14 Μαΐου 2012

Νέος γύρος διαβουλεύσεων με συμμετοχή Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη - Αρνήθηκε να παραστεί ο Αλ. Τσίπρας

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις με Π. Καμμένο, Αλέκα Παπαρήγα, Ν. Μιχαλολιάκο και Φ. Κουβέλη - Χωρίς συμφωνία το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών - Συνέχεια στις 19:30 της Δευτέρας

Τη Δευτέρα στις 17:30 θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης με συμμετοχή όπως ανακοινώθηκε αρχικά των τριών αρχηγών που πήραν τη διερευνητική εντολή και του κ. Κουβέλη.

Λίγη ώρα όμως μετά την ανακοίνωση ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυσε ότι δεν θα παρεβρεθεί γιατί η Προεδρία δεν διερεύνησε τη θέλησή του να μετάσχει στον νέο γύρο των διαβουλεύσεων.

Την τελευταία συνάντηση το βράδυ της Κυριακής πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη στα πλαίσια των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης και αποφυγής νέων εκλογών.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισκέφτηκε πρώτος[.....]

το απόγευμα της Κυριακής ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος συνοδευόταν από τον κ. Τέρενς Κουίκ, και όταν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπούλιας του έδωσε την επιστολή Παπαδήμου για να πάρει θέση πάνω σε αυτήν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε επίσης και με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα.

Λίγο μετά τις 21:30 συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Χρυσής Αυγής κ. Ν. Μιχαλολιάκο ο οποίος προσήλθε στο προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου κ. Κασιδιάρη. Οι δημοσιογράφοι όταν περνούσε μπροστά τους κάθησαν στο πάτωμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τη συμπεριφορά απέναντί τους.

Σε διάλογο με τους δημοσιογράφους του κ. Παπούλια δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα το βράδυ η Προεδρία θα δώσει στη δημοσιότητα, μέσω της ιστοσελίδας της, τα πρακτικά των συζητήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς εκτός από την επιστολή Παπαδήμου.

Η συνάντηση Προέδρου με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς

Ολοκληρώθηκε μετά από μιάμιση ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο η σύσκεψη των Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελου Βενιζέλου υπό τον Κάρολο Παπούλια, σε μία τελευταία προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Οι τρεις αρχηγοί εξήλθαν από το προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνει κανένας δηλώσεις. Μόνο ο κ. Σαμαράς είπε ότι η διαβούλευση συνεχίζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι τέθηκαν και τα οικονομικά θέματα, οι αντοχές της οικονομίας και οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων. Κατά τη συνάντηση έγινε λόγος για ακυβερνησία. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει ότι θα πει την αλήθεια στο λαό για το τι έγινε στη σύσκεψη καθώς και για την κατάσταση της οικονομίας.

Από κύκλους της Προεδρίας της Δημοκρατίας βγαίνει ένα κλίμα αδιεξόδου από τη συνάντηση.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκινώντας τη συζήτηση δήλωσε ότι θα κάνει καθετί δυνατόν προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Στη συνέχεια ανέγνωσε ένα σημείωμα του Λουκά Παπαδήμου με τα οικονομικά δεδομένα, ενώ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε το θέμα του ομολόγου που πρέπει να πληρωθεί τις επόμενες μέρες.

Οι κκ. Σαμαράς και Τσίπρας είπαν ότι περιμένουν την πρόταση του Λουκά Παπαδήμου και στη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η δική του προδιάθεση είναι αρνητική, δηλαδή να μην πληρωθεί το ομόλογο για λόγους δικαιοσύνης προς όσους έχουν δεχτεί να κουρέψουν τα δικά τους ομόλογα στο πλαίσιο του PSI, ενώ εξήγησε ότι αυτό δεν συνιστά χρεοκοπία της χώρα αλλά του ομολόγου.

Σε ότι αφορά την συζ'ήτηση για τον σχηματισμό κυβέρνηση ο κος Βενιζέλος επανέλαβε την πρόταση του για σχηματισμό κυβέρνησης των τεσσάρων κομμάτων Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, Π.α.Σ.ο.Κ και ΔΗΜΑΡ, η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια η συζήτηση κινήθηκε πάνω στον καμβά της πρότασης του Κουβέλη για οικουμενική κυβέρνηση.

Ο κος Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε το ερώτημα γιατί τα τρία κόμματα έχοντας 168 βουλευτές δεν σχηματίζουν κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι άλλοι δύο αρχηγοί του εξήγησαν ότι δεν είναι θέμα αριθμητικό, αλλά αξιοπιστίας. Ο Τσίπρας έθεσε και ένα θέμα αντισυνταγματικότητας σχετικά με την ψήφο ανοχής, αλλά παρενέβη ο Βενιζέλος και του είπε ότι για το θέμα αυτό έχουν γραφτεί χιλιάδες μελέτες.

Ο κος Τσίπρας δεν ζήτησε από τους άλλους δύο αρχηγούς έγγραφες δεσμεύσεις ούτε έγινε συζήτηση για αποστολή επιστολής προς τους δανειστές.

Εξήγησε επίσης, τους άξονες της επιστολής του προς την Τρόικα, αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος του απάντησε ότι αυτά που λέει είναι λίγα και χλωμά μπροστά στην διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους δανειστές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι αυτό που εννοεί είναι ότι δεν είναι νομιμοποιημένη η πολιτική που ακολουθείται. Και ότι τα μέτρα έχουν αποτύχει λόγω της ύφεσης. Οι άλλοι δύο αρχηγοί του απάντησαν ότι γι' αυτό σε θέλουμε μέσα για να υπάρξει αυξημένη νομιμοποίηση.

Ο κος Τσίπρας εξήγησε επιπλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει αλλαγή των ευρωπαϊκών συσχετισμών και πρόσθεσε ότι αν έχουμε ανθρωπιστική κρίση και πεινάει ο κόσμος πρέπει να το πούμε.

Οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος του απάντησαν ότι για να τα πούμε αυτά πρέπει πρώτα να σχηματιστεί κυβέρνηση. Σε αυτή τη φάση κανένας δεν δέχεται να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, για να μην κατηγορεί τα άλλα κόμματα ότι ακολουθούν μνημονιακή πολιτική και ότι αυτός είναι αντιμνημονιακός.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα δώσει σύντομα τα πρακτικά του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στη δημοσιότητα.

Μόλις έκλεισαν οι πόρτες της σύσκεψης ο κ. Παπούλιας διένειμε στους αρχηγούς μία επιστολή του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου με τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας και την κατάσταση της χώρας. Υπήρχαν στιγμές εντάσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενώ έγινε προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία δεν τελεσφόρησε.


Πριν τη σύσκεψη

Πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόμενος από τους κκ. Παππά και Σκουρλέτη, αμέσως μετά έφτασε μόνος του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ακολούθησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνοδευόμενος από τους κκ Μιχελάκη και Μπούρα.

«Ο ελληνικός λαός δεν μας έστειλε απλά ένα μήνυμα, έδωσε εντολή, εντολή συνεργασίας όλων μας για να αλλάξουμε πολιτική αλλά ταυτόχρονα να παραμείνουμε μέσα στο ευρώ. Εντολή συνεργασίας για μία βιώσιμη κυβέρνηση, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές, για δημιουργία δηλαδή μιας κυβέρνησης που θα είναι απολύτως βιώσιμη και -σημειώστε- πέρα και πάνω από πρόσωπα» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι άλλοι δύο αρχηγοί -Τσίπρας και Βενιζέλος- δεν έκαναν δηλώσεις.

Αφού ολοκληρωθεί η συνάντηση με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων που στις εκλογές εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή, δηλαδή τον Π. Καμμένο, την Αλέκα Παπαρήγα, τον Ν. Μιχαλολιάκο και τον Φ. Κουβέλη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες μετά το τέλος της συνάντησης θα κάνει δηλώσεις στο γραφεία του Συνασπισμού στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Να σημειωθεί ότι για άλλη μία ημέρα, το βλέμμα των ξένων ΜΜΕ είναι στραμμένο στην Ελλάδα. Με ζωντανές συνδέσεις από την Αθήνα, όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα -ΒBC, CNN και Al Jazeera- καλύπτουν από το πρωί της Κυριακής τις εξελίξεις.

Από κύκλους της Προεδρίας της Δημοκρατίας μεταδίδεται η άποψη του κ. Παπούλια για «ψήγματα αισιοδοξίας».

Την ώρα της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών γίνεται συνάντηση στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ του κ. Φ. Κουβέλη με τους συνεργάτες του στον οποίο όταν μεταδόθηκε η δήλωση του κ. Σαμαρά είπε ότι «είναι πολύ κοντά στις θέσεις μας».

Πολύ ισχυρά είναι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο, με αποκλεισμό των δρόμων γύρω από αυτό.

Ο κ. Παπούλιας επικοινώνησε το Σάββατο τηλεφωνικά με ορισμένους πολιτικούς αρχηγούς και του ενημέρωσε σχετικά με την συνάντηση.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: