30 Νοεμβρίου 2019

Το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, το ΕΣΠΑ και ο Δήμος Καμένων Βούρλων

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Γράφει ο Οικονομολόγος Γιάννης Σκούφιας – 29/11/2019

Όπως γνωρίζουμε από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Καμένων Βούρλων έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για να υλοποιήσει 3 έργα :
[α] Έργο ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑΣ [1.500.000 €]
[β] Έργο ΨΗΦΙΑΚΑ ΥΔΡΟΜΕΤΡΑ [3.775.000 €]
[γ] Έργο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Α/Κ [1.050.000 €]

Χθες, όμως, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ - Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας - αποκαθήλωσε το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, το οποίο αφορά την χρηματοδοτική κάλυψη πληθώρας έργων υποδομών για τους δήμους όλης της χώρας με πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων [ΕΤΕπ] και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων [ΤΠ&Δ] και αποπληρωμή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων[ΠΔΕ].

Τι είπε ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος για το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ
1. H δανειακή σύμβαση μεταξύ ΕTΕπ και ΤΠκΔ για το πρόγραμμα είναι 134 εκ. €
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε στη δανειακή Σύμβαση έργα/δράσεις ύψους 1,235 δις € για 502 έργα
3. Έργα/δράσεις ύψους 1,101 δις € πρέπει να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ δηλ. στα 13 ΠΕΠ [Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα] και στα 7 ΤΕΠ [Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα] διαφορετικά λόγω μη επαρκούς χρηματοδότησης δεν θα μπορέσουν να εκτελεστούν.

Τι δεν είπε ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος
4. Τα έργα/δράσεις του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ χρηματοδοτούνται στο 100%
5. Για τα έργα/δράσεις των ΠΕΠ και ΤΕΠ του ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. Στα περισσότερα απαιτείται και ΙΔΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του δικαιούχου (χρηματοδότηση από δικά του χρήματα) που θα πρέπει να προηγηθεί για να ακολουθήσει η εκταμίευση της επιδοτούμενης χρηματοδότησης.

Τι θα συμβεί στο Δήμο Καμένων ΒΟΎΡΛΩΝ
6. Αν τα 3 έργα προϋπολογισμού 6.325.000 € παραμείνουν στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά και κάποια στιγμή θα εκτελεστούν.
7. Δεν μπορεί, όμως, να παραμείνουν και τα 3 διότι θεωρώ απίθανο ο ΔΚΒ να πάρει 6,3 εκ. € από τα 137 εκ. € που θα πρέπει να επιμεριστούν στους 325 Δήμους της Χώρας.
8. Αν δεν παραμείνουν και ενταχθούν στα ΠΕΠ / ΤΕΠ η υλοποίηση τους εξαρτάται από το αν απαιτείται η όχι ΙΔΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.
9. Αν απαιτείται ίδια συμμετοχή, ο Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί διότι [α] το Αποθεματικό του είναι σε οριακό σημείο για την επιβίωσή του [= 1.007.504,50] και [β] δεν μπορεί να συνάψει Δάνειο λόγω υπέρβασης του κανόνα δανειοδότησης των Δήμων [Δ= 2.406.598,16 ή σε ποσοστό 61,83% όταν ο νόμος προβλέπει μικρότερο του 60% των Τακτικών Εσόδων]

Ποιος ευθύνεται για την κακή οικονομική κατάσταση του ΔΚΒ ;
10. Την ευθύνη φέρνει εξ ολοκλήρου η διοίκηση του κ. Συκιώτη διότι 5+ χρόνια δεν φρόντισε να ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ [Ανταποδοτικά Τέλη] και να ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ [Λειτουργικό Κόστος] αυτό δηλ. που κάνει ο κάθε ένας μας στο σπίτι του.
11. Και εδώ πλανάται ένα μεγάλο ερωτηματικό : Γιατί ;
12. Δεν ξέρει πώς να το κάνει; Δεν μπορεί να το κάνει; ή Δεν θέλει να το κάνει;
13. Αυτή είναι και η αιτία [δηλ. η ίδια συμμετοχή] που ο κ. Συκιώτης δεν φροντίζει να ενταχθεί ο ΔΚΒ σε προγράμματα για εκτέλεση έργων υποδομής που θα λύσουν χρόνιες παθογένειες και τα οποία θα δώσουν μεγάλη προστιθέμενη αξία στο τόπο μας. Προτιμά να ψάχνει για 100% χρηματοδοτούμενα προγράμματα με τα οποία θα γίνουν έργα αμφιβόλου προστιθέμενης αξίας.

-----------------------------------

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κύριε σκούφια, για το 1 από τα 3 έργα, ήτοι τα ψηφιακά υδρόμετρα, εφόσον απαιτηθεί να ενταχθεί σε εσπα, χρειάζεται ειδική χρηματοοικονομική μελέτη προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος της ίδιας οικονομικής συμμετοχής του δήμου.

Ανώνυμος είπε...

Το 2019 είναι η τελευταία χρονιά υλοποίησης του 5ετούς επιχειρησιακού προγράμματος 2014-2019 και νομίζω ότι ο κ. Συκιώτης οφείλει να κάνει ένα απολογισμό ώστε εμείς οι δημότες να δούμε αφενός το ποσοστό υλοποίησής του και αφετέρου αν ο κ. Σκούφιας έχει δίκιο που τον θεωρεί υπεύθυνο για την κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου. Προς αυτή τη κατεύθυνση οφείλουν να ενεργήσουν τόσο ο Σύλλογος Ενεργών Δημοτών όσο και τα Μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης.
Πρώην αυτοδιοικητικός

ΚΡΙΤΩΝ είπε...

Κριτική του καθαρού λογου και όμως ο Ιμανουελ Καντ την έθεσε,εδώ είναι ποιο απλά τα ζητήματα.Οντως
την απορροφηση
των κρατικων προγραμματων
την καθορίζει η συγκυρία και η ετοιμοτητα.Αν πράγματι η διοίκηση έχει στόχο μόνο τα 100% χρηματοδοτούμενα,καλώς πράττει, αρκει να αιτιολογεί επαρκώς το γιατί.Η επιλογή αυτή είναι ηθική για την αποφυγή της χρέωσης,δεν
έχει σχέση με αρνηση ή αδυναμία ή κάτι αλλο.Η μη εισπραξιμοτητα πάλι δεν
είναι τακτικισμος υπέρ κάποιων,αλλά ήταν πάντα δομικό πρόβλημα κοινωνικής υφής.Εξυπνο θα ήταν βέβαια όλα να πήγαιναν
σε ανελαστικες μορφές είσπραξης λ.χ.ΔΕΗ,εφορια,εξ ου
και η πρόσφατη απόφαση
περί αυξησης των τελών,ανηθικο και συγκυριακο,αλλα έξυπνο.Οσο για το αν μπορεί να μειώσει δαπάνες,αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ,αλλά ποια κρατική δομή δεν
εχει τάση προς χρέωση,αφού είναι ανίκανη για αντικειμενικό οικονομικό υπολογισμο ,ελλείψει αγοραιών τιμων(οικειοθελή συμφωνία δύο μερών ,επί τη βάση αξιολογησης της σπανιοτητας υλικών και πορων).Τα πενταετή είναι copy σοβιετικής και αποτυχημένης πρακτικης,καταγράφονται
ως ζητούμενα μιας αφαιρετικής οικονομικής
κατάστασης .Αντίθετα ο ετήσιος σχεδιασμός είναι ποιο κοντά στην πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

η απόφαση για αύξηση τελών θα συνεξεταστεί με παρελθούσες σχετικές αποφάσεις που ..φάγαν χώμα στην αποκεντρωμένη, μίστερ διδάκτορα της γραμμικής β΄... έξυπνο μας λές και δραστηριοποιείσαι και σε ακίνητη περιουσία... σου πάει στο μυαλό πόσοι ιδιοκτήτες ακινήτων που έρχονται που και που στα καμένα βούρλα, θα διακόψουν τις ηλεκτροδοτήσεις και μετά 0 από 0 στα δ.τ. δ.φ αλλά και σε δαπάνες όλων αυτών για τροφή καφέ λουκουμάδια κλπ...

Ανώνυμος είπε...

Δουλειά δεν είχε ο διάολος και...

Ανώνυμος είπε...

Ο φωνόγραφος έβαλε φωτό
Με τα αστέρια της ψψτοπικής πολιτικής που είχαν συνάντηση με τον
Αντιπεριφερειάρχη των
3200+ευρώ,ο οποίος είπε
-Μιλησαμε για τον δικό μου δήμο!Το τραίνο μπήκε στις ράγες!Η ερώτηση είναι μέχρι τώρα ήταν εκτός;Το χρέος του Δήμου σε απαιτήσεις τελεσιδικιας ποιος το πλήρωσε;Ενδημικο είδος της συνομοταξίας των ασπόνδυλων.

Ανώνυμος είπε...

Τι να πει κι αυτός..εξοφλεί την στήριξη.λογικο!και μιας και μεταφορικά είπε ότι το τρένο μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης δεν μας είπε τι ακριβώς θα γίνει.οτι και την προηγούμενη πεντανόστιμο να φανταστούμε...

Ανώνυμος είπε...

Ουπς λάθος με τον Κοτζακ,συνεχίστε με το
κοντο !

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΤΕΛΗ
Σε μια εποχή που τα φέρνει ο περισσότερος κόσμος δύσκολα πέρα στα οικονομικα του, οι αυξήσεις που προτείνονται από τη διοίκηση του δήμου, της τάξης του 70%, είναι ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ.
Ειναι ομως απορίας αξιο πως καταφερε ο Δήμος τα τελευταία χρόνια να ξαναχρεώσει το ταμείο..; Όταν έχει πάρει κοντά στα 2.500.000 για ληξιπρόθεσμες οφειλές από το κράτος, που έδωσε λεφτά σε όσους δήμους είχαν τέτοιες οφειλές. Αν αθροίσουμε και τα ποσά που ξεχρεώθηκαν επί Τετριμίδα, σημαίνει ότι δεν υπήρχαν πια σοβαρές οφειλές πέραν των δανείων. Που κι αυτά σύμφωνα με τα λεγόμενα των διοικούντων, και για όσους παρακολουθούμε τις αποφάσεις των Δ.Σ., είχαν ρυθμιστέι σε περισσότερεςκαι ελαφρύτερες δόσεις και ήταν άρα πιο εύκολα τα πράγματα στην ισοσκέλιση εσόδων – εξόδων.
Τελικά από όσα έχουν κατάκαιρούς αποκαλυφθεί, οι αιτίες είναι 3: ΣΠΑΤΑΛΕΣ (εδώ ερμηνεύονται κατα το δοκούν..), ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Οικονομικής διαχείρησης και ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ από οφειλέτες.
Για όλα αυτά που έχουν αναφερθεί σε πολλά Δημοτικά Συμβούλια,ο κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ απαντά με καταγγελίες εναντίον της Αντιπολίτευσης. Παραδείγματα πολλά: φταίει ο Τσώμος που κάνει ενστάσεις για αποφάσεις και έργα (δεν είχε όμως δίκιο για τις σπατάλες σε μελέτες π.χ. LED, ή στις απευθείας αναθέσεις συνδέσεων στο Μώλο;), ο Βούλγαρης (πόσα λεφτα θα μας στοιχίσει όμως ο Επιστημονικός Συνεργάτης, ποσα τα καύσιμα που το χρεός έχει εκτιναχθεί πανω απο 500.000, πόσα μας στοιχίσανε οι προμήθειες σε κολλητούς με εκατοντάδες χιλιάδες;), φταίει ο Μακρυνίτσας που έκανε ενστασεις για το Προυπολογισμό (πόσες φορές έφερνε στοιχεία ότι είναι πλασματικός, κρυβονται τα μεγάλα ελλείματα και οδηγείται σε χρεοκοπία και αναγκαστικές αυξήσεις ο Δήμος;), φταίει ο Φλωράκης που έλεγε για τα εικονικά τιμολόγια στα λιπάσματα με 400 ευρώ το σακί, φταίει ο Παντράς που κατάγγειλε ότι χρεώνονταν τιμολόγια στο Μώλο για απόφραξη σε δρόμο που δεν είχε αγωγό, έφταιγε Φακίρης αλλά και ο ...Παταργιάς που καταψήφιζαν για το χαμηλό τίμημα στο λιμάνι, και για την απευθείας ανάθεση των συνδέσεων στο Μώλο ενώ ήθελαν να γίνει διαγωνισμός για να γίνουν όλες οι συνδέσεις,εφταιγε ο Νικολόπουλος που έλεγε συνέχεια γιατι δεν εισπράτονται τα τελη ακινητης περιουσίας στα περισσότερα τμήματα του δήμου, έφταιγε ο Τρίγκας που έλεγε για τα διαφορα τέλη που έχουνε χρόνια να εισπραχτουνε...
Σιγουρα θα ξεχνάω πολλά ακόμα, αλλά δε πρέπει να ξεχνάμε την αύξηση των ανεισπραχτων οφειλών κατά 1.000.000 μέσα σε 2 μόλις χρόνια (2016-18 νομίζω), δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έγινε ΚΑΝΕΝΑ, ΜΑ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟ 5 χρόνια τώρα, ώστε να πει καποιος: Ε , δε παει στο καλό, χρεώθηκαμε, αλλά τα λεφτά πήγανε σε έργα!.... Δε πρεπει να ξεχνάμε ότι «καταφεραν» μέσα σε 3-4 χρόνια να διαλύσουν (αυτοί είπαν στους προέδρους των χωριών ότι είναι διαλυμένα) τα απορριμματοφορα που πάρθηκαν το 2014...Δε πρεπει να ξεχνάμε ότι σταμάτησαν την ανακύκλωση που μας γλύτωνε από σκουπίδια (30 ευρώ ο τόνος), και κατάργησαν το μεγάλο φορτηγό-πρέσσα που πήγαινε τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ ενώ τώρα πανε 3-4 απορριμματοφορα, άρα καταλαβαίνετε ποσο στοιχιζουν τα καυσιμα, οι βλάβες, οι εργατοωρες...Δε πρεπεί να ξεχναμε τέλος ότι εν μέσω τετοιας οικονομικής κρίσης, δίνονταν λεφτά για να αγοραστεί αυτοκίνητο για τις μεταφορές του Δημάρχου και αλλάχτηκε πληρως η επίπλωση του γραφείου του Δημάρχου...
Θα πει κάποιος, πηρανε 58%, σκασμός. Το χουν γραψει πολλες φορές. Σε ένα βαθμό σωστά, αφού καποιοι από τους δημότες που τους εδωσαν την απολυτη πλειοψηφία, τα γνώριζαν όλα τα προηγούμενα, και οι υπόλοιποι οφείλαν να ενημερωθούν πριν ψηφίσουν. Αρα η ευθυνη είναι μοιρασμένη στους διοικούντες και στους ψηφοφορους τους που είχαν δείγμα γραφής 5 χρόνων!
Η αδικία είναι ότι τις μεγάλες συξήσεις θα τις πληρώσουμε και οι υπόλοιποι (το 42 %).
ΑΜΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΒΑΛΤΟ ΣΑΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ, ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΝΟΜΙΖΩ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΥΒΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΡΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ 2.39 ΜΜ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΩΝ 2020 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A97%CE%A3%CE%97%CE%A9%CE%9A1-%CE%A8%CE%91%CE%99?inline=true
ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΑΡΤΙΑ ΟΠΟΤΕ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ.
ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΙΣ;;
ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΝΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΝΑ.

Ανώνυμος είπε...

Μια κατάσταση που δεν διορθώνεται....καταργείται.Τσιπρας.

Ανώνυμος είπε...

Τι εγινε σημερα στην επιτροπη διαβουλευσης, ξερει κανεις ;

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ και ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2020
https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%A3%CE%9F%CE%A8%CE%A9%CE%9A1-1%CE%9A%CE%A7?inline=true
https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%916%CE%92%CE%A9%CE%9A1-%CE%979%CE%9F?inline=true

Ανώνυμος είπε...

Πια επιτροπή διαβούλευσης?Στα προαποφασισμένα που δεν επιδεχονται καμια τροποποίηση.?Υπαρ Υπάρ ουσιαστικά προβλήματα λειτουργίας των τοπικών διαμερισμάτων και η δημοτική αρχή αγρόν αγοραζει