάτω-κάτω αφορά το χωριό σου και οι συντοπίτες σου πίνουν καρκίνο ? Τι άνθρωπος είσαι του λόγου σου ?
Και σεις ρε Αγιοκωνσταντινιώτες τι στο διάολο του βρίσκεται και τον ξαναψηφίσατε με ποσοστά … βόρειας κορέας ?

Ανώνυμος είπε...

Ο χίλιαρχος οργανώνεται σε ορεινά και πεδινά. Χώνεται ωσάν ερπετό παντού. Τρέμε γιατρέ. Όπου να 'ναι θα τον δεις αγκαλιά με Τσώμο και Βούλγαρη.

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΙ Η ΚΟΝΤΗ ΜΑΖΙ;

Ανώνυμος είπε...

Όσο και να προσπαθεί ο Νίκος θα κάνει στην προθέρμανση. Μπελλος δεν κατάφερε, γιατρός από τον μώλο δαρδιωτης ούτε αυτός, κοντοπανος ούτε αυτός ήρθε μαζί, παταργιας μαζί. Νικο σκέψου το καλά πριν κάνεις οτιδήποτε όποιος πάει Απέναντι τον τρώει το σκοτάδι ούτε 30 τοις εκατό και αυτό με το ζόρι. Κυρίαρχος θα είναι ο γιατρος και για τα επόμενα πέντε Χρόνια μετά έχεις σειρά

Ανώνυμος είπε...

Ενα ερωτημα που πλαναται ειναι ,την πολιτικη την καθοριζει και την εφαρμοζει η διοικουσα ομαδα ή το ανωνυμο ή επωνυμο εστω πληθος που αρθογραφει στο μπλογκ;
Ενα δευτερο ειναι ποιο ειναι το ευρος μιας ενεργειας της διοικουσας ομαδος δια να μην χαρακτηρισθει αυθαιρετη και καταχρηστικη;
Ενα τριτο ,πως διακριβωνεται και απο ποιον η τυχον υπερβαση της νομιμης και τυπικης ενεργειας ως εκνομη και με ποιον τροπο υπαρχει ανασχεση αυτης;
Επειδη για τα ανωτερω ερωτηματα για να απαντηθουν θα επρεπε να εκδοθουν Νομολογιες, πραγμα αδυνατον,καλυτερα ειναι να αφησουμε την εξελιξη των πραγματων στα χερια των δημοτων.
Οι ανυπομονοι ας επικεντρωθουν οχι πλεον στην διαμαρτυρια αλλα στην ενεργεια μιας πολυπροσωπης συμμετοχικης διαδικασιας στα Δ.Σ. του Δημου,με κυριο στοχο την προκληση ΑΜΗΧΑΝΙΑΣ στους εμπλεκομενους "παραβατες",και εξ αυτου την διορθωση ή ανακλυση της αποφασης.

Ανώνυμος είπε...

Οι δημότες πάντα αποφασίζουν με γνώμονα το καλό του τόπου έτσι έγινε κ στις τελευταίες εκλογές. Το ιδιο θα γίνει κ στις επόμενες. Η δημαρχαρα έχει ακόμη μια

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβατο που ξεμακραίνει από το μαντρί το τρώει ο λύκος.

Ανώνυμος είπε...

Ο Γιάννης φτάιει που κ αυτόν κ τη φρωσαρα τη συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιο όπως κ τους Βούλγαρη τσωμο κ Μακρυνίτσα την προηγούμενη φορά. Γιάννη την επόμενη αστούς να πάνε με αυτούς στην αντιπολίτευση οι πρώτοι κ στην αφάνεια ο δεύτερος. Γιάννη γερά τράβηξε τους τα λουριά. Θυμήσου ότι ο τριανταφυλλη έργο μηδέν είδη ο παπαγρυγοριου ετοιμάζει την κατασκευή του αγωγού του αμιάντου Φτάνει πια με τα βαρίδια